"Estem intentant que Martorelles sigui el poble més segur del Vallès Oriental"

Daniel Limones Inspector en cap de la Policia Local de Martorelles

Societat

"Estem intentant que Martorelles sigui el poble més segur del Vallès Oriental"
"Estem intentant que Martorelles sigui el poble més segur del Vallès Oriental"

Excap de les policies locals de Maçanet de la Selva i Sant Fost de Campsentelles, Limones encapçala la policia martorellenca des del 2017. Aquest abril es compleix el primer aniversari des que el servei al municipi és 24 hores i precisament ha estat l'encarregat de redactar el primer reglament del cos de seguretat municipal.

–En què es tradueix el fet d'haver ampliat el servei a 24 hores?
–D'un any per l'altre hem augmentat al doble les demandes de serveis policials. Estàvem en unes 4.000 anuals i ara estem en 8.000.

–Ara es cometen més delictes?
–No, no. Però vam començar amb poques competències, i a poc a poc vam passar a agafar també els accidents de trànsit i ara ja comencem a fer controls d'alcoholèmia, drogotests i vigilància nocturna.

–Creus que és imprescindible que Martorelles disposi d'un cos de policia local?
–Jo crec que sí, perquè la policia és un bé social. Si aconseguim assolir un bon nivell, segurament que la gent de Martorelles viurà més tranquil·la i podrà fer més vida al carrer. És cert que a tothom no li agrada tenir policia, però normalment a qui no li agrada és perquè té alguna cosa a amagar.

–Com us valora la ciutadania?
–Molta gent valora positivament el canvi de vigilància a policia, i una part molt important té la sensació que Martorelles és una zona tranquil·la i segura des que està la policia.

–En què treballeu per aplicar en el futur?
–Ara que ja tenim gairebé tot el cos desplegat, començarem a treballar molt amb les escoles –volem habilitar una zona per pintar un parc de trànsit– i amb la gent gran. També volem fer un consell de seguretat i estem intentant que Martorelles sigui el poble més segur del Vallès Oriental.

–Ara hi ha 11 agents al cos. Quants en voldríeu ser?
–L'objectiu seria tenir dos agents per torn, i al matí i a la tarda tenir un extra de proximitat que s'encarregaria de fer reunions amb els veïns, anar als col·legis, passar pels comerços, mirar el dia a dia del carrer, recollir denúncies o fer el seguiment de casos.

–Com afecta el nou Reglament de la Policia Local de Martorelles a la ciutadania?
–La missió és donar una imatge de ser una policia moderna i propera a la ciutadania. I el reglament regula com ha de ser l'actuació del policia de cara al ciutadà.

–I en què afecta als agents?
–En la nostra actuació al carrer no ens afecta gaire perquè les indicacions del reglament pel que fa a la manera d'actuar haurien de sortir de cada agent de forma innata. Però pot servir com a recordatori de quina és la nostra missió. També serveix per articular l'ús d'armes elèctriques o els esprais policials i endreça com ha de ser el patrullatge, la cura amb els vehicles i el material. A més, indica què podria passar si no compleixes les normes.

–Per últim, el passat 10 d'abril vas rebre un premi per la teva tasca com a policia i degà del Col·legi de Criminòlegs. En què consisteix?
–Concretament vaig rebre la condecoració al mèrit professional per l'Associació de Caps de Policia Local de Catalunya per la bona imatge que dóna que alguna persona tingui el nivell acadèmic per fer que el món de la seguretat local i el món acadèmic (de la criminologia, en aquest cas) comencin a treballar plegats.

Edicions locals