"Els impulsors de l'Ateneu volem que Gallecs torni a ser un poble viu"

Pol Ansó President d\'Ateneu Gallecs

"L'energia de la gent jove i el compromís de l'Incasòl faran un Gallecs millor"

Fill de l'històric activista en la defensa de Gallecs, Lluís Ansó, el Pol és portaveu de la Plataforma de Defensa de Gallecs i president de la recent creada associació Ateneu Gallecs, que proposa un nou model de desenvolupament de l’espai rural. La rehabilitació de la masia de Can Cruz és un del eixos vertebradors del projecte, que vol fer que Gallecs torni a ser un poble viu, segons Ansó. –per Cristina Fernández
 
–Què és l’Ateneu Gallecs?
–És una associació nova que neix per revitalitzar Gallecs.
 
–Un dels seus objectius és la recuperació de la masia de Can Cruz. Què s’hi vol fer?
–Sí, per una banda un ús de masoveria, en què hi visqui gent, i per l’altra seria un ateneu sociocultural on tothom pogués conèixer Gallecs. A més, també hi volem fer activitats de formació en diferents temes, com agricultura biodinàmica, que va més enllà de l’ecològica, en meteorologia i també artística i professional.
 
–En quin punt es troba ara aquest procés de rehabilitació de la masia?
–Justament dimarts passat vam presentar la proposta a l’Incasòl i ara ha de ser valorada. L’Incasòl ha de decidir per quin projecte es decanta, això sí, té la intenció d’adjudicar-lo el més aviat possible. Cal dir que des que Santi Vila és conseller s’ha accelerat la marxa i estant fent molta feina, a més han recollit la nostra sensibilitat. Per exemple, des de les entitats portem anys demanant estar al Consorci però no ens deixaven, i ara ens han dit que totes les entitats podrem entrar-hi.
 
–Quins terminis es preveuen per a la rehabilitació?
–No ho podem precisar perquè, tot i que segurament la cessió pot ser abans de l’estiu, la rehabilitació correrà a càrrec del llogater. Això serà així perquè l’Incasòl ho cedeix com a edifici i no com a habitatge, però clar, després per dur a terme les reformes hauríem de cercar el finançament i depenent del què triguéssim en aconseguir-lo, podríem saber en quant de temps es podria fer la rehabilitació.
 
–L’edifici ha d’acollir un centre d’interpretació històrica i de l’ecologisme, són aquests els puntals del nou Gallecs?
–Són coses importants, però no són els únics puntals. Creiem que és important que hi hagi un centre d’interpretació històrica, perquè tenim molta documentació dels últims 40 anys, molts documents que poden ajudar a la gent a fer tesis o treballs de batxillerat. Per tant, és important una part d’arxiu.
 
–Quins són, doncs, els pilars del que proposeu per a Gallecs?
–Bé, als estatuts que vam aprovar hi ha uns objectius bàsics, sobretot pel que fa a la conservació del patrimoni i treballar perquè Gallecs sigui millor, ja que creiem que des del Consorci no n’hi ha prou. Difondre i cuidar el patrimoni, rehabilitar Can Cruz, posar en marxa una xarxa de connexió amb altres espais i coses semblants per compartir recursos –que reculli gent també d’altres comarques–, i potenciar altres usos, com els relacionats amb l’economia verda i solidària, són els pilars bàsics.
 
–Com voleu aprofitar l’espai rural?
–Seguint els usos del pla especial, amb agricultura ecològica però anant més enllà i apostant per la biodinàmica, amb la gestió forestal –que pràcticament no se’n fa–, la producció de biomassa i el lleure cultural i la formació.
 
–Com beneficiarien aquests canvis a la gent de Gallecs i el seu entorn?
–Ara mateix, per exemple, Gallecs està patint una onada de robatoris constant, es destrueixen hortes, etc. Per tant, el fet que Gallecs sigui habitat farà que el territori estigui més vigilat, i això ja seria una millora. Ara bé, també estaria més cuidat, els boscos nets i tot més organitzat. En definitiva, volem que torni a ser un poble on hi hagi vida.
 
–Com t’imagines el Gallecs del futur?
–Jo sóc optimista. A les assemblees ve gent amb molta energia que contrasta amb la gent que hi ha a Gallecs, que ja és gran. Hi ha ganes de fer coses i penso que amb el compromís de l’Incasòl es podrà fer un Gallecs millor, més endreçat i amb més possibilitats de generar ingressos. Crec que pitjor no pot estar i malgrat que s’hi han invertit diners, ningú –ni tan sols l’Incasòl– creu que s’hagin gestionat bé. Fins i tot hem presentat model alternatius per fer més coses amb menys ingressos, perquè s’ha de canviar la mentalitat d’injectar diners perquè sí i fer les coses amb més imaginació. A més, crec que Gallecs pot ser un model exportable a d’altres llocs.
 

Edicions locals