El Tabaran, nova víctima?

Editorial

El futur de l’edifici històric del Tabaran de Mollet torna a sortir a la palestra. L’esfondrament aquesta setmana de part del sostre d’un dels locals comercials que es troben al conjunt arquitectònic del centre de la ciutat ha revifat un debat que ha anat sorgint en diferents moments del desenvolupament urbanístic de Mollet.

De fet, la transformació del Tabaran va ser un dels punts calents en la negociació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que entrava en vigor el 2005. El planejament aprovat hi preveu desenes d’habitatges –en blocs de 6 i 7 pisos– i un espai per a teatre d’uns 600 metres quadrats.

Amb tot, la crisi immobiliària i la manca d’acord entre els propietaris del conjunt, entre els quals l’Ajuntament, que és propietari de l’espai de l’antic teatre per mitjà de l’empresa municipal Mollet Impulsa, ha fet que el desenvolupament del Pla d’Actuació Urbanística previst al Tabaran no hagi vist la llum.

El Tabaran, antic economat i centre de lleure construït per als treballadors de la Teneria i que més tard s’obriria a la resta de la ciutadania, és un emblema de la transformació del Mollet rural en ciutat industrial, i té un valor no només arquitectònic sinó també sentimental per a molts molletans.

Seria bo que aquest conjunt no fos una nova víctima del deteriorament pel pas del temps i la deixadesa, com en el seu moment ja ho va ser la Teneria, ni l’especulació immobiliària. Esperem no haver fet tard.
 

Edicions locals