L'evolució de les corbates

T'has preguntat alguna vegada per què els homes utilitzen corbates? Alguna vegada has pensat per l'evolució d'aquesta tendència? Després de tot, les corbates són purament decoratives. No ens mantenen calents o secs, i certament no afegeixen comoditat sinó tot el contrari, són bastant enutjoses. No obstant això, hi ha molts homes que n'utilitzen. Per ajudar a entendre perquè s'utilitza i l'evolució durant els anys, en corbatas Btie Barcelona investiguem el passat de les corbates:
 
L'origen de les corbates
La majoria de sastres coincideixen que la corbata es va originar al segle XVII, durant la Guerra dels 30 anys a França. El rei Lluis XIII va contractar a mercenaris croats amb la finalitat de que anessin ells ha combatre en la seva lluita, amb la particularitat que tots portaven com a part del seu uniforme un mocador cridaner de color vermell al coll. Si bé, aquestes primeres corbates tenien una clara utilitat i no era ni més ni menys que lligar la part superior de la jaqueta i que no hi hagués foc amic. El rei Lluis es va fixar en aquesta particularitat i li va agradar, tant és així que va fer que els millors sastres cosissin per a ell tants llaços com actes socials anava a tenir durant tot aquell mateix any. Ho va nomenar “La Cravate”, que és el nom de corbata en francès avui dia.
L'evolució de les corbates modernes
Els primers llaços del segle XVII tenen poca semblança amb la corbata d'avui dia, no obstant això, era un estil que es va mantenir popular en tota Europa durant més de 200 anys. La corbata tal com la coneixem avui dia no sorgiria fins a la dècada de 1920, però des de llavors fins avui ha sofert molts canvis:
 
1900 – 1909:
Les corbates eren ja, en aquesta època, l'accessori per excel·lència per als homes. Era més comú utilitzar mocadors però ja es veien les primeres corbates. El que sí que era diferent era la forma de lligar la corbata. L'únic llaç que s'utilitzava era el nus a quatre. També va entrar en escena els corbatins (utilitzats bàsicament per al vestit de nit), així com la corbata anglesa (vestit formal a Anglaterra)
 
1910 – 1919:
En la segona dècada del segle XX es va produir un descens en les corbates formals i la corbata anglesa es va fer més popular pel seu canvi de tendència més informal ja que es va fer una major èmfasi al confort, funcionalitat i forma. Cap al final d'aquesta dècada apareixen moltes de les corbates que coneixem avui dia.
 
1920 – 1929:
Els anys 20 va ser una gran dècada en les corbates masculines. Un fabricant de corbates de Nova York va inventar una nova forma de tallar la tela i de construir les corbates, la qual cosa va permetre que les corbates tinguessin una nova visió global. Aquesta invenció va desencadenar que es creessin nous nusos de corbata.
Les corbates es van convertir en l'opció més demandada en quan elegància per davant dels corbatins que van quedar relegades a estar reservades a nits formals.
 
1930 – 1939:
Durant el moviment Art Deco de la dècada de 1930, va sorgir nous patrons de disseny més amplis. Els homes també portaven llaços més curts i en general es lligaven amb el nus Windsor – Llaç inventat pel Duc de Windsor.
 
1940 – 1949:
En la primera dècada de 1940 no hi ha cap canvi significatiu al món de les corbates per a homes – possiblement per l'efecte de la Segona Guerra Mundial. Quan la Segona Guerra Mundial va acabar, va haver-hi un sentiment d'alliberament i es va fer evident en el disseny i la moda. Es va expandir la gamma de colors i de patrons per a corbates. A més, va aparèixer per primera vegada una corbata pensada per a la dona.
 
1950 – 1959:
Els anys 50 són els anys més famosos de la corbata gràcies a l'aparició de les corbates primes – un estil dissenyat per complementar actes més informals i d'ús diari. A més els fabricants de corbates van començar a experimentar amb diferents materials.
 
1960 – 1969:
De la mateixa manera que en els anys 50 es va decantar per utilitzar corbates més primes, en els anys 60 va ser tot el contrari – es van crear corbates amples. Corbates de fins a 15 cm d'ample no eren infreqüents.
 
1970 – 1979:
El moviment “disc” de 1970 va fer que les corbates amples es posessin encara més de moda. Però també cal fer esment a les corbates Bitlla, típic dels Estats Units.

1980 – 1989:
La dècada de 1980 no es destaca per tenir una gran moda. Així i tot va ressorgir la corbata prima que sovint es veia de cuir.
 
1990 – 1999:
En 1999 les corbates van passar a tenir un estàndard d'amplària, entre 9 i 10 centímetres. Els dissenys més vists eren florals i l'estil rus (actualment ha tornat a ser bastant popular).
 
2000 – 2009:
En comparació a anys anteriors, les corbates es van convertir en més primes. Els dissenyadors europeus contreuen l'ample i, finalment, la corbata prima va ressorgir com el complement perfecte.
 
2010 – Actualitat:
Avui dia, les corbates estan disponibles en moltes amplàries, corts, teles i patrons. Se centra tot en l'elecció personalitzada del client, permetent així que l'home modern expressi el seu propi estil personal. A més, hi ha corbates que permeten no haver de fer ni tan sols el nus de la corbata.

Edicions locals