“Que no tenim la ciutat que ens mereixem és una idea compartida i és evident que cal un canvi”

Marta Vilaret Candidata a l'Alcaldia de Mollet el 2023 per Ara Mollet ERC

Política

“Que no tenim la ciutat que ens mereixem és una idea compartida i és evident que cal un canvi”
“Que no tenim la ciutat que ens mereixem és una idea compartida i és evident que cal un canvi”

Laura Ortiz

A un any de les eleccions municipals, Marta Vilaret, d'Ara Mollet ERC és l'única candidata confirmada per assolir l'Alcaldia molletana. Durant tres mandats ha estat la número 2 de la formació i ha ocupat el càrrec de regidora a l'oposició. Ara, pren el relleu amb il·lusió i defensant una política "honesta i transparent".

–T'havies imaginat mai com a candidata?
–Seriosament no. Hi havia gent que m'ho suggeria, però no era el meu moment vital i a més teníem un candidat que ho estava fent molt bé.
–Aquesta gent que t'animava, per què creus que ho feia?
–Suposo que perquè els agradava la meva manera de fer política i perquè també pensaven que potser després de tres legislatures podia ser bo renovar el lideratge i a més amb una dona al capdavant i el que això comporta d'una manera diferent de liderar. La igualtat i la representació de les dones en tots els àmbits, també de poder, és una cosa que ens creiem molt, i volem predicar amb l'exemple.
–Dius que la gent t'ho demanava perquè creus que els hi agrada la teva manera de fer política. Quina és?
–Intento ser honesta i tot el que dic m'ho crec. També és important les ganes de posar el millor de mi mateixa. Durant aquest temps a l'oposició, sense que l'Ajuntament sigui el meu modus vivendi, he anat acumulant molt coneixement i és el moment de posar al servei de la gent tot aquest aprenentatge.
–Què pots aportar de diferent respecte a l'Oriol López, el teu antecessor?
–A banda de ser una dona, la meva  manera de liderar serà més col·lectiva. No crec en un personalisme molt extrem. Els Ajuntaments són molt presidencialistes, fins i tot massa, i tot gira entorn d'una persona. Però no hi ha ningú que pugui estar a tot arreu i ho pugui fer tot, per tant, cal un lideratge més compartit, comptar amb tothom i treure el millor de cadascú. I que no sigui un equip dedicat a mi sinó dedicat a Mollet. També vull aportar rigor, que tot el que faci o digui tingui una base de certesa i de realitat.

A Ara Mollet defensem un projecte de ciutat alternatiu, que pot ser compartit més enllà de les sigles d'ERC

–A la presentació de la teva candidatura, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a qui coneixes personalment fa molts anys, et definia com una bona persona. Tu com et definiries tu? Quines són les teves qualitats?
–Crec que soc una persona honesta i molt transparent, perquè no m'he d'amagar de res. També és molt important per a mi la dedicació als altres, des de molts àmbits de la vida, des de l'associacionisme fins a la política. M'agrada ajudar els altres i a més la sensació que soc útil em genera satisfacció.
–I els teus defectes?
–Potser de vegades em prenc les coses massa a la valenta...
–Ets massa sensible?
–No, no és això. A més, no crec que ser sensible sigui un defecte. Tenim una visió de la política en què mostrar els sentiments es percep com una feblesa i no ho és, per a mi al contrari. Potser el que passa és que soc massa perfeccionista i això a vegades em pot afectar.
–Dius que intentes ser honesta i que et creus allò que defenses. A banda de la política local, dins del partit tens un càrrec de responsabilitat. Hi ha alguna qüestió que et generi un conflicte intern a l'hora de defensar-lo a escala local?
–No, al contrari. ERC ha evolucionat molt i estic molt contenta que alguns dels objectius que es platejaven fa 16 o 17 anys quan em vaig fer militant s'hagin anat assolint, tot i que ens queda molta feina per fer. En aquell moment, ERC a Mollet era una cosa molt minoritària i ens costava que la gent sentís que representàvem els seus interessos. Crec que l'evolució ha sigut brutal, precisament, perquè és una aposta que s'ha fet des de la nacional. Volem que la gent senti que som la millor eina per defensar els seus interessos a tot arreu. A l'àrea metropolitana de Barcelona, on es concentra la majoria de població és fonamental que puguem representar i que la gent senti que representem els seus interessos de la millor manera.
–El perfil de votant a Mollet no és un perfil independentista. Com compatibilitzeu això amb els ideals del partit que representeu?
–Nosaltres a Mollet defensem un projecte de ciutat alternatiu que va més enllà de les sigles. Fa 36 anys que governa el mateix partit, els socialistes, amb un projecte esgotadíssim. Fa molts anys que no es treu el millor de la ciutat i que hi ha un cert adormiment i decadència en molts àmbits: industrial, comercial, cultural i associatiu, en l'oci... Tenim molta gent que té ganes de fer coses, però els hi costa fer-les perquè sembla que l'Ajuntament en comptes de ser un aliat, només hi posa traves. La idea que no tenim la ciutat que ens mereixem és compartida per molta gent. Es fa que més que evident que cal un canvi i que aquesta ciutat necessita vitamines, il·lusió i ganes. A l'actual govern li falten idees, projectes i ganes i, per tant, més enllà de ser independentista o no, a Mollet el que volem és convèncer la gent que tenim un projecte per una ciutat diferent.

