Permís per naixement: la discriminació afecta també els homes

Col·lectiu Ronda

Aparador

Permís per naixement: la discriminació afecta també els homes
Permís per naixement: la discriminació afecta també els homes

L’equiparació de la durada del permís per naixement entre pares i mares per situar-ho en 16 setmanes, indistintament del sexe del progenitor, ha estat, sens dubte, una de les grans mesures adoptades per tal de reequilibrar la responsabilitat d’homes i dones sobre la criança, fins ara injustament decantada amb claredat cap a les dones.

Amb aquesta reforma de l’antic permís per paternitat i maternitat -ara unificat en un genèric permís per naixement- es perseguia facilitar que els progenitors masculins assumissin una major part de les responsabilitats vinculades als naixement i els primers mesos de vida de nadó al mateix temps que, en el cas que el naixement no sigui afrontat en solitari, es faciliti major descans i oportunitat de restabliment físic per a les dones després del part.

Malauradament, però, ja ens estem trobant amb casos en què aquesta extensió del permís per paternitat està tenint com a conseqüència casos de discriminació que afecten també els progenitors masculins. Uns episodis de discriminació que, val a dir, fins ara havien afectat de forma gairebé exclusiva a les dones, constituint un dels molts peatges negatius que les mares pateixen en relació amb la maternitat pel que fa al seu desenvolupament i projecció professional. Ara, però, algunes empreses comencen a imposar aquests mateixos peatges als homes, fins al punt d’arribar a extingir relacions laborals sense causa justificada només per evitar que algun dels seus treballadors accedeixi al permís que els correspon.

Ara fa tan sols uns dies, vam tenir un bon exemple d’això que expliquem a través d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) aconseguida per la nostra companya Esther Comas, advocada de Col·lectiu Ronda al nostre despatx de Madrid. En aquesta resolució, l’alt tribunal madrileny considerava discriminatori i, per tant, nul l’acomiadament d’un treballador a qui l’empresa va extingir el contracte per una suposada disminució del seu rendiment laboral transcorregut tan sols un mes des que aquest havia comunicat la seva empresa la intenció de gaudir del permís a través de jornades parcials un cop esgotat el període de les 6 setmanes posteriors al naixement que la legislació obliga a gaudir de forma ininterrompuda.

El TSJM considera que l’empresa no va acreditar aquesta disminució del rendiment laboral i que existien indicis que la veritable causa de l’acomiadament era, precisament, el futur naixement i el corresponent temps de permís. Sent així, s’acredita que és un acomiadament discriminatori i com a tal ha de ser declarat nul amb l’obligació per a l’empresa de readmetre el treballador acomiadat, abonar els salaris deixats de percebre i, addicionalment, indemnitzar-lo pels perjudicis soferts.

Casos com aquest exemplifiquen l’existència d’una nova realitat que estén als homes les pràctiques intolerables que moltes empreses havien aplicat a les seves treballadores. I ens han de servir per recordar que el naixement i la criança són situacions especialment protegides per la legislació. Si pensem que se’ns està discriminant pel fet de ser pares o mares, hem de buscar assessorament i conèixer quins són els nostres drets.

Col·lectiu Ronda

Granollers
Pl. Josep M. Folch i Torres, 12, 1r C
Tel.: 93 870 87 42 · Fax: 93 860 01 66

Mollet
Rambla Nova, 26, 1r 
Tel.: 93 593 33 46 · Fax: 93 570 33 44

www.cronda.coop

Edicions locals