'Si Carles Miquel hagués sigut alcalde amb un acord de partits, hauríem fet una oposició completament diferent'

Montserrat Sanmartí Alcaldessa de Sant Fost

Política

'Si Carles Miquel hagués sigut alcalde amb un acord de partits, hauríem fet una oposició completament diferent'
'Si Carles Miquel hagués sigut alcalde amb un acord de partits, hauríem fet una oposició completament diferent'

Després de 20 mesos a l'oposició, Montserrat Sanmartí (IUSF) tornava a l'Alcaldia de Sant Fost gràcies a un pacte amb el regidor d'En Comú Podem, Alberto Bastida, exsoci de govern d'ERC-Junts i la regidora no adscrita.  Passat el primer mes de mandat, Sanmartí reflexiona sobre el seu retorn i el seu pas per l'oposició.

–El passat divendres va fer un mes del seu retorn a l'Alcaldia com ha estat aquesta tornada?
–Durant aquest mes ens hem posat al dia per intentar tirar endavant el pacte que hem fet amb en Comú Podem. Hem intentat reorganitzar una mica, perquè ens hem trobat un ajuntament molt caòtic, trist i opac. Les primeres reunions que vam tenir van ser amb els departaments. També ens hem reunit amb veïns, amb associacions, entitats... Hem començat a fer reestructuració organitzativa i ens estem posant al dia de com estava la situació i la majoria de gent, gairebé el 100%, puc dir que ens ha dit: "Ja era hora que algú ens atengués". La veritat és que ens hem trobat un Ajuntament parat, amb molts temes pendents.

–Com és la relació amb el seu soci de govern?
–Estem treballant molt bé. Les decisions les prenem en equip que és la importància d'aquest pacte. Ens reunim cada dia per tractar els temes més importants i després ens reunim cada setmana amb la resta de l'equip. He de dir que la relació és excel·lent, estic molt contenta.  

–Què hi ha de les denúncies creuades que us vau interposar entre IUSF i Podem?
–És cert que vam començar amb una relació de tibantor. Evidentment és pública i coneguda per tothom, però jo ja ho he dit moltes vegades i ho torno a recalcar. El fet que IUSF hagi estat 20 mesos a l'oposició i En Comú Podem hagi governat ens ha donat experiència tant a uns com als altres. No és el mateix estar a l'oposició que governar. I aquesta experiència ens va anar molt bé als dos partits.

–Com van ser els contactes?
–Quan En Comú Podem va deixar el govern, vaig trucar a l'Alberto i vam començar a posar les coses a sobre la taula. Els dos teníem molt clara una cosa: ens estava preocupant molt com estava anant Sant Fost.

–Teníeu clara la moció des d'un inici?
–No, va ser en reunions posteriors que es va plantejar. Primer vam començar a parlar, vam tenir moltes reunions i la veritat és que la sintonia va ser molt bona des de l'inici. Nosaltres no teníem intenció de pactar, però després, quan vam començar a veure que ens preocupaven les mateixes coses, vam dir: el poble no entendrà que si tenim bon feeling, estiguem a l'oposició.

–Parlava que els preocupava com estava anant Sant Fost. En quin sentit?
–El descontentament de la població, la manera de governar de l'anterior equip de govern ha estat poc transparent i s'ha vist. Una de les coses que ens va fer posar les mans al cap és que els funcionaris tenien capats tant els registres d'entrada com de sortida. Només hi havia tres persones que els podien veure, quan és una informació pública... Doncs això no és transparència, un Ajuntament no pot funcionar així. Ens trobem que no tenim ni secretari i tenim una interventora que ens ve un 30%. Per això hem trobat factures des del mes de setembre sense pagar, la liquidació del 2020 l'estem acabant ara... Ja sé que quan tanques l'any comptable t'arriben les factures més tard, les pots pagar al febrer, però no el mes de maig. Això és el que ens hem trobat també.

