L'Incasòl ha venut set hectàrees de Gallecs a una empresa de logística

La Plataforma per la Defensa de Gallecs anuncia accions contra l'operació urbanística

Societat

“Ha arribat el dia de tornar a fer activisme mediambiental”, deia el portaveu de la Plataforma de Defensa de Gallecs, Pol Ansó, davant el que considera un nou atac a l’espai natural i rural. No només aquesta entitat, sinó també ERC, CUP i l’Assemblea de Joves de Sant Perpètua, convocaven una trobada davant la tanca de Can Banús I, davant de l’empresa Alstom, per explicar com l’Incasòl, propietari d’aquest terrenys d’unes 7 hectàrees de darrera Els Pinetons, els ha venut a l’empresa de logística TransWences.

Fa uns dies, el director de l’Incasòl, Damià Calvet, i l’alcaldessa de Santa Perpètua (municipi al qual pertany Can Banús), Isabel Garcia, signaven l’acord que permetrà la instal·lació d’aquesta empresa de transport de mercaderies, la segona més important a Catalunya del sector de fruita i verdura, que preveu invertir 8 milions d’euros a les instal·lacions de Can Banús per potenciar la seva línia de distribució internacional de productes farmacèutics i que assegura que incorporarà uns 100 llocs de treball.

Es dóna la circumstància, però, que aquests terrenys fan frontera amb l’espai inclòs al Paratge Especial d’Interès Natural (PEIN) de Gallecs, fet que les entitats en defensa de l’espai rural consideren com una nova agressió a “un espai únic a la regió metropolitana de Barcelona, el pulmó de la plana vallesana i el resultat de més de 30 anys de lluita social”. Ansó recordava també “la funció ecològica i connectora, que fa que sigui un lloc idoni per més de seixanta espècies d’aus (algunes en perill d’extinció”. 

Per això, entitats i partits convocants demanen l’aturada del procés de desenvolupament del nou sector industrial; l’augment de superfície protegida inclosa al PEIN, com s’havia apuntat que es faria en un primer moment (de fet, la Plataforma va al·legar al PEIN perquè s’ampliés el seu abast cap als Pinetons); la cerca d’un instrument de gestió adequat que augmenti el grau de protecció (fa anys que demanen la inclusió a la xarxa Natura 2000), i l’acceleració dels tràmits per aprovar el pla especial de Gallecs que defineixi les activitats permeses a la zona rural.

La Plataforma recorda que a l’entorn de la zona hi ha polígons industrials amb espais buits, com el d’Urbassa o el mateix CIM Vallès. A més, Ansó ha explicat que se senten “traïts”, perquè en les converses mantingudes amb l’Incasòl per ampliar el PEIN, “mai ens van dir que aquesta part quedava fora”.

"Paper mullat"
Aquest sector es va declarar zona urbanitzable el 1997, quan l’empresa Samsung s’hi va interessar per instal·lar-s’hi. Finalment aquesta operació no es va materialitzar, però el Pla Director de Gallecs va mantenir aquest queixal, que també va quedar exclòs del PEIN, aprovat l’octubre de 2009. Amb tot, el 2008 l’Ajuntament de Santa Perpètua i l’Incasòl van signar un conveni per traslladar l’edificabilitat d’aquest espai de Can Banús I a Can Banús II i Mogoda. “L’acord polític, però, no es va traslladar a cap mapa; i com que es tracta de qüestió de voluntats, ha quedat en paper mullat”, lamenta Pol Altayó, portaveu d’ERC de Santa Perpètua.

Mobilitzacions
Les entitats han avançat ja que emprendran accions contràries a l’operació urbanística en tres sentits. D’una banda, s’iniciarà una campanya d’adhesions al manifest, a través d’Internet i de parades informatives als sis municipis que tenen territori a Gallecs. En aquest primer àmbit també es farà una volta ciclista pels sis pobles i Gallecs. D’altra banda, “per revertir-ho i que no torni a passar” ens reunirem amb tots els partits dels municipis amb el “somni que s’aprovi un llibre verd de Gallecs, perquè les actuacions siguin consensuades i no torni a passar que cada ajuntament busqui el benefici propi”, deia Ansó. Finalment, l’afer també es portarà al Parlament de Catalunya.

Edicions locals