'No descarto acords però no per imposar un programa respecte el majoritari, que és el dels socialistes'

Josep Monràs Alcalde de Mollet

Política

Josep Monràs
Josep Monràs

Laura Ortiz

Després de 15 anys en el càrrec, Monràs ha revalidat l'Alcaldia, aquest cop amb una recuperació de regidors respecte l'enfonsament patit el 2015. Una minoria que, tot i ser més folgada, continua obligant el govern a arribar a acords, siguin puntuals o més estables 

–Quina valoració fa del resultat de les eleccions?

–El resultat del PSC ha estat molt bo. Pujar uns 3.000 vots és destacable amb l'afegitó que hi ha uns 700 vots al PSC a les municipals que no es van donar a les europees. Per tant un vot molt municipalista i de suport al projecte socialista a la ciutat. Estem satisfets perquè el PSC torna a ser la força majoritària a la ciutat i amb aquesta força governarem fent el que vam dir abans, durant i després de les eleccions que és parlant amb totes les forces polítiques sense cap línia vermella.

–Heu incrementat fins a deu els regidors. Ja el mandat passat vau governar amb minoria amb acords puntuals. Us plantegeu continuar en la mateixa tònica?

–Jo estic obert a escoltar tothom des de l'òptica de treballar per un projecte de ciutat i no un projecte en contra de ningú. Aquelles formacions que tinguin la voluntat de treballar per la ciutat ens trobaran per consensuar coses. Que això arribi a la possibilitat d'un pacte, el temps ho dirà.

–Però vostè no treballa amb aquesta hipòtesi...

–Ara mateix no es treballa amb cap hipòtesi d'aquest tipus.

–I acords de governabilitat com es van fer fa quatre anys amb CiU i Cs?

–No descarto cap tipus d'acord però han de ser per sumar per la ciutat i no per imposar el propi programa respecte el majoritari que és el dels socialistes. En les setmanes prèvies a la constitució de l'Ajuntament ERC, comuns i Junts han intentat fer un quatripartit només per fer fora el govern del PSC i a Josep Monràs i no a favor d'un model de ciutat per molt que ho volguessin vendre amb l'eufemisme del canvi.

–Temp que es pugui arribar a un acord per tirar endavant una moció de censura durant aquest mandat?

–Matemàticament és possible...

–Però veu viable l'acord d'aquests partits amb Podem?

–D'entrada ja ho veia molt difícil perquè parlem de models molt diferents. Només cal mirar hemeroteca per veure les coses que s'han dit entre elles. Això en 24 hores es pot ficar en un calaix i s'oblida tot perquè un pot tenir més o menys ànsies de poder? Cal tenir coherència en política i poden haver acords però mai amb imposicions ni per ocupar a qualsevol preu el poder si després no saps ben bé perquè utilitzar-lo.

–Diu que té la porta oberta per parlar amb tothom però des de l'oposició sempre s'ha criticat manca de diàleg. Com ho pensa fer?

–Se'ns acusa de manca de diàleg però no per dir una mentida moltes vegades es converteix en veritat. Manca de diàleg és aprovar-ho tot al ple només amb set regidors?

–Però potser es dialogava més amb uns que amb altres...

–Es dialogava amb qui ho volia fer, amb qui volia seure a una taula i parlar. Però durant el mandat hi ha hagut forces que no han tingut aquesta voluntat. A més, durant la campanya l'únic partit que es va reunir amb tots va ser el PSC.

–Però com a govern com ho fareu. Obrireu espais i mecanismes per trobar aquests consensos?

–Ara, un cop constituït l'Ajuntament i el cartipàs començarem a caminar amb tothom, sense vetar ningú. Aquesta setmana ja farem reunions amb tots els grups per presentar-los la proposta d'articulació de govern i per als grups municipals i escoltar el que ens puguin dir per arribar a la proposta més consensuada possible.

–Es canviarà el sistema de retribucions a l'oposició que es va implantar fa quatre anys?

–Volem plantejar una proposta similar amb algun ajustament sense que això vulgui dir que els deixem sense la capacitat de poder treballar per la ciutat com crec que han de fer, no només per tenir una retribució.

–I hi haurà increments de sou dels membres del govern?

