Mor Lluís Ansó, un símbol de la lluita en defensa de Gallecs

Ansó moria divendres a l'edat de 81 anys

Societat

Aquest divendres moria a l'edat de 81 anys Lluís Ansó veí de Gallecs i símbol de la lluita per la defensa de l'espai rural. 

Lluís Ansó i Landa, va néixer a l'Aragó el 1934 però de ben jove arribà a Catalunya, i s’instal·là a Gallecs. Es va casar amb la filla del pagès Joan Ros, Neus Ros, amb qui va tenir fills, entre ells Pol Ansó, actual portaveu de la Plataforma en Defensa de Gallecs.

Ecologista i activista social, Ansó es va convertir en un emblema de la defensa de l'espai rural després que a principis dels setanta, encara en plena dictadura franquista, el Ministerio de la Vivienda expropiés 1.741 hectàrees agrícoles de Gallecs per construir-hi una macrociutat. Aquest fet provocà l’articulació d’un fort moviment social i Ansó va ser un d'aquells expropiats que va resistir i es va quedar ocupant casa seva, Ca la Neus, on ha viscut fins a dia d'avui.

Va ser membre de la Comissió de Defensa de Gallecs, creada el 1977 per lluitar contra la urbanització de Gallecs i responsable de la gran manifestació de 1978 contra el projecte urbanístic. Més tard, entre 1992 i 2005, va formar part de Cànem, grup ecologista que també va fer vetllar per la salvaguarda de Gallecs i va fer front a les amenaces que patia l'espai rural ja en democràcia.

El 2008, Ansó va rebre un reconeixement popular, que va aplegar un centenar de persones a l'Era de Can Querol, entre les quals altres protagonistes de les històriques mobilitzacions dels 70 i 80 com Marina Duñach, Rosa Martí i el cantautor Jaume Arnella.

El vetllatori serà aquest dissabte a la Funerària Monserdà i el funeral està previst per a aquest diumenge a les 12 h a Gallecs.

Edicions locals