–Quina relació voleu mantenir amb l'oposició?
–Veurem l'actitud que ells tenen. Només a tall d'exemple, el dia de la inauguració de la plaça de la República nosaltres vam convidar a tot el grup, inclòs ERC i tenim la prova, perquè el senyor Rebollo (regidor d'ERC-Junts) va venir a l'acte. Nosaltres no ens tanquem a la cordialitat amb el grup de l'oposició, potser ells sí que es tanquen a la cordialitat amb l'equip de govern. Ja es veurà a mesura que vagi passant la legislatura. Nosaltres volem treballar, donar tranquil·litat i estabilitat al poble, que és el que es necessita. Quan estava a l'oposició sempre deia que s'ha de respectar la decisió del poble. Tant si guanyes com si perds. I el resultat era el que era. Si el senyor Carles Miquel hagués sigut alcalde amb un acord polític, de partits, nosaltres hauríem fet una oposició completament diferent. Però van enganyar. Desgraciadament a Sant Fost una altra vegada, amb tema polític hem omplert moltes pàgines i ara que nosaltres hem arribat a un acord polític, de dues forces, volem donar estabilitat i tranquil·litat i aquesta estabilitat i tranquil·litat estarà oberta als partits de l'oposició.

–Com valora l'oposició que vostès han fet?
–Durant els anys que hem estat governant ERC ha dit moltes coses en contra nostra. Que érem una colla de corruptes, amiguisme... Moltíssimes coses. Van fer una campanya molt bruta. Jo, la meva família i membres del meu equip hem rebut insults, amenaces... I resulta que entren a governar i de tot el que diuen es desdiuen. Van fer una auditoria i el senyor Carles Miquel la va tenir amagada més d'un mes en un calaix perquè el resultat de l'auditoria deia que estava bé. Perquè ens donessin informació no sé quantes vegades hem hagut d'anar a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP), ells que deien que nosaltres no érem transparents. I nosaltres hem fet una oposició de dir, i ara què?

–Considera que la seva oposició ha estat dura?
–No. Hem volgut demostrar que s'estaven fent les coses malament. Vam sentir que no ens van respectar, que es van burlar de nosaltres, ens van menystenir i nosaltres vam guanyar les eleccions i ens vam quedar a molt pocs vots per la majoria absoluta. Hi ha una part important del poble que vota IUSF. Nosaltres des de l'oposició hem crescut. A mi m'han vingut a picar a casa meva per dir-me que volien entrar a IUSF. Per al meu equip, només tinc paraules d'elogi, ens hem unit moltíssim. Ens vam reorganitzar per estar quatre anys a l'oposició. Nosaltres quan vam deixar l'Ajuntament ens van privar de tot. Qui va començar aquest joc de menystenir a l'oposició? Ells. Qui es va burlar de l'oposició? Ells. Qui no va permetre tenir un diàleg amb l'oposició? Ells. Per arribar a què IUSF pactés amb En Comú Podem o En Comú Podem amb IUSF, com estava la situació perquè el senyor Bastida hagués de deixar l'equip de govern? Nosaltres funcionem en equip, no sé treballar de cap altra manera. Per això vam aguantar els 20 mesos i hauríem aguantat quatre anys i per això som forts, i ho som i ho sé i espero que aquesta força d'aquí a dos anys el poble l'entengui. Espero que ens donin a les dues forces polítiques que estem tirant endavant Sant Fost una renovació. Perquè hi ha ganes i il·lusió, ens tirem hores i no ens hem discutit. Estem molt bé, molt units.

– La setmana passada coneixíem les conclusions de l'informe que l'exalcalde va demanar a la Diputació sobre la regidora María José Sánchez. Quina valoració en fan com a Ajuntament?

– No ens ha arribat l'informe a l'Ajuntament. Si el senyor Carles Miquel té l'informe que ell va demanar com a alcalde i que ha reclamat dos cops a l'Ajuntament, la lògica és que el fes arribar. Sé que existeix, però no ens ha arribat. El reclamarem. El que sí que he de dir que com a IUSF vam fer una denúncia al Tribunal de Comptes i ha estat acceptada i veurem què diu ara aquest tribunal. No puc fer declaracions davant d'un informe que no tinc. Quan el tingui ja valorarem. Però és un informe de la Diputació. Legalment el que val és l'informe del secretari, que diu que no ha de cobrar i l'informe de tres interventores, que també diuen que davant de la sentència no ha de cobrar.