–Cap tipus d'increment retributiu de cap de les dedicacions, tot i que també dic que fa molt de temps que les retribucions són bastant més baixes del que marca la norma. S'ha de dir que hi ha un debat molt demagògic sobre això i hi ha qui el compra. Des de fa molts anys els càrrecs de govern a Mollet no s'han pujat ni l'IPC i qui ha tingut un increment del 1.000 per cent és l'oposició.

–Pot concretar accions de govern prioritàries o primeres que es poden tirar endavant en els propers mesos?

–Hi ha algunes coses que quan es plantegin seran noves però que fa temps que les estem treballant. Alguna mesura per treballar-hi de manera més o menys immediata és la incorporació dels objectius 2030 en el planejament urbanístic de la ciutat. Un dels elements del 2030 en què hem de començar a posar fil a l'agulla és el concepte de ciutat verda. Hi ha d'haver elements comuns a tots els barris de la ciutat a nivell de zones verdes, zones d'aigua... i això ja ho hem començat a escriure.

–Mollet com a ciutat verda és un dels programes estratègics del seu govern.

–Sí, per això una altra acció que volem començar a treballar conjuntament amb el sector del petit i mitjà comerç és un projecte per ser capaços d'eliminar la bossa de plàstic no reciclable dels comerços de la ciutat.

–Alguna altra acció per als primers mesos de mandat?

–Una que vam anunciar en campanya i amb què ja ens hem posat amb l'Ana María Díaz. Hem de ser capaços en els propers mesos de tenir l'embrió d'un grup de persones voluntàries que doni suport a gent gran vulnerable. La idea és que se'ls pugui fer un acompanyament, i ajudar-los en tasques com anar a farmàcia, acompanyar-los al metge, anar a comprar amb ells...

–En urbanisme, una prioritat és el Calderí...

–Sí, per això una de les primeres coses que vull fer és reunir-me amb el Consorci de la Zona Franca per tirar endavant el projecte perquè és l'últim lloc on podem fer reserva de zones d'equipaments.

–En aquest sentit, l'Ajuntament es planteja cedir un d'aquests terrenys a la Generalitat perquè hi construeixi una residència per a la gent gran?

–Ja m'agradaria que la Generalitat em demanés un espai per construir una residència. Nosaltres el cediríem. L'Ajuntament mai ha eximit la seva responsabilitat de cedir terrenys per a equipaments públics per a la ciutat pero no sempre ha estat respost per la Generalitat.

–Quins nous espais s'hi podrien ubicar allà?

–Una residència i serveis a gent gran, la previsió d'un nou ambulatori, més espai per a una escola bressol, una segona deixalleria i un nou espai esportiu polifuncional. Per a aquestes coses no ens queden gaire espais més a la ciutat.

–Una de les crítiques que s'han fet al projecte del Calderí és que es preveuen pisos molt petits.

–Ja veurem. Dependrà del desenvolpumanet del projecte que encara no està aprovat. Preveiem ara el que necessitarà la ciutat d'aquí 15 anys? Pisos de 60 metres? Per què no? De 120? Potser...

–Però el projecte preveu tants metres quadrats de sòl residencial i s'ha anunciat un número de pisos...

–És una previsió. Potser els joves que es volen independitzar o la gent gran no necessita més metres... És una crítica no analitzada i només vol enviar un missatge negatiu sobre un projecte que és molt interessant per a la ciutat.

–El projecte es va aprovar pocs dies abans de les eleccions. Per què aquesta pressa i quin és el calendari?

–Calia blindar-lo a nivell de normativa urbanística i per tant s'havia d'activar abans que hi haguessin canvis legals. El calendari no depèn de l'Ajuntament, sinó dels promotors per això vull reunir-me amb ells.

–Fa poc més d'un any, el TSJC emetia la sentència que anul·lava l'adjudicació pel cas Decathlon. Se li ha reclamat alguna cosa a l'Ajuntament?

–El tema està encallat en els tribunals.

–Però la sentència era ferma...

–No hi ha hagut cap resolució del tribunal de com resoldre el que el mateix tribunal va resoldre. No s'ha pagat cap tipus d'indemnització, és un tema molt embolicat i de moment el que sé és que tot seguirà tal qual funciona avui.

–El deute de l'Ajuntament ha estat un punt molt criticat per part de l'oposició. Quina és la situació de les arques municipals?