Tenim molta gent que té ganes de fer coses, però els hi costa fer-les perquè sembla que l'Ajuntament en comptes de ser un aliat, només hi posa traves.

–I quines serien les prioritats?
–La revitalització econòmica, comercial i cultural i d'oci amb un lideratge municipal, amb iniciatives pròpies i impulsades des de l'Ajuntament. Per exemple, amb el pla urbanístic que està en tràmit no hi ha mecanismes perquè l'Ajuntament sigui qui lideri i, per tant, sigui l'interès públic el que prevalgui a l'hora de desenvolupar projectes urbanístics o nous barris. Més aviat preval l'especulació i l'interès privat, que és molt legítim, però que no ha de ser el que defensi l'Ajuntament. L'Ajuntament ha de tenir un paper actiu, ser impulsor, però també facilitador. Ha de permetre i ajudar les iniciatives que surten de la ciutat i que la revaloren, perquè a vegades és al contrari. Si no es controla des de la institució sembla que fa por que passin coses.
–Alguna altra prioritat?
–Sí. Una altra manera de tractar la ciutadania. Hi ha paraules molt gastades com participació o transparència, però és que nosaltres ens ho creiem. Participació no és només generar una votació electrònica o fer un consell un cop cada tres anys, és que la gent se senti escoltada, i no tancar-se com ha fet aquest govern. És fonamental escoltar tothom, que no vol dir que sí a tothom.
–Per portar a terme tot això haureu d'estar al govern. En les darreres eleccions vau aconseguir sis regidors. Creieu que aquest és el vostre sostre?
–No. Aquí som Ara Mollet ERC i molta gent som d'Esquerra Republicana, però representem molta gent més enllà del partit que creu que Mollet pot ser diferent. Ara lidero un projecte que s'ha anat bastint amb els anys i amb moltes aportacions diverses perquè el que volem és assemblar-nos el màxim possible a la societat molletana que és a qui volem representar. I no ens posem cap topall perquè el projecte va més enllà de les sigles del partit i ens adrecem a tothom que està cansat que la ciutat no evolucioni i que comparteix un model alternatiu. Estem convençuts que la línia ascendent dels darrers anys continuarà.

Tots els que estan ara al govern, més enllà de Josep Monràs, són corresponsables de la situació d'adormiment en què està la ciutat

–Més enllà dels regidors que pugueu obtenir, per formar govern, amb qui estaríeu disposats a seure i negociar? Estaríeu oberts a pactar amb tots els grups municipals actuals, socialistes inclosos?
–És evident que no. Nosaltres som l'alternativa al govern socialista i, per tant, no passa pels futurs pactes falcar un govern amb un partit que porta gairebé 40 anys i que ha generat unes dinàmiques de confusió entre partit i institució. Cal una regeneració democràtica. És evident que tampoc pactarem ni amb PP, ni Cs ni Vox o futuribles partits d'extrema dreta que puguin sortir. Apel·lem a les esquerres alternatives de la ciutat perquè segur que compartim molts dels objectius i hem d'unir esforços perquè el canvi es faci realitat.
–Dius que no falcaríeu un govern socialista, ni tan sols si hi hagués la regeneració en el lideratge? Que no hi fos Josep Monràs canviaria l'escenari?
–Monràs és l'alcalde, però la manera de governar i l'herència dels 36 anys no només la porta Monràs. Poden canviar les cares, però el projecte, la idiosincràsia i les maneres de fer són les mateixes. Tots els que estan ara al govern són corresponsables de la situació en què està la ciutat.

Edicions locals