'L'objectiu és que Mollet sigui atractiu i no acabi sent una ciutat dormitori'
Jurista i politòleg de 23 anys, Munner es va afiliar a Ciutadans (Cs) amb només 18 anys. Amb una carrera precoç, ja ha estat treballant al grup parlamentari de Cs a la cambra catalana i defensa a ultrança les idees liberals del seu partit. Tot i no viure a Mollet, el candidat defensa que no cal ser d'un lloc per assumir la responsabilitat de ser-ne l'alcaldable i assegura que l'equip que l'envolta aporta el coneixement necessari de la ciutat.
–Vius a Sant Celoni i treballes i estudies a Barcelona. Quina és la teva vinculació amb Mollet?
–Tinc relacions molt properes d'amics i amics de la família, i Mollet sempre ha estat molt present en la meva vida recent. Per això vaig acceptar ser candidat de Cs i la meva intenció és dedicar-me en els pròxims anys a Mollet
–Per què vas acceptar l'oferiment?
–Tinc 23 anys, em vaig afiliar a 18 anys, soc una persona jove però amb molta iniciativa i inquietud en el món de la política. Em va proposar ser candidat el coordinador de l'agrupació, el Javi González, una persona que em coneix molt i em té molt afecte i que sap que soc una persona que si accepto alguna cosa m'hi dedicaré al 100%.
–Quina és la teva experiència política?
–He estat treballant al Parlament amb el grup parlamentari de Cs i tinc una certa trajectòria dins del partit.
–Creus que tens prou coneixement de la ciutat per tirar endavant amb la responsabilitat de ser candidat?
–Tinc el coneixement que tinc i espero que la meva experiència es multipliqui quan sigui regidor. No soc expert, però no estaré sol, tinc una candidatura i una agrupació local amb gent molt implicada i coneixedora del que necessita Mollet.
–Ho esteu tenint fàcil per fer la llista electoral?
–No està sent difícil, però has de valorar molt qui vols que t'acompanyi en aquest projecte, sobretot als primers llocs. Les persones que vull que estiguin en aquestes posicions tenen molt a aportar. Serem una candidatura jove alineada amb el que planteja el partit en l'actualitat.
–I tu com a candidat, què pots aportar?
–Vull aportar és una visió jove de la política. En termes generals estic molt en contra de tot el que fa que la política sigui rebutjada per la gent jove: la crispació, la política del zasca, i tu més... aquesta confrontació que fa que la gent jove no es preocupi de la política.
–Però Cs ha estat l'abanderat d'aquesta política de la confrontació, al Parlament ha sigut de les formacions que més ha fet servir aquestes maneres de fer política...
–Perquè davant d'unes idees que creiem que ens imposen i que es contradiuen amb la nostra forma de pensar cal fer-hi front i s'ha fet com s'havia de fer, sense deixar que et trepitgin. Molts dels drets de les persones que no som independentistes s'han vist trepitjats i la forma de respondre és com s'ha fet. No crec que Cs hagi fet una política de confrontació sinó que les idees s'han confrontat i és una conseqüència del que passa quan es defensen dues idees tan diferents i tan importants alhora. Crec, però, que s'ha de canviar el vocabulari, la forma de transmetre el missatge, i aquí tots hem de fer autocrítica. Per adreçar-se als joves aquesta fórmula no funciona.
–Dius que vols aportar aquesta manera de fer política, però, en concret per a Mollet què proposes?
–Vull enfocar-me a la joventut, donar-li l'oci que es mereix i que no troba a la ciutat; donar oportunitats laborals creant convenis entre ajuntament i empreses privades i públiques. També cal realitzar un estudi de la situació del comerç perquè no pot ser que tot estigui enfocat en una única direcció, cal una ciutat atractiva i amb un comerç intel·ligent.
–Què vols dir amb comerç intel·ligent?
–Que ofereixi tot el que una persona necessita, que no hagi de marxar a un altre lloc. I a més que sigui de proximitat, de gent de Mollet. El fet que hi hagi tants locals buits és perquè la política que s'aplica no és atractiva per als autònoms.
–Creus que no es donen prou facilitats des de l'Ajuntament per tirar endavant negocis?
–Ja no dic facilitats sinó que t'ajudin a fer-ho, i si s'ha d'anar cas per cas, que es faci.
–Fa molts anys que l'empresa municipal Emfo fa aquesta tasca d'acompanyament.
–Fa anys que fa aquesta tasca, però el problema es va fent més important, per tant, no està funcionant. També seria important enfocar aquest comerç a l'oci dels joves.
–Fa uns dies l'Ajuntament feia tancar un local de Can Fàbregas per una qüestió de sorolls després de les queixes veïnals. Quina alternativa dones perquè convisqui l'oci i el descans dels veïns?
–Hi ha dos drets, el dels veïns al descans i el dels joves a tenir alternatives que no els obliguin a fer botellots al carrer, amb els problemes de soroll i brutícia que això comporta. S'han d'habilitar espais i permisos perquè en els llocs on sigui viable fer aquestes activitats.
–I quina alternativa d'espai proposeu a la ciutat?
