Barcelona, ciutat mundial de congressos i esdeveniments

Fa uns dies que va acabar amb gran èxit el Congrés Mundial dels Mòbils a Barcelona (Mobile World Congress). La ciutat i especialment el sector turístic estan fent números, celebrant la plena ocupació d’aquesta edició i preparant-se per tornar a omplir l’any que ve.

Barcelona és una gran ciutat de congressos, amb grans instal·lacions i infraestructures que cada any rep més i més esdeveniments. El turisme de congressos a Barcelona no és ni de bon tros únicament el Mobile Congress. Tot i que és el més important, el calendari de l’any 2016 es presenta força complert amb diversos esdeveniments de rellevància internacional (concerts, esdeveniments esportius, convencions, congressos, viatges d’incentius...).
 
Efectivament, al 2016 Barcelona rebrà esdeveniments de menor talla però que en conjunt situen a la capital catalana entre les principals destinacions de reunions del món. Si el 2015 va concloure amb uns 606.500 participants en aquest tipus de trobades després d'augmentar un 4,8%, l'any en curs es preveu igualar o superar la xifra.
 
El sector mèdic serà una part important d’aquests esdeveniments a Barcelona pel 2016. Els més destacats son: la gran trobada mundial d'especialistes en hepatologia (més de 9.500 experts), la trobada bianual de traumatologia esportiva i cirurgia ( uns 4.000 experts), el congrés continental sobre ictus (3.000 participants), cita europea sobre genètica (2.500 persones), congrés mundial de càncer gastrointestinal (3.200 professionals), conferència anual de l'educació mèdica a Europa (més de 3.500 assistents), l'anual CIRSE (medicina cardiovascular amb 6.500 participants), la gran cita europea de la cirurgia cardíaca (5.000 especialistes) i  l'associació europea de medicina  (6.000 visitants).
 
Val a dir, que l’any següent, el 2017, es perfila com el millor any de la història per a la ciutat en quant a volum de congressos. Tornarà la macro reunió de cardiologia (amb més de 30.000 visitants), la de gastroenterologia i debutarà a la ciutat el World Routes de companyies aèries i destinacions.
 
El perfil d’aquest tipus de turisme és molt diferent al turisme de vacances. En general resulta molt més interessant per la ciutat i els seus comerços. Tot i que sempre és bo mantenir un equilibri entre ambdós tipologies de turisme. El viatger de congressos i convencions trenca amb les temporades altes i baixes; generant negoci durant tot l’any. En general, els esdeveniments es realitzen de dilluns a divendres (a no ser que s’aprofiti el cap de setmana per allargar l’estada i visitar la ciutat). Per tant, es complementa molt bé amb el turisme vocacional, que viatge bàsicament en caps de setmana o festius.
 
Els viatgers de congressos acostumen a triar hotels de categories mitjanes o superiors, però cada cop més, la tendència també apunta cap als apartaments turístics, com ens va confirmar Julia Martín gerent de Happy People Apartamentos Barcelona.
 
Barcelona ja ha liderat diversos anys els rànquings de la ICCA (International Congress and Convention Association) en xifra de congressistes, sempre en pugna amb ciutats com París, Viena, Madrid o Berlin. Aquest sector comporta un gran impacte econòmic a la ciutat a tots els nivells, pel que Barcelona seguirà treballant per mantenir-se atractiva i aconseguir seguir creixent en el sector del turisme de congressos.
 

Edicions locals