"Les pel·lícules s’han de veure al cinema per poder sentir-les"

Javier Gutiérrez  Responsable i impulsor dels premis virtuals de cinema Blogos de Oro

El 26 de març a les 17 h retransmetrà per Twitter la 4a edició dels premis Blogos de Oro, en què 260 'bloggers' fan de jurat i trien les millors pel·lícules del 2016.

Javier Gutiérrez té 36 anys, viu a Mollet i és informàtic de professió. La seva passió pel setè art l’ha empès a impulsar els primers premis i gala de cinema virtuals de cinema, els Blogos de Oro. També és autor del blog de crítica Cine de Patio.

–Com es munta una cerimònia virtual, sense escenari, ni catifa vermella?

–Twitter és la millor plataforma per organitzar uns premis com aquests, en què hi ha categories que escullen tant els millors títols internacionals com els que es fan a l’Estat. No tenim recursos, però podem mencionar els intèrprets i directors espanyols, i les distribuïdores en el cas de les pel·lícules de fora. Som els primers en crear uns premis així, i ara ja tenim un jurat de més de 260 bloggers de cinema.

–El 4 de març anunciareu els nominats en una gala real amb presentadors que són actors i directors destacats. Com és que heu crescut tant?
– Sí, la farem a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm gràcies a l’acord de patrocini que tenim amb l’empresa de cervesa. Serà modesta, però ja hem superat la
llista de confirmats que esperàvem. Portem molts mesos preparant-la.

–I com t’ho fas per dedicar-hi tant temps i actualitzar, a més, el teu blog de crítica, Cine de Patio?
–Ja és automàtic; cada dia penjo una mini-crítica de cine al blog. Pel que fa als Blogos, durant l’any tinc gent que m’ajuda i aprofito tots els descansos a la feina i cada nit per posar-m’hi. Això sí, els dos mesos abans de la cerimònia són molt intensos i no m’aturo.

–Quines novetats té aquesta edició?
– Hem incorporat les categories de millor sèrie internacional, estatal, i actriu i actor de tele; i hem eliminat les d’efectes especials i pitjor film. A més, el millor film d’animació s’escollirà per votació popular –no caldrà estar-hi inscrit–, i també hem obert la categoria de millor curtmetratge.

–Quina és la teva porra dels Blogos de Oro d’enguany?

–Fins l’1 de març encara es pot votar, però el que sí que sé segur és que els títols nominats seran més originals i desconeguts que als Oscar.

–I als Oscar?
–Sens dubte, La La Land serà la gran triomfadora. D’actors, crec que podria guanyar Casey Affleck per Manchester frente al mar, i d’actrius dubto entre Emma Stone –La La Land– i Isabelle Huppert –per Elle.

–De fet, vau néixer a la xarxa com a alternativa als Oscar.
–Sí, fa quatre anys no ens va agradar el resultat dels vencedors. A Twitter, molts usuaris ho comentàvem, i l’endemà jo i uns quants més ja estàvem muntant els Blogos de Oro.

–A qui has votat?

–Sembla mentida, però encara estic decidint els meus vots [riu]. Organitzo els premis però no tinc temps per votar. Tot i així, del 2016 m’ha agradat molt Comanchería perquè és molt indie i segur que se’n du algun premi.

–Les has vistes totes?
–No! Només unes 200 –hi ha 400 candidates–, i unes 60 sèries. Als migdies en miro alguna, i els caps de setmana la meva parella i jo anem al cine sempre que podem.

–Tens alguna anècdota divertida d’alguna edició anterior?

–L’any que vam convidar Álex de la Iglesia a inaugurar la gala amb la primera piulada, va arribar tard. Vaig inaugurar-la jo i després va aparèixer i va començar a piular fent bromes. Va ser divertit.

–Ara es poden veure pelis i sèries per Internet en alta definició a preus accessibles. Creus que això ajuda a contrarestar la pirateria?
–Sí, per les plataformes digitals d’ara pots veure un catàleg molt extens amb una qualitat enorme. No entenc la gent que veu pel·lícules pirates amb una definició baixíssima. S’han rodat perquè les gaudim en la millor qualitat possible. S’han de veure al cine per ficar-te en la seva història i sentir que ets tu i ella. 

Edicions locals