La República: mocions, esmenes i viceversa

Canviem Mollet va commemorar l'efemèride amb un acte a la plaça de la República

Política

Aprovada, però, finalment, sense consens. El ple de dilluns donava el vistiplau amb els vots a favor d’Ara Mollet ERC MES, Canviem Mollet i PDeCat, a una moció de commemoració de la Segona República. 

Aquest, però, no era el primer cop que es debatia el punt. De fet, al ple dels mes de març el PSC va presentar un text que va propiciar les esmenes d’Ara Mollet ERC MES, les quals afegien un punt que demanava un referèndum “on els ciutadans lliurement decideixin mitjançant el vot democràtic si volen avançar cap a una república catalana –independent o de lliure adhesió amb la resta de pobles ibèrics”.

Aquest va ser el punt de la discòrdia, que va fer que el PSC retirés la moció abans de ser votada davant la possibiliat que les esmenes prosperessin amb el compromís de treballar per arribar a un consens.

Dilluns, es va girar la truita i era Ara Mollet ERC MES qui presentava l’esmena del març, ara com a moció, incloent-hi propostes del PSC, però sense eliminar el punt polèmic, i el PSC qui feia una esmena a la proposta dels independentistes. “No entenem que un partit progressista no vulgui fer un referèndum”, deia Oriol López d’Ara Mollet ERC MES.

El regidor socialista Josep Ramon Bertolín reiterava que incloure la idea del referèndum “és barrejar temes. S’ha de recordar el passat per avançar plegats, aquest és l’esperit de la moció i no toca ara incorporar el referèndum”.

D’altra banda, Canviem Mollet celebrava dissabte la commemoració de la proclamació de la Segona República amb un acte a la plaça de la República de Mollet, situada a l’Estació de França, on va reclamar que la plaça de la República es traslladi a un lloc “més cèntric” de la ciutat.

Al seu torn, l’Ajuntament celebrava dimecres l’efemèride amb una conferència sobre els exiliats molletans, a càrrec del regidor Joan Daví, qui va parlar de la família Guanyabens i el pintor Martí Vivès, que, des de França, van ajudar molts molletans exiliats a sortir dels camps de refugiats.    


Edicions locals