'Prometre una cosa als veïns i complir-la ens ha donat molta credibilitat davant els ciutadans'

Oscar Sierra Alcalde de la Llagosta

Política

Oscar Sierra
Oscar Sierra

Laura Ortiz

Óscar Sierra encara el seu segon mandat com a alcalde amb una àmplia majoria i amb projectes estratègics per al poble entre mans com són la construcció del nou ambulatori i la reactivació del desenvolupament del sector econòmic de Can Pere Gil.   

–Després de les eleccions el PSC ha aconseguit una majoria molt folgada, a què atribueixes aquest gran suport de la ciutadania?

–Crec que la ciutadania ens ha votat per dues coses: per saber solucionar els problemes que hem tingut durant aquests quatre anys i perquè han vist que en nosaltres poden confiar per resoldre'ls. Realment ens hem preocupat pels veïns i veïnes i ho hem demostrat. Durant aquesta passada legislatura hi ha hagut problemes greus a la Llagosta que vam saber solucionar conjuntament ciutadania i Ajuntament.

–Entenc que parles de les ocupacions i tots els problemes que van generar al carrer. Aquest tema està sol·lucionat? La gent pot estar tranqui·la en aquest sentit?

–No només la gent, jo estic més tranquil. Durant una època la meva feina com a alcalde era estar permanentment en contacte, treballava al costat del cap de policia per tenir la situació ben controlada, coordinada amb Mossos d'Esquadra, amb la Generalitat, amb serveis socials... Hi va haver un moment en que la feina del dia a dia superava les hores que teníem. Això ho vam enllestir i des d'aleshores  tractem les peculiaritats que té aquest municipi de sempre. Durant l'any passat vam patir molt, a tots nivells.

–Esteu satisfets de la feina feta els darrers quatre anys?

–Fa cinc anys que ens vam presentar amb un projecte i hem complert el 99% de les coses que vam prometre. Hem fet la Llagosta més amable i amb la sorpresa que hem pogut dividir el projecte de Can Baqué i serem el govern que acabi restaurant la masia. Prometre una cosa i complir-la ens ha donat molta credibilitat. En aquestes últimes eleccions ens hem presentat també amb amb un programa realista. No hem volgut fer invents ni prometre coses que sabem que són molt complicades d'aconseguir.  

–Dius que durant el passat mandat havíeu complert gairebé tot el programa electoral...

–La primera línia de treball va ser la nostra forma de treballar. Som un govern obert i al costat de la ciutadania, estem tan a prop que resolem els problemes de caire quotidià amb molta rapidesa. La proximitat és el valor que hem aportat a la institució i el matindrem mentre estiguem governant. Som molt sincers, treballem amb honestedat. En els darrers quatre anys hem estat endreçant l'economia de l'ajuntament, digitalitzant-lo, convertint-lo en un govern obert i transparent, amb un petit pressupost que no ens dona molt de marge de maniobra en inversions. En els propers quatre anys és hora de repensar la Llagosta urbanísticament i tirar endavant els grans projectes del municipi.  

–En el cas dels projectes urbanístics, de quines zones estem parlant?

–D'una banda, volem desafectar tota la zona on hi havia previst el projecte de l'Àrea Residencial Estratègica de la Generalitat. Volem reconstruir el model amb les necessitats que preveïem ara i que haurem de preveure en el futur. Ja hem vist com evoluciona l'economia i com evoluciona urbanísticament l'habitatge i volem endreçar-ho. Però tot això es farà amb participació ciutadana. Seran els veïns els qui diguin què volen per a la Llagosta.

–En el cas de Can Pere Gil, el pla director es va aprovar el 2016 però no hi ha cap moviment. Per què?

–Està afectat per un tema de la línia d'alta velocitat que ja està construïda i que no passa per allà. Es va començar a treballar perquè una carta del director d'Infraestructures deia que estava descartat que aquesta línia travessés pel mig de Can Pere Gil. Llavors la Generalitat i l'Ajuntament de la Llagosta van tirar endavant el pla director urbanístic i el vam aprovar inicialment. Però en temps d'al·legacions va arribar una nova carta del director d'Infraestructures de Madrid paralitzant el pla perquè tècnicament hi havia l'afectació. Hi ha un entramat legal per desafectar la zona i el camí és que tots estem treballant perquè es desafecti  i puguem seguir amb el Pla Director. Tant propietaris, com ministeri, com la Generalitat i nosaltres com ajuntament estem interessats en tirar-ho endavant. Aquesta serà una de les nostres prioritats.