–El dia de la seva investidura va explicar que el temps que va estar a l'oposició els havia permès reflexionar.
–Més aviat diria que ens va servir per fer autocrítica. Potser en el nostre mandat vam donar prioritat a uns projectes que en aquell moment el poble creia que eren correctes, però que no eren prioritaris. Per exemple la seguretat, creiem que és un tema que s'ha de millorar i perfeccionar. També el tema social, ja vam fer una política social el 2008, però l'hem de millorar i potenciar i aquí l'Alberto està treballant molt i ens està ajudant a fer que la gent de Sant Fost intenti passar-ho el millor possible en aquests moments de crisi tan durs. Ja es veurà els projectes que estem treballant... Un dels àmbits que també prioritzem és el tema de via pública.

– Què plantegeu en via pública?
– Hem trobat uns carrers molt bruts. Estem fent neteja de les illetes d'escombraries i també farem un pla de xoc de jardineria, perquè el poble està una mica deixat en aquest aspecte. A més, estem treballant per fer el porta a porta, perquè segons el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental no hi havia res signat per tirar endavant aquest model de gestió de residus a Sant Fost.

– Però aquest projecte ve de l'anterior govern...
– Sí, tenim el projecte, però hi ha decisions que no s'han pres i ara nosaltres ho volem tirar endavant amb la col·laboració del poble. Ha de ser un treball conjunt entre tots perquè si no el porta a porta no funcionarà. Sant Fost no és com un altre municipi que no té tanta urbanització ni tanta muntanya. En tenir tanta extensió de terreny hem de fer-ho bé i clar, tots els canvis, s'han d'explicar bé. S'ha de conèixer l'opinió del poble, aquest diàleg que no existia l'hem de recuperar, perquè per a nosaltres és clau i essencial.  

–Preveieu fer-ho en aquest temps que us queda de mandat?
–A veure com va, perquè s'ha de fer tota la tramitació. No hi ha res fet i les tramitacions són lentes, però nosaltres sí que ho volem endegar. És una cosa que estem treballant, però la volem fer bé, no la volem fer d'avui per demà.

– Un dels altres projectes que va engegar l'anterior govern va ser el canvi de recorregut de l'Albús...
– L'Albús, volem millorar-lo. Estem treballant amb un nou recorregut. La nostra intenció en plena campanya ja era millorar el servei. Hem vist la remodelació del segon trajecte que ha fet l'anterior govern i no és el que nosaltres volem. Vam estar reunits amb l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i la intenció és que, el més aviat, possible puguem tenir un projecte definitiu que arribi a quasi tot el poble i que pugui vincular-se bé amb l'estació de Mollet.

–I en matèria de seguretat ciutadana deia que també volen fer millores...
–L'anterior govern ens va prometre un segon cotxe de policia i no ho han fet. Ara estem a punt que vingui un inspector nou a la Policia de Sant Fost i volem prioritzar l'àmbit policial per millorar-lo i fer un cos com el que es mereix. No hi ha cap queixa dels agents, però l'Ajuntament ha de dotar-los i ens hem trobat que no era així. I amb la nova persona que vingui volem fer una policia més efectiva, que estiguin contents tant el poble com ells mateixos.

–Com és que entra un nou cap?
–La caporal estava en comissió de serveis i ha tornat un altre cop a la seva plaça, a Mollet.

–Mantindran el projecte del Pavelló 1 que preveia l'anterior govern d'ERC-Junts?
–Nosaltres no ens neguem a fer-lo, però gastar-nos 1 milió d'euros amb una millora externa i després entrar a un pavelló que té les grades dels anys 60 no ens acaba de convèncer. No diem que el projecte no s'hagi de fer, però és un projecte d'una magnitud econòmica considerable. Hem aconseguit del PUOSC 250.000 euros. Però, com tots aquests projectes s'han de pagar i després valoren si ho has fet tot adequadament i et tornen els diners de la subvenció...

–Per tant...
–No estem dient que això es tanqui. Estem valorant com ho hem de fer i després prendrem la decisió oportuna. Si és bo per al poble, nosaltres ho farem, vingui de qui vingui el projecte.