–Estan totalment sanejades i per ignorància o mala fe hi ha gent que no explica les dades tal com són. Estem a un 70% de deute i podem arribar fins al 110%. És fàcil reduir el deute municipal tancant serveis com escoles bressol o l'escola de música, però aquesta no és la ciutat que jo vull.

–Però per què Mollet té romanents de tresoreria tan baixos en comparació a altres poblacions?

–Té a veure amb ingressos i despeses de l'Ajuntament. Quan va començar la crisi, molts ajuntaments van tancar serveis públics i nosaltres no ho hem fet.

–Llavors el que cal és tenir més capacitat d'ingrès...

–Clar, aquest és el problema que té Mollet, on el teixit industrial és molt petit i el nostre nivell de població és molt alt.

–Llavors la ciutat no té més capacitat de generar ingrès?

–Sí, tota la zona de Can Prat centre, que ja ha començat a desenvolupar-se. Potser també ens hem de despendre d'alguna cosa que ens està generant una despesa que no ens pertoca, com l'escola de Can Vila. La demora de pagaments de la Generalitat fa que haguem de demanar crèdits i assumir els interessos i això ens va endeutant i fa que no poguem destinar diners al que realment ens pertoca.

–Aleshores està en perill el servei de l'escola Can Vila?

–El servei no perquè és d'obligat compliment per part de la Generalitat, no és voluntari. Però hem demanat des de sempre que es facin els pagaments al dia. No poden tancar Can Vila, seria il·legal.

–Una altra qüestió pendent d'estudi el passat mandat és la remunicipaltizació del servei d'aigua.

–El servei d'aigua a Mollet ja és municipal, això és una altra mentida. Si el que diuen és que hi hagi una empresa pública que ho gestini, és una altra cosa.

–Es planteja, doncs, crear una empresa pública?

–Primer de tot s'hauria de plantejar si això serà més eficient i de menys cost per a la ciutadania.

–Però s'ha fet un estudi?

–L'han fet els sindicats i fins i tot diuen que no volen. Hi ha un tema de sentit comú: una empresa municipal probablement no tindria la capacitat econòmica per poder donar un bon servei de control d'aigua, d'arranjament, de servei 24 hores, de canalització, de camions cuba... com el que es dona ara. Alguns fan servir el concepte de manera partidista. A més, si tens un contracte per rescindir s'hauria d'indemnitzar i pagarien tots els ciutadans.

–Per tant no és cap prioritat però es va crear una comissió en el seu moment. Continuarà treballant-hi?

–Hi ha hagut unes eleccions i s'acaba de constituir l'Ajuntament... les comissions seguiran i ho seguirem analitzant però no caurem en cap tipus de demagògia i menys aquella que intenta acabar amb un servei que s'està donant amb un alt nivell de satisfacció.

–Ara comentava que acaben de celebrar-se unes eleccions. En aquest sentit, a Sant Fost es va donar un cas de transfuguisme de la regidora del PSC que va passar a ser alcaldessa. Arrel d'aquesta situació, l'Ajuntament ha trencat relacions institucionals amb l'Ajuntament de Sant Fost. Què vol dir això exactament?

–Que no treballaré en cap projecte compartit amb Sant Fost mentre aquesta trànsfuga sigui alcaldessa. Com a alcalde puc prendre aquesta decisió.

–Els dos alcaldes que heu trencat relacions sou el de Mollet i el de la Llagosta, tots dos socialistes. No és un moviment més partidista i que institucional?

–Segurament qui ho veu així són gent d'ERC i de comuns que són els que han instigat i han donat el vot a una alcaldesssa trànsfuga. Hi va haver un acord contra el transfuguisme i aquí el gran problema és que la trànsfuga és l'alcaldessa. Jo no puc tenir una trànsfuga sentada al meu despatx treballant en un projecte amb ella i consolidant el transfuguisme en política, però de cap dels partits.

–Per tant, en la hipòtesi que ella deixés de ser alcaldessa es reprendrien les relacions?

–Segurament però és d'una hipocresia supina que alguns no la considerin una trànsfuga i mirin cap a un altre costat. Què farien si fossin partits diferents, què dirien? No es poden permetre aquestes pràctiques de cap de les maneres. És un element de pedagogia i ètica política. 

Edicions locals