'Entre el juliol i l'agost es podria acollir el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1'
Des del 13 de març el Circuit de Barcelona-Catalunya està tancat. La pandèmia pel coronavirus ha afectat el dia a dia de la instal·lació amb la suspensió, ajornament o cancel·lació de curses i esdeveniments. El seu director, Joan Fontserè, treballa per la recuperació de l'activitat pel segon semestre del 2020, que podria ser a partir d'aquest estiu i sense públic a les graderies.
–El cap de setmana s'ha celebrat el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 virtual, que ha coincidit en data amb la cursa física ajornada. Com va viure el cap de setmana atípic?
–Amb sensacions contraposades. Per una banda, pensant que ara faríem això o allò, el volum de gent, l'adrenalina d'organitzar un esdeveniment com aquest... però per un altre cantó, pensant en poder sentar les bases més adients per recuperar ben aviat el fil que vam deixar abans del 13 de març. Respecte a la cursa virtual, sincerament, em va sorprendre molt gratament el nivell de competitivitat i les últimes voltes van ser dignes d'un Gran Premi.
–Què aporten aquestes curses virtuals al Circuit?
–Ja fa tres anys vam obrir l'opció de curses virtuals. Teníem clar que és un complement idoni per a l'activitat que tenim. A més, ens pot aportar nous perfils d'activitat en el món de l'esport del motor. Amb les curses que hem fet hem vist que els dos perfils, de curses virtuals i reals, són diferents però apassionats per la competició. Hem anat veient com s'ha fet un traspàs d'uns aficionats cap als altres.
–Pel que fa al Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 real, quan es preveu?
–Estem treballant amb Liberty Media amb el marc que ens pertoca ara: esperar que les autoritats ens autoritzin la lliure circulació dels integrants dels diferents països que formen els equips. Nosaltres podem pensar en la data que vulguem, però si els països no deixen entrar o sortir els seus ciutadans, de poc ens servirà. Tot i que s'està treballant amb Liberty Media en el supòsit que això pugui definir diferents setmanes de l'any per poder coordinar la logística i tenir-ho a punt. Avui estem pendents del que ens autoritzen fer en les pròximes setmanes, que definirà els mesos vinents.
–Quines són aquestes setmanes?
–Nosaltres amb Liberty Media estem parlant d'acollir una cursa del Gran Premi de Fórmula 1 –en el cas que ens autoritzin a tenir aquesta possibilitat– entre juliol i agost. Amb ells, sempre hem parlat en el sentit de tenir només una cursa perquè tenen un calendari molt marcat amb les diferents regions que visitaran. La primera part del campionat a Europa és on nosaltres tenim cabuda i estaríem parlant d'acollir una cursa entre el juliol i l'agost, en funció de les autoritzacions, la capacitat, la logística, que ja diem que fàcil no serà.
–Sense aficionats, quantes persones mou un Gran Premi de Fórmula 1 dins el Circuit?
–Tant Fórmula 1 com MotoGP han fet un càlcul d'estimació per reduir al mínim els integrants dels equips i de l'organització. S'està considerant al voltant de les 1.500 persones les que pot acollir un Gran Premi en un format reduït.
–I això es podria regular?
–Sens dubte, hi ha diferents protocols, no només el del Gran Premi, també hi ha el nostre com a instal·lació i els que ens vindran marcats pels governs de casa nostra. El Circuit, en ser una instal·lació a l'aire lliure, amb unes dimensions grans... és més factible que pugui acollir aquest tipus d'activitats, que no pas un recinte tancat, com ara un gimnàs o un club esportiu. Creiem que això ens pot ajudar a tenir aquestes curses.
–Amb les converses amb Liberty Media, també es parla de la renovació de l'F1 pel 2021?
–L'any passat vam aconseguir la pròrroga d'un any, pensant en un contracte a llarg termini. En paral·lel vam aconseguir poder consolidar els test de l'F1, que recordo que ha estat l'única activitat de l'F1 que ha tingut lloc aquest any. Així que també hem anat parlant de la renovació, tot i que ara estem treballant per tancar la cursa d'aquest any. Tot això ens pot ajudar a seguir treballant amb la renovació i tancar-la el més aviat possible, tot i que Liberty Media està ara amb el calendari del 2020.
–Pel que fa a la MotoGp, hi ha alguna previsió?
–La situació del MotoGP és similar a la de l'F1. La primera part del calendari de Dorna també es concentra a la zona d'Europa. En aquest sentit hem parlat amb Carmelo Ezpeleta per oferir la possibilitat de mantenir l'esport mantenint una cursa a casa nostra. A més, Dorna també té el Mundial de Superbikes i nosaltres enguany també la tenim al nostre calendari. El que hem estat treballant és plantejar totes dues curses de cara al setembre.
–La resta de competicions s'intentaran celebrar, si es pot, fins a final d'any?
–No tot el que passa del primer semestre al segon hi té tot cabuda. A l'octubre, tenim la data del Mundial de Rallycross i tot això fa que les diferents curses vagin ballant. També és veritat, que segons quines especialitats, i concretament les 24 Hores, hem de pensar en unes condicions climatològiques que ajudin i fer una cursa de resistència d'aquest tipus no és òptim i per això, juntament amb la Federació Catalana de Motociclisme, cal pensar un format nou per a aquest any que ens permeti mantenir un fil de vida de resistència i pensar en les 24 hores de cara l'any que ve.
–Quin impacte econòmic té la pandèmia al Circuit?
–El Circuit és un generador de tercers. Quan el Circuit acull una cursa de F1 o MotoGP genera molts ingressos a tercers i genera també ingressos amb la venda d'entrades a taquilla. En aquests casos, el Circuit assumeix el cànon, que fa referència a aquest impacte econòmic a tercers i que no es recupera. Tot i que això és en un estat normal. En el cas d'aquest any és evident que no hi haurà ingressos per la venda d'entrades al públic i llavors el cànon no existirà en aquest sentit perquè no ens pot repercutir directament cap ingrés de la cursa. Per això hem acordat amb les diferents promotores, tant Dorna com Liberty Media, que en el cas de celebrar les curses no hi hagi cap pagament pel canon.
–Llavors al territori?
–Una cursa d'aquest tipus retorna al territori uns 186 milions d'euros i enguany és evident que no es tindran. Per tant la regió es veurà minvada i calcularem quin és aquest impacte. Pensem també que és bo, que el poc retorn que generi ajudi a les diferents indústries i sectors per reiniciar el funcionament. Ho hem tingut molt clar des del principi i és per això que la Generalitat de Catalunya ha apostat per mantenir aquests grans premis vius, tot i la situació.
–Com s'està gestionant el Circuit, en temps de teletreball i coronavirus?
–Des del 13 de març la instal·lació roman tancada i el que s'ha fet fins aquesta setmana és una assistència puntual, de dues persones de manteniment, per només revisar que totes les instal·lacions estiguin responent bé i que no hi hagi cap emergència. A partir d'aquesta setmana s'ha incorporat una segona part de l'equip de manteniment per restablir situacions que durant dos mesos s'han pogut veure afectades, com ara instal·lacions d'aigua, calefaccions... la resta de gestions es fan des de casa amb teletreball. Estem molt contents de l'equip humà que té el Circuit, que en tot moment ha respost de manera molt notable.