“Si el PP es tanca en banda haurem d’iniciar una segona transició”

Feliu Guillaumes Diputat de CiU al Congrès pel Vallès Oriental

Els bons resultats de CiU a les generals l'han catapultat a un escó al Congrés.

–Quina lectura fa de la victòria de CiU de diumenge a Catalunya?
–És un canvi de cicle que va començar amb les eleccions al Parlament, es va consolidar amb les municipals i continua. La gent no ha canviat el vot per unes eleccions sinó que ha canviat d’actitud, ha fet un replantejament mental que els ha fet canviar en un sentit més ampli.
–Posi'm un exemple.
–Durant la campanya, a Plana Lledó, una senyora ens va demanar quatre paparetes i el seu pare d’uns 80 anys va preguntar-li “¿Y ahora votais a estos?”. Llavors la filla li va començar a explicar què és el dèficit fiscal. Això és bo per a la democràcia perquè estem parlant d’una homogeneïtzació de l’actitud de la gent, ara els de Vic i el Baix Vallès s’assemblen més.
–A Mollet són tercers, però escurcen diferències amb el PP.
–Els socialistes encara guanyen però la pèrdua del 20% no pot ser obviada; el PP esperava aconseguir més i nosaltres hem aconseguit encalçar-los una mica i ara estem només a 100 vots, i un tsunami com aquest, el PP no el tornarà a tenir.
–Malgrat els bons resultats, a Madrid no seran decisius. Com defensaran el pacte fiscal?
–El nostre enfocament ja era aquest. Tenint el Govern de Catalunya, la major part d’ajuntaments, les diputacions, si aconseguíem guanyar en els comicis al Congrés ja no era CiU qui anava a negociar amb el PP sinó que és Catalunya qui va a negociar amb Espanya. Això és diferent. Ara poden fer dues coses o negociar o tancar-se en banda, però això també tindria les seves conseqüències.
–Però sembla que Rajoy no té intenció de negociar...
–Allà ell. Una de les coses més suïcides que pot fer, no el govern del PP, sinó el govern de l’Estat és reaccionar contra la demanda, no només de CiU i de les administracions sinó també de la societat civil... Si a Madrid ens tracten com al pla Ibarretxe, faran molt mal negoci.
–Per què?
–Perquè si no aconseguim el pacte fiscal, els catalans s’adonaran que una cosa tan justa és tractada despectivament. Llavors els catalans treuran les seves conclusions.
–Llavors hi ha un pla B...
–No sé si s’ha de parlar de pla B perquè desmereix el pla A, però està a la ment dels catalans.
–Parlem del dret a decidir?
–Si el PP es tanca en banda, haurem de fer un govern molt més fort a Catalunya i deixar de recolzar-nos en el PP. Fer un govern fort per fer una segona transició, seria el primer pas, i si l’actitud dels espa-nyols continua sent la que és, arribarem a la conclusió que no és que marxem sinó que ens treuen.
–Com a representant del Vallès Oriental, quines propostes traslladarà al grup parlamentari?
–Estem a una comarca on les competències estatals són molt importants i en infraestructures hi ha molta cosa pendent. L’estació de França de Mollet no pot continuar així; la línia del Nord s’ha de desdoblar, i a Granollers i Mollet s’ha de soterrar la via; de la línia Mollet-el Papiol falta un tram per desdoblar; s’ha de canviar el traçat del Quart Cinturó perquè Lliçà d’Amunt i les Franqueses queden trinxats.
–Se li ha girat feina...
–Vull donar resposta. M’agradaria ser un diputat a l’anglesa, i parlo des de la innocència sense saber què puc i què no puc fer, però m’agradaria poder arreglar aquelles coses que se’m demanin des del territori.
–Per això haurà de continuar trepitjant territori...
–Sí necessitaré el feedback de la gent. Si treballem de dimarts a divendres a Madrid no és perquè de dissabte a dilluns ens donin festa, sinó perquè aquests dies hem de treballar el territori que representem.
–Actualment és regidor portaveu de CiU a Mollet, president de CDC al Vallès Oriental i vicepresident del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. Mantindrà tots els càrrecs?
–Deslligar-me del tot de la comarca seria un error, perquè la gent no ho entendria. S’ha de mantenir el lligam, però continuar fent tot el que feia també seria un error perquè no ho faria bé. Però, amb tot, no és decisió meva sinó que m’atendré a allò que digui la gent del partit.
–Vostè què prioritzaria?
–L’Ajuntament de Mollet, sempre. És la meva ciutat i me l’estimo.
–A Madrid, en AVE o pont aeri?
–En AVE, sempre m’han agradat més els trens, són més romàntics.

Edicions locals