“S'està estudiant aplicar els tipus de sancions més altes possibles, que poden arribar als 60.000 €, per saltar-se el confinament""

José Francisco Muñoz Conde Inspector Cap de la Policia Municipal de Mollet del Vallès

Societat

“S'està estudiant aplicar els tipus de sancions més altes possibles, que poden arribar als 60.000 €, per saltar-se le confinament""
“S'està estudiant aplicar els tipus de sancions més altes possibles, que poden arribar als 60.000 €, per saltar-se le confinament""

Des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, els cossos de seguretat, entre els quals les policies locals, han hagut de fer una tasca de control continuat al carrer per comprovar que veïns i establiments complien el confinament.

–S’han reforçat els controls que es fan per controlar el confinament?
–Des del primer dia que van arribar les directrius operatives dirigides a les forces i cossos de seguretat i concretament a les policies locals, per part del Ministeri de l’Interior i per la Generalitat de Catalunya, la Policia Municipal de Mollet va començar a realitzar els controls de mobilitat corresponents tant de vehicles con de persones a la nostra ciutat.
–Disposeu de suficient plantilla?
–Una de les primeres mesures adoptades des de l’Ajuntament i la Prefectura relacionada amb aquesta situació d’alarma, va se la de posar en marxa un nou sistema de treball i descans a la plantilla de la Policia Municipal, optimitzant els recursos per ser més eficients. Amb aquesta modificació del sistema de treball, en primer lloc es dona resposta operativa a la necessitat del moment i a l’hora protegeix a part de la plantilla i els treballadors i treballadores que resen a casa localitzats.
–Quants agents i quantes patrulles hi ha al carrer?
–Som un servei molt viu i canviant i planifiquem els serveis diàriament i mostrem sempre una resposta pro-activitat al servei de seguretat que prestem. Ens anem adaptant en cada moment a les necessitats, en base a l'experiència, les circumstàncies concretes i la previsió de futur que tenim. Per aquest motiu, hem reforçat els torns de matí, tarda i nit, amb personal d’unitats especialitzades del cos.
–Però es deixen de prestar aquests serveis?
–No, però redirigim la prioritat i tots els esforços del servei de policia, a donar servei i resposta a la demanda actual.
–Quin canvi hi ha respecte als primers controls de la setmana passada?
–Continuem treballant de la mateixa manera que es va marcar des del primer dia, l’únic canvi són les indicacions i adaptacions de mesures que ens van arribant diàriament des del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, concretament del CECAT Centre de Coordinació operativa de Catalunya.
–Hi ha hagut un canvi d'actitud en la ciutadania?
–Amb el pas dels dies, el comportament responsable  de la ciutadania, almenys a Mollet, és cada vegada més evident. Hi ha menys moviment a la via pública i més persones fan cas a les recomanacions i es queden a casa.
–Hi ha un perfil de les persones que se salten el confinament?
–No hi ha un perfil clar i definit però força sancions coincideixen amb joves que al principi dels dies de confinament quedaven a la nit per ajuntar-se a parcs o a l’interior d’instal·lacions municipals, o persones grans que diuen que han de caminar cada dia, o surten diferents vegades a comprar poca quantitat o diferents vegades a passejar un animal de companyia lluny del seu domicili.
–Quina és la directriu? Se sanciona directament o depèn de cada cas?
–El primer dia que va entrar en vigor la norma, es va fer difusió de la prohibició d’obrir els establiments que recull el Reial Decret i s’anava informant individualment a cada un dels que es trobaven oberts. De fet, els establiments denunciats són per reincidents i per no complir les ordres dels agents de tancar. Respecte a les persones hem avisat els primers dies, però ara ja multem. Tots hem de ser conscients de la situació que estem vivint i que cada cop que algú surt sense justificació posa en perill la resta de persones.
–Fins a aquest dimecres, quantes sancions i requeriments s’han fet?
–Les sancions denunciades per la Policia Municipal arran del Reial Decret per l’incompliment de les mesures decretades pel Covid-19 són bàsicament per motius de no tancament d’establiments com bars i restaurants, sortir a la via pública sense causa justificada, realitzar trobades o festes privades en domicilis... La majoria de les sancions són per sortir al carrer sense causa justificada, i des de el dia 14 i fins avui [dimecres 25] s’han fet 139 denúncies. De les 139 sancions, 5 han estat per obertura d’establiments tipus bars, i la resta a persones.
–I quants requeriments ha fet la ciutadania a la Policia?
–Els requeriments relacionats amb el Covid-19 realitzats a la Policia Municipal mitjançant telèfon o presencial des del passat dia 14 han estat ja més de 600 atencions. La seva gran majoria per informació de serveis i gestions municipals.
–Quina és la sanció habitual (econòmicament)? I la més alta que s’ha imposat quina seria i per quin motiu?
–A petició de l’alcalde s’està estudiant com poder aplicar el tipus de sanció més alta possible, donat que les persones que incompleixen posen en perill tot els ciutadans de Mollet i per un motiu de salut pública en general. La més habitual és la que va de 100 a 600 euros, que possiblement es tipifiqui en 600. Al cap i a la fi no hem d’oblidar l’objectiu que és que no es posi més en risc la vida de les persones. La més alta seria a un establiment tipus bar, al qual se li va requerir fins a tres vegades el tancament en dies diferents. En aquest cas podria arribar als 60.000 euros.
–Quines mesures de seguretat prenen els agents?
–No es prenen d’altres que no siguin les indicades per les autoritats sanitàries i les que ens arriben de les diferents autoritats relacionades amb la seguretat i la salut.
–Tenen mascaretes i guants?
–Sí, disposem de tot l’equip de seguretat que es requereix. Treballem amb mascaretes i guants.
–Hi ha algun agent contagiat o amb quarantena?
–No puc donar informació sobre la salut dels i les policies. El que sí que puc dir és que fem rotació de policies perquè en cas que es produeixi el contagi poder continuar donant el nostre servei, que és considerat essencial.
–Com esteu d’efectius?
–Estem bé i podem complir amb els torns establerts gràcies a la planificació que hem fet de rotació de personal per garantir els serveis.
–Quina és la coordinació amb Mossos d'Esquadra i Protecció Civil?
–Com sempre i des de fa molts anys, la coordinació és immillorable, estreta, és contínua a qualsevol hora i dia, i és eficaç, sincera i transparent.
–La coordinació s'ha fet extensible també als cossos d'emergències...
–Sí, i a d'altres com Policia Nacional, Guàrdia Civil, Bombers, equips d’atenció sanitària, etc. És una manera d’entendre el nostre treball. Des de la Policia Municipal treballem i reforcem cada dia aquest coordinació, es una obligació molt clara que tenim, i com diem sempre, tots sumem per donar servei i aportar valor públic a la ciutat.

Edicions locals