–Perquè a Can Pere Gil la idea es que es crei un gran centre logístic que tingui a veure amb l'estació intermodal...

–Tindrà de tot, tindrà un sector més de serveis que estaria tocant a la part de la C-17, un sector de pol logístic i un altre sector serveis perquè les empreses logístiques tinguin oficines... és un pol estratègic i segurament no serà comercial. A més a més, hi ha una prohibició que diu que als llocs que no estiguin considerats trama urbana consolidada no es poden posar centres comercials. Can Pere Gil serà un pol d'atracció d'economia molt important tant per a la Llagosta i Santa Perpètua com per al Baix Vallès i tot Catalunya. És un tema d'infraestructura d'estat com és el corredor del Mediterrani i una forma de continuar desenvolupant l'economia de la zona.

–L'estació intermodal en quin punt està?

–Ara mateix l'intermodal camina molt a poc a poc, però camina. El projecte del corredor del Mediterrani és un projecte molt global, hi ha molt interès en desenvolupar les estacions de mercaderies que han de donar servei i una d'elles és la de la Llagosta. Tenim al costat d'aquesta central intermodal un espai molt gran on hi ha un projecte i evidentment, una cosa sense l'altra no s'entén. Nosaltres lluitarem perquè es desenvolupi l'estació però això ha d'anar totalment relacionat amb poder posar en marxa Can Pere Gil perquè són projectes que es potenciarien un amb l'altre. I això seria bo per a la Llagosta que donaria un salt qualitatiu en temes d'economia i en la creació d'ocupació que creiem que es la millor forma per ajudar la gent.

–La creació de Can Pere Gil afectarà l'actual polígon de la Llagosta més proper al nucli urbà?

–No hi haurà cap afectació. Millorarà moltíssim la connexió que tenim actualment perquè es crearà un nou pont al final del carrer Vic que connecti amb la zona de Can Pere Gil. Aquest polígon estarà també connectat a la C-17, així els polígons de la Llagosta i Santa Perpètua, tindran una connexió directa viària. No només tindrem un polígon nou, sinó que tindrem una millor connexió del polígon que tenim actualment.

–Un dels altres projectes que heu anunciat és el de Zero Barreres. Quin pressupost total té? Pot concretar-me alguns d'aquests projectes?

–Durant les èpoques de José Luís López i Antonio Rísquez i aquests últims quatre anys, hem estat traient moltes barreres. No hem fet grans projectes però hem fet actuacions com millorar l'accessibilitat al carrer Estació, a la plaça Catalunya, el projecte a la rambla Pintor Sert... A partir del setembre ens començarem a veure amb col·lectius de persones amb mobilitat reduïda. Tenim la sort que la Llagosta és un poble molt pla i ens permet tenir estudiat on haurem de fer més inversió. Per això ens atrevim a dir que podem arribar a tenir zero barreres, perquè tenim molt camí fet. Ara queden llocs puntuals, a la plaça dels Drets Humans amb el final de Pere IV... El que volem és que una persona que vagi amb cadira de rodes, amb bastó, un cotxet... pugui arribar a qualsevol lloc sense fer massa volta.

–Però no hi ha problemes de carrers masa estrets, pals de llum...

–Sí que tenim una zona, al carrer Sant Miquel, on hi ha un projecte que hem d'acabar d'estudiar perquè volem arreglar-ho però sense treure aparcament. Fer-lo de plataforma única, que les persones no hagi de baixar cap esglaó. Potser en alguns llocs caldrà una gran inversió i en altres amb una petita rampa d'accés ja n'hi haurà prou.

–I com està el tema del nou ambulatori?

