"La independència de Catalunya anirà bé també a Espanya perquè implicarà una regeneració democràtica"

Carme Forcadell Presidenta de l\'Assemblea Nacional Catalana (ANC)

"El 18 de setembre, quan votin els escocesos, ens hauran d'explicar perquè hi ha ciutadans de la UE que poden votar i altres no"

La sabadellenca Carme Forcadell i Lluís (Xerta, Baix Ebre, 1956) viu la seva màxima popularitat com a presidenta de l'ANC, tot i que el seu activisme polític i lingüístic ve de lluny, com a fundadora de la Plataforma per la Llengua i de la Coordinadora nacional de les consulta per la independència, i membre de la junta d'Òmnium de Sabadell. Llicenciada en Filosofia i en Ciències de la Comunicació, i màster en Filologia, és formadora sobre temes relacionats amb l’enseyament i ús de la llengua. Dijous, juntament amb l'exconsellera socialista Montserrat Tura, convocavan unes 400 persones a la sala Fiveller de Mollet, que va quedar petita en un moment en què els suports a l'ANC s'han multiplicat arran dels darrers atacs contra l'entitat.

–L'ANC podria arribar a ser il·legalitzada?
–No, nosaltres no tenim cap intenció de fer res per poder ser il·legalitzats. No entenem que es pugui il·legalitzar una entitat que treballa d'una manera democràtica per poder votar. No té cap sentit.

–Després dels darrers atacs i la denúncia de Manos Limpias, s'ha sentit amenaçada?
–No, i a més no m'agrada parlar-ne perquè, si li donem importància, fem propaganda d'aquesta entitat que ja sabem que és d'extrema dreta. Per això ni fem declaracions ni en farem. I no hem de tenir cap por perquè treballem a un país de la Unió Europea (UE), del segle XXI, amb llibertat d'expressió. No hi ha cap raó per témer, perquè només fem servir la nostra llibertat d'expressió i treballem democràtica i pacíficament per poder votar el dia 9 de novembre i decidir el nostre futur. Contra això no hi ha res a dir ni a fer.

–I si, finalment, el 9 de novembre no ens deixen votar, què faran?
–Això és una cosa que ha de decidir el govern de la Generalitat. Nosaltres farem tot el que sigui per poder votar i entenem que les institucions també ho han de fer, perquè hi ha una majoria, un 80%, que vol votar. En tot cas, el que passarà ho decidirà el govern de Catalunya, però nosaltres pressionarem per poder votar. Quan arribi el moment, ja veurem. De moment no tenim segona opció i, en tot cas, no està a les nostres mans.

–No està a les seves mans, però l'ANC exerceix una forta influència. Quan es va constituir, s'imaginava la força que podria arribar a tenir l'ANC?
–Des del principi, el nostre objectiu sempre ha estat empènyer, pressionar els partits polítics i el govern de Catalunya perquè treballin per la independència, i en aquests moments passa per la consulta i per això treballem. Nosaltres vam ser conscients de la nostra capacitat després de la manifestació de l'11 de setembre de 2012, quan vam provocar un canvi de govern. Som molt conscients que estem empenyen el procés, però també som molt conscients que el nostre paper és aquest, i qui ha de prendre decisions és el Parlament, perquè és qui el poble ha triat.

–Aquest dissabte explicaran què organitzen de cara a l'11 de Setembre, però després de la demostració de la Via Catalana, què ha de ser aquesta Diada?
–Entenem que aquest 11 de Setembre ha de ser l'avantsala a la consulta, i intentarem que l'11 de setembre sigui ja l'inici de la votació del 9 de novembre. En aquest moment tot ha d'anar encaminat a l'objectiu de la consulta el 9N.

–Dimarts el Congrés dels Diputats denegarà el traspàs de competències per poder fer un referèndum. Aquest només serà un dels pals a les rodes. Quina possibilitat hi ha de poder fer la consulta?
–N'hi ha i cada cop més. Negar el dret a vot en democràcia és molt difícil. I, a més, el 18 de setembre votaran els escocesos, que també són ciutadans de la UE. I no diuen que a la UE tots tenim els mateixos drets? Ens hauran d'explicar perquè uns ciutadans poden votar i uns altres no. Perquè ells tenen un Estat més democràtic? Doncs, aleshores a la UE no serem tots iguals. Per tant, entenem que és molt difícil que ens neguin el dret a vot. I la realitat és que el que diuen és que és un procés difícil, però no hi ha ningú fora d'Espanya que ens negui el dret a votar, ni un sol Estat democràtic que ens digui que no, a banda d'Espanya.

–Espanya, que diu que no és legal.
–A nosaltres ens agradaria poder fer la consulta dins la legalitat espanyola, però l'Estat espanyol, al revés del món, utilitza les lleis per coartar la democràcia. Es podria fer la consulta dins la legalitat espanyola, la Constitució ho permet, però és una decisió política no jurídica. Catalunya aprovarà una llei de consultes, que també serà atcada, però espero que el govern de Catalunya tingui previstes coses per fer viable la consulta.

–Per tant, vostè està convençuda que hi haurà consulta.
–Sí, segur.

–I Catalunya serà independent?
–Sí, però no et puc dir quan, perquè no tinc una bola de vidre. Després de la consulta nosaltres pensem que sortirà el Sí Sí i s'haurà d'obrir un procés constituent i unes negociacions. I això no sabem quan pot durar. Però a partir d'aquell moment el procés ja està encarat. De fet, ja ho està ara. Nosaltres entenem que no hi ha marxa enrere i l'endemà de la consulta, encara més.

–Les negociacions amb l'Estat espanyol poden ser molt complicades.
–Sí, però s'hi ha de negociar perquè hem de seguir compartint molts llaços que tenim amb els espanyols familiars, culturals, lingüístics, polítics… Per tant, hem de quedar com amics i hem de ser aliats. Ha de quedar molt clar que no anem contra ningú ni volem trencar res, ans al contrari. A més, la independència és convenient per a tots dos; anirà molt bé per a Catalunya, però també per a Espanya perquè es plantejaran moltes coses. Durant molt de temps les han estat cohesionant en contra de Catalunya i hauran de fer un canvi. Per tots dos la independència implicarà una regeneració democràtica.

–Què poden fer els independentistes per arribar a la fita?
–Explicar el projecte de tu a tu a tots els que viuen en aquest país. La independència no és una qüestió de llengua ni d'identitat, sinó que és una qüestió de ciutadania. No volem continuar demanant perdó per ser catalans. Hem de mantenir fins al final la imatge al món de poble democràtic i pacífic que vol votar, i no hem de caure en provocacions ni defallir. Cal mantenir la unitat, el coratge, la valentia i la capacitat de resistència, i així demostrarem la nostra dignitat al món.

Edicions locals