Les vacances i el meu gat

Maria-Josep Pons, assessora felina, ens aconsella com afrontar la cura d'un gat quan arribar l'estiu si es pretén viatjar

Contingut patrocinat, Aparador

Tu marxes i ells es queden
Tu marxes i ells es queden | Maria-Josep Pons

Molta gent comenta que quan se’n va de casa per uns dies (2, 4 o fins a 5) deixa el seu (o seus) gat sol sense cap problema. Se’ls afegeix algun sorral més, alguna menjadora més (amb una muntanya de pinso) i més bols amb aigua. Considera que els seus gats tan independents estaran perfectament fins la seva tornada. Aquesta és la pràctica més habitual. Si marxa 10, 15 o més dies, s’opta per deixar-los a casa de la cangur (si hi ha l’opció, és clar), que acostumen a ser els pares, germans, tiets, amics o veïns. Per últim, altre grup reduït de tutors opta per deixar el seu company a residències destinades a aquest servei a on els proveiran de menjar, aigua, neteja i sostre durant la seva absència.

Un gat no és un gos (per obvi que sembli) i per tant, la gestió que fem del seu temps i activitats no haurien de ser iguals. Hi ha dos motius principals que ho justifiquen.

  • Sabem que el gat és per natura territorial. Això a la pràctica implica que el gat és “de casa seva” i a diferència del gos, li produeix una enorme inseguretat i falta de control que el traslladin temporalment a un altre lloc. Ja sigui a casa d’algun conegut o a una residència (adaptada i amb tots els requisits necessaris), aquest espai “no és la seva llar”. I evidentment, encara més si es tracta de gats especialment sensibles (porucs, poc sociables, etc, molt freqüent en l’espècie felina) li pot arribar a provocar alguna patologia (problema de salut) que tard o d’hora es manifestarà. Perquè, a més a més, el canvi en les seves rutines (horaris, activitats) els afecta moltíssim (pots llegir en el meu blog un article sobre aquesta qüestió).
  • Sabem també que el gat és per natura solitari. Això implica que en el seu medi natural els mascles viuen sols i les femelles s’agrupen per llaços familiars. Però, a casa, això funciona diferent i els gats s’acostumen a la nostra companyia i a les nostres atencions (i als altres companys peluts si els hi ha). Això fa que es crei un vincle afectiu i de convivència, que si marxem de casa, es veurà completament alterat. Per tant, que siguin solitaris no vol dir que “no els fa res quedar-se sols a casa”. Segurament és el que ens agrada pensar o el que sempre hem cregut, per la cultura popular (mites falsos). Ells no ho entendran (que els deixem sols) i sí, si que els importa. I novament, el canvi en les seves rutines de contacte i relació (la nostra absència) els afectarà moltíssim.

Per tant, abans de decidir les teves vacances (o les de la família) hauries de planificar què faràs amb el teu amic incondicional i trobar la solució més adequada a ell (en particular), ja que no pot opinar ni decidir per sí mateix. Pots consultar amb professionals del comportament felí per conèixer les alternatives que afectin el menys possible al teu gat (trobaràs informació en el meu blog).

En resum: es desaconsella traslladar als gats durant les vacances i/o deixar-los sols en absències breus. Tenir un animal de companyia implica responsabilitat i hem d’actuar en conseqüència.

Tot el que he explicat no és aplicable en els gats que des de la seva etapa més primerenca s’hagin acostumat als viatges i als canvis de domicili i que aquests s’hagin repetit amb certa freqüència. És a dir, que els gats estiguin habituats i no mostrin senyals d’incomoditat, por o inseguretat.

Sóc especialista en gats (conducta i benestar) i puc ajudar-te a entendre millor al teu gat (el seu llenguatge i cóm es comunica). Si tens qualsevol dubte o inquietud pots contactar-me de la forma que et resulti més fàcil (telèfon, email, IG…).

Gatos a pares
Comportament i Benestar animal
Maria-Josep Pons
Assessora felina
Master Etología A. de Compañía (UAB)
Lcda. en C. Biológicas (UB)
T. 677656688
Instagram: @Gatos_a_pares
sites.google.com/view/gatosapares/inicio

Edicions locals