Un rellotge de sol a l'ombra

L’Ajuntament desplaçarà el fanal que tapa el rellotge de sol de La Marineta

Societat

La Societat Catalana de Gnomònica –una entitat dedicada a l’estudi i la investigació dels rellotges de sol i altres instruments de mesura del temps–, va demanar fa uns mesos a l’Ajuntament de Mollet que s’avingués a desplaçar uns metres un fanal que hi ha a la plaça de l’Església, davant del Centre Cultural La Marineta, perquè en alguns moments del dia aquest fanal fa ombra sobre el rellotge de sol que hi ha a la façana de l’edifici.

Concretament, l’ombra del fanal que hi ha a la vorera de davant del centre cultural impacta sobre el quadrant del rellotge a la tarda, de manera que, segons afirmen des de la societat, n’anul·la la funció científica i informativa.

Davant d’això, la Societat Catalana de Gnomònica –que des de fa més de 25 anys està elaborant un inventari de rellotges de sol d’arreu de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià– va sol·licitar a l’Ajuntament que estudiés la recol·locació del fanal per evitar que l’ombra tapi el rellotge i fer així que aquest instrument pugui recuperar la seva plena utilitat.

El rellotge esgrafiat a la façana del centre cultural –juntament amb la finestra noucentista característica– data del 1920, quan es van fer obres de reconstrucció de l’edifici històric, originari del segle XVI i habitat durant segles per la família Calderó.

La petició de la Societat Catalana de Gnomònica fins i tot va ser recollida l’any passat pel Síndic Personer, qui en el seu darrer informe anual va donar per tancat l’expedient obert mesos abans per la notificació de la societat.

El xiprer, un altre problema
Segons sembla, la mateixa situació d’ombra sobre el rellotge es produeix en alguns moments del matí, quan és el xiprer que hi ha davant la porta de l’edifici el que projecta l’ombra sobre el rellotge i el deixa tapat.

En l’últim ple municipal, en resposta a una pregunta de la regidora de Canviem Núria Muñoz sobre aquesta qüestió, la regidora de Via Pública, Mireia Dionisio, va explicar que “actualment s’està estudiant quina ha de ser la millor ubicació del fanal, ja que, en funció de l’època de l’any, el sol i les ombres impacten de manera diferent sobre el rellotge”. Dionisio es va comprometre a desplaçar el fanal. 

Edicions locals