“La màfia a Cuba ho dominava tot però era invisible”

Xavier Esteve Director del documental \'La Habana de la mafia\' i director de l\'Escola Municipal de Música de Mollet

"La trama d''Otro jinete apocalíptico' m'ha atrapat fins al punt de voler fer-ne un documental"

Xavier Esteve, director de l’Escola Municipal de Música de Mollet, estrena en el marc del 35è Festival Internacional de Nuevo Cine Latinoamericano de La Habana, el seu primer documental, La Habana de la Mafia. Es tracta d’un film inspirat en el llibre Otro jinete apocalíptico de l’historiador cubà William Gálvez, que explora la instal·lació a l’illa caribenya de les principals famílies mafioses dels Estats Units abans de la Revolució Cubana. –per Cristina Fernández.

–Estrenes el dia 9 el documental ‘La Habana de la mafia’, que és la teva primera experiència cinematogràfica, què t’ha portat de la música al cinema?

–Més que un camí de la música al cinema, ha estat un interès per una trama novel·lesca. Vaig llegir Otro jinete apocalíptico de William Gálvez, un historiador molt reconegut a Cuba, i em va apassionar, fins al punt de fer aquest pas cap a voler fer-ne un documental.

–El tema en què et centres és la màfia a la Cuba prerevolucionària. Per què vas triar parlar d’això?
–Des de l’any 1993 havia visitat Cuba, no com a turista, sinó per feina i projectes solidaris. He participat en festivals de música i en d’altres àmbits, que m’han permès conèixer una Cuba diferent de la que em va descobrir el llibre. La novel·la de Gálvez em va descobrir una Havana en blanc i negre, de pel·lícula, de cinema negre i vaig pensar que estaria bé, com a hobby, sense pressa, anar explicant totes aquestes coses. Volia buscar gent que hagués viscut això, anar descobrint els llocs on va passar tot, amb la tranquil·litat que et dóna fer un projecte propi.

–Et va costar trobar gent que et parlés de com operava la màfia a la Cuba abans de la Revolució?
–La veritat és que he tingut molta sort, vaig anar parlant amb persones que t’adreçaven a altres, i així es podia anar estirant del fil, tot anant descobrint coses que es poden anar enllaçant, amb el llibre com a guia.

–Creus que és una etapa de la història de Cuba força desconeguda?
–Sí, és una etapa molt desconeguda perquè tothom té la imatge de Fidel Castro, tant de quan va arribar a La Havana com de fa pocs anys, però per què va arribar Fidel a La Havana o per què es va fer la Revolució és tota una època més desconeguda, també per a alguns cubans, que han quedat sorpresos de descobrir coses amb aquest documental.

–Tot i que parles de la primera meitat, aproximadament, del segle XX, creus que el contingut del teu documental pot encara molestar algú?
–La màfia de Cuba era bàsicament nord-americana, el documental comença als anys 20 amb la Llei Seca dels Estats Units i unes famílies mafioses s’estableixen a Cuba per començar a traficar amb alcohol, així s’implanta la màfia a l’illa caribenya. Tota aquesta gent no fa tants anys que van viure i els seus descendents viuen. Per exemple, hi ha un mafiós molt important, Meyer Lansky, que va muntar la seva família a Cuba i els seus néts viuen de l’herència de l’avi.

–Això et pot portar algun problema?
–No, no, a Cuba no. Per exemple de Lansky, el documental desvetlla part de la seva vida a Cuba que no es coneix tant com la seva vida als Estats Units.

–El documental l’has fet a partit d’imatges d’arxiu i entrevistes.
–Sí, he trigat 4 anys. Ha estat un treball molt de formigueta i laboriós, a part hi ha molt material que al final no surt al documental, perquè ja dura una hora i mitja però hagués pogut durar 5 hores.

–Potser tens prou material per fer una segona part.
–La veritat és que hi ha coses molt superficials, que al final he eliminat. Però sí és cert que hi ha una recerca de material molt important, de localitzacions, de persones, de pel·lícules de l’època i noticiaris de cinema, per exemple.

–Has quedat satisfet, però.
–Sí, molt. Ho he pogut gaudir, perquè per exemple en la música sempre m’ha passat que les coses eren d’avui per demà, i, en canvi, amb aquest documental no hi ha hagut pressions. A més, el treball de la productora Byte Imatge Produccions de Granollers ha estat importantíssim per tirar endavant el projecte.

–En algun moment d’aquests 4 anys has pensat que el documental no tiraria endavant?
–Sí, hi ha hagut crisis. El treball laboriós no ha estat només de trobar les imatges i visionar-les, o d’entrevistar, sinó també és molt esclau haver de transcriure-ho tot i encaixar-ho amb un guió previ que ha anat canviant molt. 

–De tot el que has investigat, hi ha alguna cosa que t’hagi sorprès molt?
–Sí, que són d’aquelles coses que, com aquí, ens anem movent en la vida quotidiana i hi ha un entramat de coses que no te n’adones fins que esclata tot. La màfia a Cuba ho dominava tot, però eren invisibles. Els casinos, la prostitució, els cabarets... Cuba era com un banc de proves del consumisme dels Estats Units, i tot ho controlava la màfia i un govern corrupte.

–Tens pensades altres incursions en el món del documental, ara que ja t’has iniciat?
–La veritat és que no. Vull gaudir d’aquest, de moment. Després de presentar-lo a La Havana, que serà el dia 9, vull fer-ne una reducció i passar-lo d’una hora i mitja a una hora.

–A Cuba s’estrena al 35è Festival Internacional de Nuevo Cine Latinoamericano, però aquí, quan el podrem veure?
–Aquí, encara no ho sé, perquè primer vull fer la versió curta i quan estigui preparada ja la presentaré.

Edicions locals