"Ens fa la sensació que l'Ajuntament no ha valorat les nostres propostes"

Jose López i Albert Carreras Caps de colla de Morats i Torrats

Cultura

Albert Carreras i Jose López dins del magatzem de Torrats a La Nau
Albert Carreras i Jose López dins del magatzem de Torrats a La Nau | S.C.

Sergio Carrillo

–La Nau –a l'avinguda del Parc, on té lloc l'entrevista– és un equipament municipal que l'Ajuntament us cedeix, que compartiu també amb Castellers i amb la Sarsuela, però què no us convenç? Per què?
Albert: Està molt apartat del centre; la visibilitat per a la resta del poble és nul·la, ja que des de fora no es veu res que identifiqui que és un local de les colles; no podem mostrar ni lluir el Moll Fer i la Santa Teca; no podem guardar en condicions el material que utilitzem per fer actes pel poble; no podem reunir-nos en condicions per planejar nous actes o prendre decisions.

–On feu les reunions, per tant?
Jose: Entre els bars, les terrasses de casa i l'Era. Allà hi tenim una sala petita on convivim quatre entitats (Morats, Torrats, Gegants i Diables). Però l'Era està sobrecarregada d'entitats i ens resulta molt difícil demanar hora per fer assajos, per fer reunions o per seguir el dia a dia de l'entitat.

–El problema de La Nau és la manca d'espai?
Albert: També la higiene. A vegades trobes insectes a terra (com escarabats), hi ha algun forat a terra, fa mala olor, no té una ventilació correcta i aquí dins hi ha poques mesures de seguretat. També es va inundar un cop una sala.
Jose: Sí, vam tenir inundacions a la nostra sala, se'ns va mullar molt material que vam perdre i que ens havia costat diners que no vam poder recuperar.

A La Nau, un forat que les entitats tapen amb una fusta per no ficar-hi el peu | S.C.

–Com hauria de ser el local ideal per a les colles?
Albert: Ens agradaria un local on la gent pogués venir simplement a demanar informació. Aquí no pots fer-ho: primer, perquè no estem tot el dia, i segon perquè a mi em cau la cara de vergonya atendre la gent aquí dins.
–Jose: De fet, vam fer una activitat amb l'Esplai Tuareg per ensenyar-los el bestiari, i des de l'Ajuntament ja vam tenir una estirada d'orelles dient que aquest no era un lloc públic on poder portar la gent a veure les feres.
–Albert: Per a ells, és un lloc que no està en condicions per portar gent, però sí que està en condicions perquè nosaltres tinguem les nostres coses.

–Què més hauria de tenir aquest local?
Jose: Demanem un espai que pugui cobrir diverses funcions. La primera, emmagatzemar coses en condicions, que les puguem tenir i no se'ns facin malbé d'un any per l'altre. La segona, el tema social: poder fer reunions, apropar la gent, fer venda de marxandatge, poder fer un petit museu on hi sigui el Moll i la Teca i que puguin venir les escoles, els esplais i els casals. Que sigui un espai cultural obert tot l'any on la gent pugui venir i conèixer les colles.

–I l'Ajuntament us ha ofert alguna alternativa?
Jose: L'última proposta que ens va arribar, ara fa un mes, és que per d'aquí a uns dos o tres anys podríem comptar amb una nau industrial als afores de Mollet, al polígon de la Lefa.
Albert: El que passa és que allò és un lloc per emmagatzemar material. Algun clan farà una reunió allà? Agafaran tots el cotxe per anar-hi? No, abans quedaran en un bar. Faria falta un local al centre per poder reunir-nos nosaltres i poder ensenyar la cultura de les colles, i per altra banda faria falta un local on poder guardar tot el que tenim.

–Per què considereu que l'Ajuntament us ha de trobar un nou local, tenint ja tres espais (a La Nau, a l'Era i a la Lefa), per petits que siguin?
Albert: L'espai de les colles hauria de créixer conjuntament amb les colles. Si la colla creix, l'espai on les colles preparen actes i guarden material ha de créixer. No tot ho tenim aquí, hi ha gent que a casa seva té molt de material guardat. Les colles han passat de ser unes entitats que dinamitzaven la festa major, a unes petites famílies que fan actes durant tot l'any. En un any normal, cada mes hi ha activitats d'una o de l'altra, i hi ha mesos que més d'una. Si la colla creix, ens fa falta un espai on poder gestionar tot això.
Jose: Nosaltres, per exemple, tenim la Santa Teca a casa d'un particular, perquè pensem que La Nau no és el lloc idoni per tenir-la. Vam demanar a l'Ajuntament un espai per arreglar-la i de moment no se'ns ha facilitat. També és difícil muntar una festa major en deu dies en una escola. Ens va molt bé l'escola, però necessitaríem un espai ampli permanent. Les colles fem activitats durant tot l'any.

