“Ens agradaria tenir més visibilitat per poder arribar a més gent”

Colles de Morats i Torrats Entitats dinamitzadores de la festa major

Cultura

Mollet del Vallès

Oriol Montasell, cap de colla dels Torrats, i Vanessa Sánchez, cap de colla dels Morats, expliquen com veuen la situació actual de les colles

–Com és la relació actual entre les colles? Hi ha bon rotllo?
Oriol Montasell: –És bona. És una relació centrada en fer una bona festa major. A més, durant l’any ara fem moltes activitats conjuntes. Sé que en el passat no havia estat així, però jo, des de que sóc membre de la junta, no he viscut mai cap tensió.

 

–Has parlat de les activitats que feu més enllà de la festa major. Aquest any hem vist néixer el nou cicle Les Colles al Jardinet, heu continuat amb la barbacoa solidària, etc. De quina manera us ajuda fer aquests actes?
Vanessa Sánchez: –D’una banda, ens serveix per engrescar la gent i que vegi que les colles no treballem només una setmana a l’any. D’una altra, ens ajuda econòmicament, gratant d’aquí i d’allà, per poder fer una festa major decent.


–I funcionen també per atraure la gent que no està implicada amb les colles o, directament, no us coneix?
V.S. –Al prinicipi costa perquè es pensen que som entitats tancades i només acceptem gent jove. Després veuen que hi ha gent de tot tipus i hi cap tothom.
O.M. –Sí, però sobretot crec que ens ha servit per fer pinya amb la colla. Al principi, Morats i Torrats eren grups petits i ens coneixíem tots. Ara, només de socis en som més de 150. Aquests actes cohesionen i fan que surtin idees noves.


–I de recursos econòmics, com aneu?
V.S. –Econòmicament, les colles no estan tan bé com ho haurien d’estar tenint en compte  totes les activitats que fem. Suem el que no està escrit i, de vegades, hem de posar diners de la nostra butxaca. Que quedi clar que el que fem és desinteressat totalment.
O.M. –La situació se sustenta, sobretot, gràcies també als espònsors, els actes i les quotes dels socis.


–Teniu prou suport? En què us podria ajudar més l’Ajuntament?
V.S. –Sobretot en l’àmbit administratiu. Estem aprenent a fer papers sobre la marxa, i és difícil. La SGAE, per exemple, ens reclama que paguem els drets de les cançons de les  xarangues, quan en molts casos el benefici ha estat 0.
O.M. –Sí que trobem a faltar una mica de suport i assessorament; saber com resoldre els dubtes pel que fa al reglament dels correfocs, per exemple.
V.S. –Els tècnics estan 24 hores a la nostra disposició, i ho valorem moltíssim, però sí que és cert que ens manca  l’assessorament, sobretot, jurídic.


–Parlem del model de festa major. Actualment hi teniu un pes important, però heu reclamat en diverses ocasions més recursos –econòmics, materials i de difusió–, així com un espai propi per a les colles. Us agradaria tenir més protagonisme a la festa major?
V.S. –Entenem que no tots els recursos s’han de destinar a nosaltres. Però ens en falten. Vam patir un robatori al magatzem on guardem la Hummer cuina i encara no n’ha sortit el responsable. Ens agradaria tenir més espais i més visibilitat.
O.M. –Ens agradaria que es fes més promoció de totes les entitats que participen a la festa major. Qualsevol que agafi el programa veurà que el 80% són organitzats per entitats. El nostre problema és la capacitat de divulgació que tenim. La majoria tenim entre 20 i 40 anys, i  per horaris no podem anar a instituts, etc., a fer promoció. Caldria un canvi de mentalitat i donar més protagonisme a les associacions.


–Creieu que sou prou transversals pel que fa a les edats, les ideologies, etc. dels vostres socis?
–O.M. –Des de Torrats pensem que ens falta arribar a més gent. La majoria estan vinculats a altres entitats, i tenim la sensació que són els que es mouen sempre. Som una colla realment transversal en idees i edats, però costa arribar a gent que no forma part del món associatiu.
V.S. –Cada cop, però, hi ha mes gent que s’apropa i pregunta.


–Penseu que li cal una renovació a la competició de les colles?
V.S. –Intentem introduir-hi petites variacions. Molta gent ve i diu “això s’ha de canviar, aquesta prova està obsoleta”, però no diuen com. És complicat.
O.M. –Pensem que algunes són tan tradicionals, com l’Afartada, que no ens importaria que durés 50 anys més i que cal preservar-la. Potser és perquè ens hem centrat tant a expandir l’activitat durant l’any que no hem tingut temps a plantejar canvis a les proves.


–L’any passat, un grup de ciutadans va queixar-se de la tardança de l’Encesa –de la qual paguen una part les colles– i va xiular els Versots. És una prova complicada?
V.S. –Fer els Versots és sempre complicat perquè es tracten temes que poden incomodar a uns o a altres, no només als polítics i al govern. Vam tenir un problema amb els horaris, però fa mal que et xiulin després de treballar-hi tantes hores amb tanta il·lusió. L’Encesa s’acabarà fent igualment.


–Perquè us vau fer de la colla que defenseu?
O.M.
–Perquè som els millors.
V.S. –Sóc dels Morats perquè fa 10 anys me’ls vaig trobar, els vaig conèixer i em va encantar el seu bon rotllo i el seu sentiment de família.


–L'any passat, Morats van anar forts i van guanyar el repte. Què espereu de la competició d'aquesta festa major?
O.M.
–S'ha de reconèixer que l'any passat la colla morada va fer un treball excel·lent. Ja des d'abans de començar el repte vèiem que feien molta difusió i s'ho van prendre amb molta il·lusió. Esperem que enguany els Morats vinguin igual de forts, però ser-ho un punt més nosaltres i guanyar, però és difícil de preveure. La competició és gairebé una anècdota; entre les dues colles organitzem més de 70 actes durant la festa major, dels quals només una desena són puntuables.
V.S. –Estem molt acostumats a perdre i, per tant, el nostre objectiu es passar-ho be i engrescar la gent. Si guanyem, bé, i si no, també.

 

 

Edicions locals