“La festa major que ara vivim no existiria sense les colles”

Montserrat Tura Morat i Torrat d\'Honor 2014

"Cada etapa de la meva vida ha tingut coses diver-ses, però el que tinc molt clar és que jo, el dia del pregó de la festa major i de l’encesa del campanar estic allà"

Montserrat Tura i Camafreita, exconsellera d’Interior i de Justícia de la Generalitat, va ser alcaldessa de Mollet entre els anys 1987 i 2003. Va viure el naixement de les colles, i segueix participant de manera activa a la festa major molletana. La seva implicació i suport a Morats i Torrats li ha valgut aquest any el reconeixement honorífic de les colles. -per Marina Vallejo.

–Enguany ha estat escollida Morada i Torrada d’Honor. Com va rebre la notícia?
–Amb alegria. Tot el que fa refe-rència a la festa major i a coses festives de Mollet s’ha de rebre sempre amb alegria. I amb la sensació que és un honor que no sé si mereixo, però estic contenta.

–Era alcaldessa de Mollet quan van néixer les colles, l’any 1995. Com ho va viure?
–Ho vaig viure i vaig estar molt contenta de viure-ho. Havíem fet tot el possible per propiciar-ho, perquè veníem d’una època en què la festa d’estiu se celebrava molt poc. Es tenia la idea que a l’agost la gent està de vacances i la població jove la vivia molt poc intensament. Les colles van ser un pas decisiu per recuperar definitivament una festa que no s’ha de perdre mai.

–D’on neix el seu suport a les colles?
–Neix en el mateix moment que neix la idea. La ciutat que s’hi abocava i que els primers anys engalanava balcons crec que va ser la manifestació d’un poble que es va posar d’acord, amb diferents graus d’implicació, per fer grossa la seva festa major.

–Durant el temps que vostè va ser alcaldessa, les visites a casa seva el matí de la Despertada formaven part del programa…
–Sí, els que no havien anat a dormir o els que s’havien aixecat molt d’hora decidien venir-me a veure i jo compartia amb ells una estona. Normalment, esmorzàvem una mica. Els que no sé si ho vivien tan bé eren els meus veïns. Però crec que tots entenem que els dies de festa major són dies d’alegria i que el jovent s’ho passi bé.  

–Ho troba a faltar?
–M’he adaptat a les diferents circumstàncies de la meva vida sempre. Vaig deixar de ser alcaldessa però vaig passar a ser membre del Govern i vaig anar a moltes festes majors, vaig ser pregonera de moltes ciutats... Cada etapa de la meva vida ha tingut coses diver-ses, però el que tinc molt clar és que jo, el dia del pregó de la festa major i de l’encesa del campanar estic allà. Visc la festa major tant com puc, sempre.

–Recorda alguna anècdota de la festa major i les colles durant el seu període com a alcaldessa?
–L’anècdota era el temor que teníem els primers anys sobre l’encesa del campanar que, tot i que ha sigut sempre un espectacle pirotècnic molt interessant, vam haver de compatibilitzar-lo amb la protecció que tots sentim cap al nostre campanar. També el primer any que es van inventar la cursa en roba interior alguns s’escandalitzaven, i ara és una cursa que tothom espera i va a veure. Les colles han trencat els tabús, que és una cosa molt interessant i van aconseguir que els joves se sentissin dins de la festa i no només espectadors passius.

–Quina considera que ha estat l’evolució de les colles?
–Amb 20 anys se suposa que ja ha passat una generació sencera. És a dir, que el joves que les van organitzar avui tenen fills adolescents que són capdavanters de les colles. Per tant faig una valoració molt positiva perquè penso que s’han consolidat i ho han fet molt bé, i que la festa major no existiria sense les colles. Les colles són el cor de la implicació ciutadana enmig de la festa.

–I què en pensa de l’evolució de la festa major?
–Tot té moments de tota mena. Jo recordo quan vam començar a portar alguna figura important per això de fer més atractiu el programa i va haver-hi moviment en contra de que per algunes coses s’hagués de pagar. Després es va passar per un període d’acceptació plena que hi hagués actuacions de primer nivell encara que fos pagant una entrada assequible. I ara estem vivint una altra etapa i vivint moments de crisi. No puc valorar des de dintre perquè en aquests moments el govern de la ciutat és un altre i segurament viu els moments de la festa major de manera diferent, però és que les persones són diferents.

–Com veu la situació actual de Morats i Torrats?
–Molt bé. Aquests dies he vist gent molt jove al capdavant de les colles. Gent que no arriba als vint anys i que tenen una actitud decidida, tenen projectes, somnis, ganes de fer més coses. Veure aquesta vitalitat en el jovent és sempre molt interessant.

–Vostè és morada o torrada?
Jo vaig lluir els dos mocadors durant l’etapa que vaig ser alcaldessa i vaig comprometre’m a que, el dia que deixés de ser-ho em posicionaria, perquè això de la neutralitat no sempre existeix. Al ple que vaig fer de comiat vaig dir que era morada, per tant és públic i notori i consta a les actes de l’Ajuntament. En aquesta festa major, però, tornaré a ser morada i torrada [pel premi atorgat].

–Segueix vinculada a la festa major de les colles?
–I tant. Em sembla que no he faltat mai a cap inici de la festa major, a cap versot, a cap encesa del campanar, a cap pregó. Recordo que durant l’etapa com a consellera d’Interior, una vegada que estava gaudint de la festa, es va produir un incendi a les terres de l’Ebre i vaig marxar just enmig d’una activitat de les colles. Per tant, sí, sempre he estat i he participat a la festa major i a les colles.

Edicions locals