Sense consens al ple de Mollet per la Segona República

El PSC retira la moció, que comptava amb els vots per ser aprovada, per evitar una esmena d’ERC

Política

Per primer cop en molts anys, el ple de Mollet no aprovarà una moció de suport als valors de la Segona República amb motiu de la seva proclamació el 14 d’abril del 1931. Tot i ser un dels textos més “valents”, com qualificava el regidor de Canviem Mollet Francisco Sancho, presentats mai sobre la qüestió al ple, els regidors no van tenir ocasió ni de votar-lo, ja que va ser retirat pel PSC per evitar l’aprovació amb una esmena d’Ara Mollet ERC, que comptava amb el suport de Canviem i PDECat.

La moció proposava, a més de commemorar el 86è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola, retre especial homenatge a tots els republicans repressaliats, demanar l’anul·lació dels judicis sumaríssims i instar les institucions a exhumar, identificar i enterrar les restes de les víctimes que encara es troben en fosses, camps i cunetes.

El text també qüestionava el pacte del 78, amb la demanda de derogació de la Llei d’Amnistia de 1977, la retirada dels símbols franquistes i demanava que el proper dia 14 d’abril onegi la bandera republicana i la catalana allà on es celebrin actes de commemoració. La moció, per acabar, demanava el tancament del Valle de los Caídos.

L’esmena de la discòrdia presentada per Ara Mollet ERC MES reclamava “demanar amb fermesa des de l’Ajuntament de Mollet la celebració d’un referèndum on els ciutadans lliurement decideixin mitjançant el vot democràtic si volen avançar cap a una república catalana –independent o de lliure adhesió amb la resta de pobles ibèrics”.

Davant l’evidència que la moció prosperaria amb l’esmena, el regidor del PSC Josep Ramon Bertolín va anunciar, ja abans de les intervencions de la resta de portaveus, que si l’esmena tirava endavant retiraria el punt abans de ser votat perquè “l’esmena difereix de l’esperit de la moció i la desvirtua”, sentenciava. I així va ser. Aquesta decisió va provocar la reacció irada de Canviem Mollet, que va qualificar-la de “juguesca antidemocràtica i kafkiana”. Per la seva banda, el PSC acusava Canviem de “lapidar la moció acceptant un text independentista”.

Taula rodona a Parets
D’altra banda, dilluns Parets se suma a la commemoració de la proclamació de la Segona República amb activitats conjuntes de l’Ajuntament i la Taula de la Memòria Històrica de Parets. A les 19 h, Can Rajoler acollirà la taula rodona La República de 1931, un projecte transversal.  

Edicions locals