­–Aquest any s'ha de presentar el projecte. Així m'ho va transmetre la consellera de Salut. Segurament, a finals d'aquest any tindrem projecte i a finals de l'any que ve començaran les obres.

–Per tant, espereu acabar el mandat amb l'ambulatori nou a punt?

–Com a mínim que s'hagi començat a construir. L'administració pública va molt lenta, però un cop comencen a construir amb 2 o 3 anys podem tenir ambulatori. És un ambulatori pensant en el futur de la Llagosta perquè podria arribar a donar servei a 20.000 persones, tot i que la intenció no és créxer en població. Crec que això donarà un salt de qualitat en el servei, tot i que ara mateix és molt bo, tal i com diuen les enquestes de satisfacció.

–Un cop comenci a funcionar el nou ambulatori, que s'hi farà a l'espai on hi ha l'actual?

–Ens quedarà un equipament on volem construir un centre de dia que també tingui places de residència perquè la gent gran no s'hagi de desplaçar fora del municipi.

–Per tant voldríeu lluitar perquè la Generalitat construeixi un centre de dia o seria un servei municipal?

–Hem d'acabar de mirar com ho faríem. Hi ha moltes fòrmules de poder construir-lo, que inverteixi l'Ajuntament i després cedeixi a la Generalitat... Hem d'acabar de veure com es construeix i es gestiona.

–Però la vostra prioritat com a govern local quina seria?

–Evidentment a mi m'agrada la gestió pública. Però hi ha molt poques residències que tinguin el 100% de places públiques.

–Diu que la Llagosta no arribarà als 20.000 habitants. Hi ha un problema d'accès a l'habitatge al municipi?

–La Llagosta pateix els mateixos problemes que la majoria de pobles de l'àrea metropolitana. Som un municipi que estem a tocar de Barcelona amb una connexió directa. Ara mateix la bombolla de preus lloguer que va començar a Barcelona pels pisos turístics i que va fer marxar la gent als pobles del costat ja ens ha arribat a nosaltres i la tenim instaurada. És un problema global i haurem d'actuar de forma global. Jo sóc dels que espera que hi hagi una regulació real dels preus del lloguer. A la Llagosta ja no podem crèixer més.

–Una altra de les conseqüències d'això és la presència de fons voltors...

–A la Llagosta ho tenim bastant controlat. Igual que negociàvem amb els bancs per emparar les famílies que poden perdre els seus habitatges, ara ho fem amb aquests fons.

–Ja s'han fet gestions amb aquestes empreses?

–Sí, ja hi estem treballant. El regidor d'Habitatge està fent molt bona feina. Però a la Llagosta com que no hi ha pisos nous, la gent estava hipotecada amb el seu pis antic i no ens estem trobant amb massa casos.

–Tornem al principi de l'entrevista, l'oposició s'ha quedat molt minvada. Quina és la voluntat de relació del govern amb aquesta oposició?

–La nostra relació és total. No només amb els grups que estan representats al plenari sinó també amb els que han perdut la representació. També volem que quan haguem de parlar dels temes més importants de municipi, ens poguem asseure amb ells i parlar-ne directament. Tot i que tenim una àmplia majoria, volem representar el 100% de la gent. El CAP, Can Pere Gil, tot el que tingui a veure amb temes importants al municipi s'explicarà en les comissions informatives per intentar arribar a acords. Sí que és veritat que amb alguns partits polítics, aquests quatre anys ens assèiem i arribava el ple i tenien unes altres prioritats. Aquesta voluntat d'intentar negociar espero que sigui real. Això és una cosa que ens ha fet mal.

–Es refereix a Iniciativa Esquerra Unida?

–Sí. En aquests quatre anys s'han instal·lat en el no perquè no. La regidora d'Economia, la Conchi Jiménez, s'asseia amb ells per resoldre dubtes abans dels plens però arribava la sessió plenària i aquestes peticions havien desaparegut i en tenien unes de noves. Nosaltres els hi diem "mà estesa" per treballar conjuntament amb tots. A llarg termini la gent necessita una coherència i això nosaltres els hi hem donat i esperem que amb tot el que és important per al municipi poguem arribar a un consens. 

Edicions locals