Les deixalleries faran recollida selectiva de CD i DVD

El Consorci de Residus del Vallès Oriental instal·larà contenidors de 240 litres, amb una capacitat per a 3.000 CD i DVD, i destructores de dades. El nou servei pretén reduir la necessitat de matèries primers i l'impacte ambiental.

Societat

Primer, els discos es passen per un aparell que impedeix la lectura de les dades personals que contenen. Després s'introdueixen en el contenidor, on s’emmagatzemen fins que està ple i l'empresa basca Cederika, amb seu a Catalunya, inicia el procés de recollida i tractament per transformar el policarbonat amb què es fabriquen, i que constitueix el 98% de la seva composició en diferents components per a la indústria de l'automoció (fars, manetes o parafangs...); l'electrònica (carcasses d’impressores o mòbils...), i fins i tot en plàstic, per crear pantalles de l’enllumenat públic.

EL TRACTAMENT

 

Els suports òptics quan arriben a la planta de reciclatge són objecte de diferents processos. Primer es trituren. Després, passen per una sèrie de processos químics per eliminar, per un costat, la pintura i, per l'altre, l'alumini que els protegeix davant el lector informàtic. Després, s'assequen, es fonen i es fragmenten en trossos de la mida d'una llentia, que ja és la matèria primera necessària per a la fabricació de nous productes.
A Espanya es fabriquen 570 milions de discos compactes, dels quals la meitat són gravables. A tot el món se'n produeixen cada any 36.000 milions d'unitats.
L'any passat a tot Espanya se'n van recollir dos milions d'unitats, que es van transformar en 30 tones de material.
 

 

Edicions locals