'Hem rebut moltes queixes dels veïns. La gent vol el mercat al centre'

Lídia Iborra i Emilia Ramos Presidenta i portaveu de festes de l'AV Barri de la Riera Seca

Societat

'Hem rebut moltes queixes dels veïns. La gent vol el mercat al centre'
'Hem rebut moltes queixes dels veïns. La gent vol el mercat al centre'

Abans del canvi de segle, naixia a Mollet l'Associació de Veïns del barri de la Riera Seca. Ara després de més de 20 anys de la seva fundació, l'agrupació veïnal es troba en hores baixes. Amb menys d'un centenar de socis, xifra que la converteix en l'associació de veïns amb menys membres de la ciutat, i sense un espai adequat per atendre les demandes de millora del veïnat.

–La vostra associació de veïns és una de les més joves de Mollet. Quan i per què es va fundar?
– Lídia Iborra (L.I.): L’Associació de veïns té 22 anys. Es va muntar arran d’uns problemes que hi va haver a les cases de Vallhermoso. Un grup de veïns es van ajuntar i van crear l’associació. A partir d'aquí hem anat seguint, però la gent ha anat deixant l’associació, hem perdut molts socis.
–Emilia Ramos (E.R.): Molta gent ha marxat. També hi ha hagut un desplaçament de persones que eren les que estaven implicades en un inici i després, moltes cases s’han posat en venda.
–Quants socis teniu actualment?
–E.M.: No arribem a 100. La majoria són gent gran i la mitjana d’edat és de 50-60 anys.
–Quin creieu que és el problema?
– E.M.: El nostre barri ha tingut fases d’ampliació, podríem dir.  L’inici van ser les cases de Vallhermoso, després les cases de la cooperativa, els blocs de la rambla i la Vinyota i tot el que va portar la posada en marxa del Decathlon i finalment la zona on hi havia l'antiga Sedunión. Tenim tipologies d'habitatges diferents amb problemes diferents i els problemes de les zones residencials no són els mateixos que els que poden tenir en un bloc de pisos com el de la rambla Pompeu Fabra, per exemple.
– L.I.: És un barri molt llarg –va des de ca l'Estrada fins a l'antiga Sedunión– i a la gent també li costa entendre que és del mateix barri. Fins i tot, quan es fan campanyes electorals ho separen per Riera Seca i ca l'Estrada.
–Com treballeu per unir aquestes zones diferents?
–E.M.: Estàvem fent campanya per captar nous socis i la Covid ens la va aturar. Un altre moment important per fer una mica de pinya veïnal són les festes del barri. Les fem el primer dissabte de juny a l'avinguda de les Teixidores i ja portem dos anys sense poder-les celebrar. De cara a l'any vinent esperem tornar-hi. Ens apleguem unes 300 persones.
–L.I.: Al matí fem una gimcana per als nens amb xocolata i dònuts i al vespre fem el sopar amb concurs de truites,  de pastissos, parament de taules... A nivell col·lectiu fem això i també participem en la cavalcada de reis, portem tres o quatre carrosses, depèn de l'any.
–E.M.: Fa dos anys vam reunir unes 80-90 persones.
– Un dels problemes que teniu és l'espai per reunir-vos com a associació. Què ha passat amb la vostra seu?
–L'any de la crisi, l'Ajuntament va dir que havia de treure's els locals de les associacions i ens va dir que prescindia del nostre a la rambla Pompeu Fabra i que ens deixava un espai a la Lefa. Vam canviar tot el que teníem a la Lefa i ens hem adonat que allí segons quines coses no les podem guardar, perquè hi ha molta humitat, molt poca llum, rates i l'espai no està tancat, té una tanca com d'obra i ens hem trobat que ens obren l'espai, ens el remenen i ens falten coses. Després d'això, ens hem queixat a l'Ajuntament i ens han dit que ens faran un quartet. També ens han dit que ens posaran a la seu al MolletHub –edifici municipal situat a Jaume I–, però no ens agrada perquè el nostre barri no és allà.  
–També teniu un espai al pavelló de la Riera Seca.