–No és qüestió de crear espais que no existeixen sinó de repensar els existents. Ara no m'atreviria a dir un lloc concret on obrir una discoteca, però s'ha de parlar, mirar com es podria fer, però la solució no és tancar l'oci nocturn.
–Quines altres propostes fareu al vostre programa?
–Una de les banderes del nostre partit és abaixar impostos i jo com a liberal defenso que l'Ajuntament ha d'estar en els casos on sigui fonamental i necessari.
–Però si es redueixen impostos, hi ha menys diners per a l'Ajuntament i això pot limitar les polítiques de serveis socials...
–Les polítiques de serveis socials s'han de mantenir, no dic d'abaixar impostos per reduir aquestes polítiques. Proposo una rebaixa d'impostos perquè les classes mitjanes i baixes no vagin ofegades. Això facilita que aquestes persones inverteixin aquests estalvis a la ciutat.
–Però si estem dient que marxen fora a comprar, que fan oci a altres ciutats... potser no reverteix?
–El que hem d'aconseguir és que la ciutat sigui atractiva i que les persones no vagin ofegades, tampoc les empreses. Cal que la fiscalitat no sigui un impediment sinó que a més sigui atractiu obrir un negoci.
–Quina valoració fas de la feina feta pel grup municipal de Cs aquests anys?
–Molt bona. Al final els regidors Eva Guillén i Ivan Garrido no continuen per una decisió que ja han explicat, tot i que m'hagués agradat que fos diferent. La seva feina ha estat constructiva, han estat allà quan ha estat necessari i han treballat moltíssim.
–Però quina diferència hi ha entre una oposició constructiva i fer massa seguidisme del govern? Cs ha estat una crossa important per al govern, encara que no l'hagin necessitat. Aquest suport reiterat quin marge us deixa per diferenciar-vos del que fa i proposa el PSC?
–El que em diferencia amb el PSC és que aquí els socialistes porten governant des de fa gairebé 40 anys i això no crea salut democràtica. Voldria fer una auditoria de tots els contractes públics i de totes les subvencions que dona l'Ajuntament per veure si compleixen amb la llei i si són contractes que realment necessita Mollet.
–Creus que hi ha clientelisme a Mollet?
–Jo crec que en 40 anys el clientelisme és inevitable i el que proposo és una reforma integral del que proposa el PSC a Mollet. A més, ens diferenciem dels socialistes en la baixada d'impostos que proposem, amb la defensa de la joventut, perquè amb els joves que parlo em diuen que l'alcaldessa el que vol és una ciutat tranquil·la on els joves no molestin... ens diferencien moltes coses amb el PSC, tot i que hi ha coses que compartim.
–Quina és la previsió que teniu de resultat, i més en un moment en què Cs en l'àmbit nacional ha viscut molts conflictes interns?
–A escala general acabem de passar un procés de refundació en què s'han canviat les cares del partit, hem canviat les sigles, els colors, però no crec que hàgim canviat les idees sinó que les hem reforçat. El partit ha viscut un procés intern difícil amb confrontació de candidats, però ara no hi ha conflicte.
–No creus que Cs ha estat una bombolla que ara s'està desinflant?
–L'error principal de Cs va ser pensar-nos una cosa que no som, no som un Partit Popular i no hem vingut a fer política com el Partit Popular i això fa uns anys es va entendre que era així. Nosaltres vam poder fer govern a l'Estat amb el PSOE i no ho vam fer i jo crec que les eleccions que vam passar de més de 50 diputats a 10 diputats va ser una derivada d'aquesta situació de la qual hem de fer autocrítica.
–Potser l'anterior direcció es va ancorar massa a la dreta?
–No, perquè les idees sempre han estat les mateixes, però la forma de llençar el missatge sí que ha fet que la gent ho entengués així. En el fons som liberals i progressistes, no conservadors com el PP i ideològicament jo difereixo en molts temes del PP. Ara els que estem són els que realment som del partit, sense complexos, sent molt conscient de la situació en què està el partit. Però jo estic orgullós de les meves idees.
–Amb aquests ideals que comentes, quines són les possibilitats de pactes postelectorals a Mollet, tenint en compte que és una ciutat amb força representació de partits d'esquerres. Quines aliances són possibles?
–Jo no em precipitaré en això, i ho decidirà l'agrupació quan sigui el moment. El que tinc clar és que hi ha línies vermelles com sumar amb partits independentistes. Tot el que no siguin línies vermelles es pot negociar, però el que tinc clar és que no faré alcaldessa una persona que garanteixi continuïtat en aquest Ajuntament i, si jo pacto, serà perquè haurem posat sobre la taula unes condicions que ens permetin fer tot el que nosaltres defensem i proposem per millorar Mollet.
–La força que tindreu dependrà molt dels resultats, quina és la previsió que en feu?
–Creiem que podem obtenir una regidoria i arribar a mantenir la segona, com ara. Si fem una bona campanya i aconseguim que la gent de Mollet ens entengui crec que serem una candidatura molt atractiva i sense complexos. L'objectiu és que Mollet sigui la ciutat més atractiva de la comarca, que s'implementin les polítiques perquè ho sigui i no es converteixi en una ciutat dormitori.