–I el nou servei d'ocupació de la Serradora?
–Hi ha un conveni i estem treballant amb el regidor de l'àrea. La importància de la Serradora és que s'ha de potenciar l'ocupació i la formació i Sant Fost estarà allà ajudant. Martorelles té un polígon que Sant Fost no té. Hi ha molts veïns de Sant Fost que treballen a Martorelles i veïns de Martorelles que treballen a Sant Fost. I si podem ajudar per potenciar, benvinguda sigui l'ajuda.

–Com estan les relacions amb les poblacions veïnes?
–Les relacions amb els altres alcaldes són bones i continuaran. La meva intenció és que així sigui. Sant Fost no es pot tancar. Estem en una societat que ens hem d'obrir i ajudar i més amb situacions econòmiques com les actuals. Amb Mollet la relació ha de continuar sent excel·lent i amb tots els municipis del voltant la relació ha de ser bona. Jo soc una defensora de la Mancomunitat del Galzeran i crec amb una mancomunitat ben portada. Si ens tanquem com a municipi no surten els projectes. Ens hem d'unir i ajudar.

–Quan preveuen aprovar el pressupost?
–El farem al més aviat possible. Primer hem volgut tancar la liquidació del 2020.

–Quines retribucions tindran? Tornaran a una única dedicació exclusiva?
–Com a alcaldessa tindré una dedicació exclusiva. He passat dels 42.000 euros que tenia l'anterior alcalde, als 38.000. El primer tinent d'alcalde continua amb un 80% de dedicació. Dels cinc regidors restants, tres cobraran per assistència que són el segon, tercer i quart tinent d'alcalde. La regidora de territori  tindrà una  dedicació del 80%, que són uns 30.000 euros anuals i la regidora d'Ensenyament, Salut, Dona i LGTBI, la dedicació serà d'un 20%, que són 7.200 euros anuals. Hem rebaixat el cost que tenia l'anterior equip de govern, però el que passa que no tenim secretari i tenim moltíssima feina. L'hem demanat a la Generalitat, que té una borsa, però ens han dit que en aquests moments no tenen ningú disponible i ara hem agafat un funcionari A1. Ens preocupa molt això. Hem d'intentar resoldre els temes interns per poder tirar endavant tots els projectes. Pensa que aquestes eren les meves últimes eleccions...

– I ara què?
–No ho sé... és que si t'agrada..., quan una cosa t'agrada, t'hi enganxes. La política té això, és com una droga. T'absorveix tant i si t'agrada encara més. Perquè hi dediques tots els dies i totes les hores de la setmana, no tens descans.

–O sigui que la porta no està tancada a tornar-se a presentar...
–Depèn de la meva gent. Sempre dic que tinc un contracte, ara de dos anys, però abans de quatre anys de feina, perquè per a mi això és una feina, i quan s'acaba el contracte és quan venen les eleccions i llavors els meus caps, que és el poble dirà si em vol o no, però jo també com a persona he de dir si vull continuar o no. I continuar és que la meva gent de l'agrupació d'IUSF vulgui que continuï i, evidentment, si jo i la meva família estem disposats a continuar. Ja teníem bastant clar que eren les meves últimes, però en passar el que va passar, aquests mesos he fet molta autocrítica, m'he relaxat, m'he dedicat a reflexionar sobre el que havia fet bé, els errors... Jo per ara sí hi tornaria, però d'aquí a dos anys ja en parlarem.

–Les ganes hi són...
–Sí, les ganes hi són, perquè m'agrada estar on estic, amb IUSF, perquè, com a partit independent, no depenem de les decisions de ningú, depenem de les nostres pròpies decisions. Si veiem una necessitat que per al poble és imperiosa actuarem, perquè no depenem del que digui algú de Barcelona i aquest és un dels fets pels quals he fet política municipal. Ja m'han vingut a buscar altres partits, però he dit que no.

–Tornaríeu a pactar amb Podem el proper mandat?
–Per mi sí. Si el poble ens vol i els partits ho veiem oportú nosaltres tirarem endavant. 

 

Edicions locals