Els dos caps de colla a La Nau amb el Moll Fer i l'antiga Santa Teca | S.C.

–Parlant de la gresca d'estiu. Com ha estat la gestió de la programació?
Jose: Ens hem queixat de la manca de comunicació de l'Ajuntament i d'aquesta frivolitat amb la qual s'ha tractat al tema, de no tenir-nos en compte, quan nosaltres portem tot l'any preparant la festa major. Aquesta falta de tacte a l'hora de treballar amb les entitats sí que ens ha dolgut. Podríem haver treballat més conjuntament, com han fet en altres municipis, per arribar a una entesa i tenir una major programació.

–Les activitats es faran als patis de l'Escola del Bosc i Can Besora. Què us semblen les localitzacions?
Albert: Entenem que hi ha d'haver unes mesures de seguretat i que és una situació excepcional. Podem entendre que l'Ajuntament ens digui que per seguretat tot el que podem fer sigui al pati del col·legi, controlant l'aforament i sabent qui vindrà amb reserva prèvia. Jo això ho puc entendre si després l'Ajuntament et diu: 'Us deixarem un cole cèntric, perquè la gent no s'hagi de desplaçar i pugui venir als vostres actes'. Però el que fan és donar-te Can Besora i Del Bosc.

–Quins patis heu demanat?
Jose: Vam fer una llarga llista de propostes de llocs. Des de pistes de futbol sala dels barris, places amb visibilitat tancada, la terrassa del Museu Abelló, el pati del Sant Jordi, que estava més a prop i està separat de l'escola... Però se'ns han facilitat aquestes escoles. També vam dir que Can Besora està al costat de l'Hospital i no ens semblava ètic estar fent festa allà amb tota la situació actual.
Albert: Ens fa la sensació que no s'han valorat les propostes que nosaltres fèiem i que no s'han tingut en compte. Ens han enviat a uns col·legis que estan de tot menys a prop del centre.

–En les dates de la festa tampoc hi ha hagut consens.
Jose: La nostra primera proposta va ser de dimarts a dimarts, perquè vam pensar que fer les activitats repartides durant la setmana podria descongestionar-les, fent així més sessions. Ens van dir que no, que només de divendres a dimarts, i hem hagut de condensar les activitats, apretar el calendari i retallar actes. Creiem que les propostes culturals no són el problema, sinó la solució. No hem de retallar en cultura, sinó ajudar i garantir que la seguretat hi sigui.
Albert: Si ho fas amb seny, no hi ha d'haver cap problema. I nosaltres tot el que hem plantejat han sigut activitats controlades.

–I de l'aforament, de 50 persones per activitat, què en penseu?
Albert: A les xarxes socials trobem molta gent que es queixa que les colles només fan activitats per a les colles, quan nosaltres constantment lluitem perquè això no sigui així. Però clar, aquesta solució que ha donat l'Ajuntament encara enforteix més la gent que diu això. Perquè aquest any sí que serà per a les colles. Amb 50 persones, només que vingui una quarta part de la colla, ja has omplert l'aforament.
Jose: Volem fer una crida a la gent nova a venir a les activitats, a conèixer-nos. Tot i això, amb 50 persones és molt complicat poder garantir la cultura per a tota la ciutadania i apropar la cultura en aquests moments difícils; hem parlat amb regidors i tècnics d'altres municipis i el que reclamàvem era això. Des de l'Ajuntament ens van apretar amb què a Irun en una festa hi va haver un rebrot, però nosaltres hem posat com a exemple Santa Maria de Martorelles, Montmeló, Montornès, Santa Perpètua o Sant Fost, que estan fent activitats i s'estan deixant fer perquè hi ha voluntat i hi ha predisposició.
Hem d'ajudar els músics, la gent del teatre, els artistes, els tècnics de llum i de so. Han patit molt en aquest confinament i nosaltres hem de garantir la seva feina i la nostra festa.

Edicions locals