La molletana Anna Santolaria publica un llibre que revela la tècnica dels vitrallers medievals

El treball de la jove remarca el valor incalculable de la taula gòtica de vitraller de Girona

Cultura

L'Institut Català de Recerca i Patrimoni Cultural ha publicat el llibre Vitralls sobre taules de vitraller. La taula de Girona, un estudi de l'especialista molletana Anna Santolaria, que revela el valor –ara reconegut internacionalment– d'aquesta taula per entendre la tècnica dels vitrallers medievals. Santolaria el presenta avui al Saló del Tron del Museu d'Art de Girona, amb la presència del president de la Diputació de Girona i el Bisbe de Girona.

Aquesta taula gòtica, conservada al Museu d'Art de Girona, no és pròpiament una obra d'art sinó una eina, el suport o plantilla utilitzat als tallers medievals per tallar, dibuixar i emplomar un vitrall. El fet que Girona conservi la plantilla i alguns dels vitralls derivats va fer interessar estudiosos d'arreu i també Anna Santolaria, especializada en l'elaboració de vidrieres i la seva evolució des de l'edat mitjana i fins al segle XIX.

En el seu treball, Santolaria posa en relleu el valor d'aquesta peça i atribueix al vitraller medieval "una considerable autonomia en el tall del vidre i en la localització de les línies de plom". El llibre és una compil·lació de textos i fotografies estrets del treball de tesina que la molletana va desenvolupar a la Universitat de York.

Un pròleg de la professora Sarah Brown valora la taula de Girona com "una de les evidències físiques més importants per a la comprensió de la forma de treballar dels vitrallers medievals".

Santolaria, que actualment té un taller de restauració, explica també el valor que té la taula a l'hora de reconstruir el disseny original d'una peça.

Edicions locals