– L.I.: Al pavelló tenim un quartet que és petitíssim. No es poden fer reunions perquè sempre estan entrenant. A l'estiu no pots obrir les finestres perquè donen a l'interior del pavelló i no sents res i a l'hivern et peles de fred. Allí tenim un armari, amb la documentació que està tancat amb clau, però no tenim espai per fer reunions amb gent.
–Com ho feu per reunir-vos?
–L.I.: Les reunions de la junta –la formen set persones– les fem al pavelló o a casa d'algú, però no és pràctic.
–E.M.: Nosaltres no tenim un centre cultural on poder reunir-nos. Ens agradaria tenir un local, encara que sigui mitjanet perquè per exemple vingués algú a explicar-nos als veïns la factura de la llum, o altres neguits... Necessitem un espai que faciliti que la gent vingui.
–L.I.: La gent del barri cada vegada és més gran i ens agradaria fer coses per a aquesta gent, que és la que té temps, però com podem proposar fer alguna cosa si els hem de reubicar a un altre barri per poder-la fer?  
–Com és la vostra relació amb el regidor de barri?
–E.M.: Veiem poca implicació. A més a més, ens hem fet membres de la Federació d'Associacions de Veïns de Mollet i parlant amb ells ens hem adonat que l'Ajuntament només ens va treure el local a nosaltres i és una cosa que no entenem. Gràcies a estar a la federació estem informades i veiem quin tracte té la nostra associació a nivell local.
–Us sentiu una mica oblidats?
–E.M.: Una mica?
–Quines necessitats teniu com a barri?
–L.I.: El nostre barri s'ha anat deteriorant. Tenim els carrers plens de sots, les places amb brutícia i deteriorades i algunes no tenen ni un espai d'ombra i no s'hi ha posat fil a l'agulla. I ens hem trobat que fan actuacions i no ens avisen. No costa res que els que som de la Junta del barri sapiguem què s'està fent o quines actuacions faran. Per exemple, quan van posar el mercat em va trucar el regidor el dia abans per dir-m'ho!
–Què opineu de tenir part de les parades del mercat al vostre barri?
–L.I.: L'Ajuntament havia dit als paradistes que com a barri hi estàvem d'acord i a nosaltres no ens van preguntar res. Hem rebut moltes queixes dels veïns. La gent vol el mercat al centre. Tenint la Rambla i les Pruneres, no em diguis tu que havien de portar-lo aquí a baix. A Granollers l'han tornat a posar al seu lloc, al centre.
–Heu notat més brut el barri des que hi ha el mercat?
–L.I.: Sí! Han reforçat la neteja d'allà on posen les parades, però clar tot vola.
–E.M.: La gent pensa que volen treure el mercat de Mollet.
–Quins altres temes us preocupen com a barri?
– L.I.: Tenim el problema de les cases que hi ha a l'avinguda de les Teixidores que tenen l'accés lateral. Si t'aparquen davant de casa i truques a la policia, no poden fer res perquè és privat i no tenen competència. Si paren al gual de l'entrada sí, però a dins ja no.
–I què podeu fer?
–L.I.: Hem tingut moltes reunions amb la policia i ens han dit que no poden fer-hi res. Doncs, que els donin una competència. Tenim uns drets i paguem uns impostos.
–E.M.: Això és un buit legal que hi ha allà des de fa molt de temps. Si es fa un forat perquè ha passat un camió l'hem de pagar nosaltres, l'Ajuntament no es fa càrrec d'aquest pas.
–El barri també té a tocar la zona comercial...
–L.I.: Sí, de fet, hem tingut molts problemes amb el jovent que aparca a la zona comercial i posa la música a tota pastilla fins a les tantes de la matinada i ara hem posat fil a l'agulla. La policia està més a sobre, perquè vam parlar amb el regidor de Seguretat i la veritat és que han respost. El dia de la revetlla van estar passant contínuament.
–Quina valoració feu de la vostra tasca?
–L.I.: Vam agafar el relleu amb molta empenta i moltes ganes i quan estàs a dins et trobes amb molts entrebancs.
–E.M.: La gent aposta molt pels problemes individuals, els col·lectius costen més. Però han d'entendre que l'associació ha de tenir socis, si no té socis no té força. 

Edicions locals