La cooperativa de comerç just N'Klôwô guanya el premi Manuel Arroyo

L'empresa en procés de creació comercialitza roba de llit feta amb justícia a Costa d'Ivori i Burkina Faso

Economia

L'empresa de comerç just N'Klôwô ha estat la guanyadora de la tercera edició del Premi Manuel Arroyo per a joves emprenedors de l'economia cooperativa, que es lliurava aquest dimarts a l'Escola Sant Gervasi de Mollet. Enguany els premis han inclòs un nou guardó dedicat a les Ciències de la Vida, que ha estat per a l'empresa Lean Bio.

N'Klôwô (que vol dir t'estimo en una llengua de la Costa d'Ivori) és el nom de l'empresa que ha estat triada pel jurat com a millor iniciativa de joves emprenedors de l'economia cooperativa entre vuit candidats. L'empresa, que s'ha constituït formalment com a cooperativa fa una setmana, es dedica a elaborar roba de llit com llençols i coixins de de cotó 100% d'alta qualitat a la Costa d'Ivori i Burkina Faso i vendre a Europa amb un concepte de comerç just. "Ens preocupen les relacions comercials i de cooperació internacional que fins ara s'han establert entre Europa i Àfrica. Per això, treballem potenciant les relacions equitatives, participatives, amb perspectiva de gènere, i els projectes sostenibles, cuidant els detalls i, sobretot, les persones que fan part del projecte", expliquen les tres joves emprenedores. De fet, el jurat del premi ha valorat "el caràcter internacional del projecte, marcadament solidari i l'aportació que suposa a diferents països".

Pel que fa al premi de nova creació dedicat als projectes englobats en Ciències de la Vida, el guardó d'enguany ha anat a parar a mans de Leanbio, dedicada a la biotecnologia, un projecte presentat per Andreu Soldevila, que projecta desenvolupar processos biotecnològics amb aplicacions cosmètiques, alimentàries, sanitàries i farmacèutiques.

El guardó per a exalumnes del Sant Gervasi va ser per a la paretana Sonia Frías, de la promoció 92-93, politòloga i, actualment, investigadora de la Universitat Autònoma de Mèxic. Frías, que va ser regidora de Joventut a l'Ajuntament de Parets el 2001, té també un doctorat en Sociologia per la universitat d'Austin (Texas) i està especialitzada en temes de violència envers les dones i els nens. Frías, que viu a Mèxic fa uns anys, va enviar un vídeo en què explicava la seva trajectòria i agraïa a l'Escola Sant Gervasi el premi.

L'acte, que va començar amb una ponència sobre ciència i emprenedoria a càrrec de la química Anna Larromaine, va ser clausurat pel president de la Cooperativa Sant Gervasi, David Cos, que a més de recordar la figura de Manuel Arroyo va fer una ferma defensa del model cooperativista. En aquest sentit, Cos apuntava que el cooperativisme català es troba en un moment que "esperem sigui històric" en referència a la nova llei de cooperatives que s'està tramitant al Parlament i al procés de fusió de les diverses federacions de cooperatives del país. "Hem d'aconseguir que les empreses cooperatives tinguin un marge de competitivitat més gran del que han tingut fins ara", apuntava Cos.  

Els premis Manuel Arroyo van néixer fa tres anys i volen ser un estímul i un reconeixement a la voluntat de transformació, a la cooperació i a la innovació. Els premis recullen els valors del fundador de l’Escola, en Manuel Arroyo, impulsor de projectes cooperatius i innovadors en àmbits com l’educació, l’empresa o la solidaritat.

Edicions locals