Quina serà l'aigua del futur?

El desgel dels casquets polars amb el consegüent augment dels nivells del mar o la pujada de les temperatures anuals que causa sequeres són algunes de les conseqüències més directes

Contingut publicitari

Quina serà l'aigua del futur?
Quina serà l'aigua del futur?

L'aigua com a element indispensable en la nostra vida queda patent en el nostre dia a dia. La utilitzem per hidratar-nos, per l'agricultura o per la higiene. La fem servir per a les nostres funcions primàries, per la indústria i com a energia. A vegades la fem servir sense ser conscients que la malgastem contínuament. Tot i això, en els últims anys, els recursos d'aigua de què disposem estan vivint un canvi.

La relació actual que tenim amb l'aigua, tant la dolça com la salada, s'està veient afectada per la contaminació de l'ésser humà. El desgel dels casquets polars amb el consegüent augment dels nivells del mar, la pujada de les temperatures que causa sequeres o el desequilibri químic que estan patint els oceans són un exemple de com l'escalfament global està tenint conseqüències sobre l'aigua, a causa de l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Sabies que l'aigua absorbeix gran quantitat de CO₂​?

Una de les principals causes de tot això és el perjudici d'organismes i ecosistemes, ja que el 70% de la Terra està ocupada per mars i oceans. Mars i oceans que absorbeixen grans quantitats d'emissions de CO₂ i que, juntament amb els rajos solars, estan modificant les propietats químiques i la temperatura de l'aigua dificultant la vida de les espècies marines.

Un altre element clau del canvi climàtic és la repercussió sobre el cicle de l'aigua per l'augment dels nivells de vapor de l'aigua a l'atmosfera. Això fa menys predicible la disponibilitat de l'aigua i dóna lloc a tempestes més intenses en algunes zones o sequeres, especialment durant a l'estiu. En un futur es calcula que aquestes sequeres provocaran desplaçaments de població (l'aigua ha estat clau en els assentaments de la humanitat durant tota la història) i la mobilització de 100 milions de persones de cara el 2030.

Quina serà l'aigua del futur?

Per tot això, és important saber com disposarem d'aigua en un futur. Actualment sembla que la dessalinització pot ser una solució a aquest problema. La dessalinització és el procés basat en l’extracció d'aigua salada del mar per tractar-la, eliminar la sal i fer-la potable, tenint en compte que només el 3% de les reserves d'aigua són dolces i d'aquesta, només un 1% està a l'abast de l'ésser humà.

El procés de dessalinització es fa per osmosi inversa, filtrant aigua a partir d'unes membranes, capaces de retenir un 99,5% de les sals dissoltes i produint aigua apta per al consum. Aquest procés es troba en una fase experimental, pel que és important prendre consciència del consum que tenim de l'aigua i del medi ambient, i no influir en el canvi climàtic.

Edicions locals