Els jugadors de bàsquet catalans que han triomfat a la Lliga ACB

Aparador

Tothom sap que la NBA és la millor lliga de bàsquet del món, però això no significa que la Lliga ACB no sigui igual de competitiva i emocionant. Per molts joves jugadors amants d’aquest esport, jugar a la lliga de bàsquet professional d’Espanya seria més que un somni. Significaría poder veure’s les cares amb alguns dels millors jugadors del món. A més, l’ACB també els dóna la possibilitat de jugar contra altres grans equips europeus i, pels més talentosos, és un pont per anar als Estats Units.

Tot i així, aquest privilegi no està reservat a les grans figures internacionals, sinó que també són molts els catalans que han triomfat a la Lliga ACB. De fet, alguns dels millors jugadors de la història d’aquesta lliga són nascuts en terres catalanes, com és el cas dels germans Gasol, que han triomfat també en les pistes de la NBA. En aquest article, repassarem alguns d’aquests jugadors catalans que, en algun punt de la seva carrera, han destacat pels seus èxits aconseguits a la Lliga Endesa.

1. Pau Gasol

És impossible parlar del bàsquet català i no pensar en Pau Gasol, el millor jugador espanyol de la història. Tot hi haver debutat a la NBA el 2001, no ho hauría aconseguit sense haver passat primer pel Barça, equip al que ha tornat ara 20 anys després.

2. Marc Gasol

En Marc Gasol és molt més que el germà d’en Pau. El de Sant Boi també va aconseguir fer el pas a la NBA per mèrits propis. A la Lliga ACB, va jugar amb el Barcelona, on també va aconseguir despuntar en cuestió de mesos.

3. Ricky Rubio

Un altre dels catalans amb més éxit dins l’NBA és en Ricky Rubio, encara que el DKV Joventut no podrà oblidar mai el seu pas per l’equip, tant a la primera divisió com a les categories inferiors. A l’ACB, també va jugar al Barça.

4. Joan Carles Navarro

L’actual director general de la secció de bàsquet del Fútbol Club Barcelona va disputar tota la seva carrera com a jugador en aquest equip i, per tant, a la Lliga ACB, a excepció d’una temporada que va jugar a la NBA amb els Grizzlies.

5. Francesc Buscató

A la història del bàsquet català, hi ha un altre nom que destaca: Francesc Buscató, més conegut com a “Nino”. Va tenir un paper fonamental en les victòries del Barça i el Joventut dels anys seixanta i setanta, així com en la selecció espanyola.

6. Jordi Bonareu

També sobresurt la figura de Jordi Bonareu, tot i que va tenir una trajectòria curta de només sis anys. La seva especialitat era el tir i el seu percentatge d’encert sempre estava per sobre del 90 %. Va jugar al Barça amb Buscató i junts van guanyar el doblet.

7. Nacho Solozábal

Sens dubte un dels millors bases de la història del bàsquet a Catalunya, Nacho Solozábal va aconseguir sis Lligues ACB, nou Copes del Rei i dues Recopes d’Europa durant la seva carrera al Barça.

8. Joan Creus

Conegut com a “Chichi” Creus, l’exjugador de Ripollet va tenir una llarga carrera professional en l’elit del bàsquet espanyol. Va passar per varis equips de l’ACB, entre els que destaquen el Barça, el Granollers i el Manresa.

9. Pau Ribas

Pau Ribas és un dels catalans que segueix triomfant a l’ACB actual. Ha demostrat el seu talent amb la selecció espanyola, però també ho ha fet en les plantilles del Barça, el València i el Joventut, on actualment juga com a escolta.

10. Xavier Sánchez Bernat

I acabem amb un balaguerí format a les divisions inferiors del CB Mollet. D’aquí, va fer el salt a la Lliga ACB de la mà del BFI Granollers, amb el que va debutar amb només 17 anys. Va triomfar també amb el CB Murcia, equip al que finalment tornaría com a ajudant d’entrenador.

Quin futur tenen els jugadors del CB Mollet a la Lliga ACB?

En Xavier Sánchez Bernat és història del CB Mollet, però els aficionats del bàsquet segur que estarán d’acord amb que la plantilla actual també compta amb futures promeses que en algun moment o altre podrien fer el gran salt a l’ACB. El públic ja pot començar a fer les seves prediccions en les diverses plataformes, la majoría dedicades a les conegudes “apuestas online de deportes” (en català, apostes esportives en línea). Ja destaquen noms fins i tot de les categories inferiors, com en Bruno Carmona de l’Infantil, que ja ha estat seleccionat per la selecció pre-infantil territorial.

L’ACB, la cantera dels millors jugadors catalans

És del tot comprensible que els millors jugadors de bàsquet catalans hagin passat primer per la Lliga ACB abans de fer el debut a la NBA o a altres lligues internacionals. Al capdavall, els equips catalans juguen en aquesta competició i és habitual que reclutin joves promeses de les seves respectives canteres. Pau Gasol és el model a seguir, però no és un cas únic ni tampoc l’única manera de triomfar en aquest esport. I el cas de Xavier Sánchez Bernat n’és un clar exemple.

Edicions locals