Al Huda demana que es desprecinti el local per continuar la negociació de la futura mesquita

El solar ofert per l’Ajuntament per fer la permuta, de 1.076 metres quadrats, està valorat en poc més d’1 milió d’euros

Societat

Al Huda ha demanat a l’Ajuntament que desprecinti el local del carrer Àngel Guimerà. Aquesta és la primera de les condicions que la comunitat musulmana ha posat sobre la taula per continuar negociant la permuta del local de la seva propietat per un terreny municipal ubicat al polígon de La Farinera. “

Sabem que els permisos per poder obrir com a centre cultural estan enllestits. La comunitat vol que la reunió per parlar sobre l’oferta que ha fet l’Ajuntament es faci ja al local”, explica Ahmed Balghauch, president del col·lectiu musulmà.

Després de la mediació dels darrers mesos promoguda pel PDeCAT, la setmana passada es produïa una reunió entre ambdues parts (Ajuntament i Al Huda) per tractar l’oferta de permuta. Segons fonts de la negociació, s’havien valorat diverses possibilitats de permuta a la mateixa Farinera: la primera, per un local de propietat privada d’uns 600 metres quadrats que hi ha a la primera planta de l’edifici on hi ha Mercadona; i la segona, pel solar propietat de l’Ajuntament, un terreny que correspon a l’última parcel·la del polígon de 1.076 metres quadrats. “És un espai que no trenca la continuïtat de zona comercial que es pugui desenvolupar a La Farinera i que complia amb els requisits que demanava Al Huda”, expliquen fonts municipals. De fet, una de les preocupacions de la comunitat musulmana era l’accessibilitat dels vianants a la zona des del nucli urbà, un extrem que segons l’Ajuntament se solucionaria amb la construcció d’una passarel·la per sobre de la via de tren de la R3 (línia de Pugcerdà), una infraestructura que ja estava prevista en el projecte del polígon i que podria estar construïda el 2018.

Valoració econòmica
La segona condició d’Al Huda és que l’Ajuntament faci l’oferta de permuta “de manera escrita i oficial”, diu Balghauch. En aquest sentit, el representant del col·lectiu explica que la comunitat haurà d’estudiar les condicions econòmiques de la transacció. Segons el document de licitació de 2015 de la parcel·la escollida, el solar té un valor d’1.083.000 euros (IVA no inclòs), un preu que hauria de pagar Al Huda, que, per la seva banda, cobraria de l’Ajuntament el preu en què es taxi el local del carrer Àngel Guimerà, pel qual la comunitat va pagar 550.000 euros. “Hem d’estudiar si podem assumir aquest cost, però creiem que, a més, l’Ajuntament ens hauria d’indemnitzar perquè no renunciarem de manera gratuïta a la llicència de centre cultural que sabem que ja tenim”, considera Balghauch. “L’Ajuntament no vol que hi entrem pels veïns, i per això han estat allargant els tràmits. Jo em comprometo a no fer ús del local ni fer-hi obres i treballar perquè la comunitat accepti la permuta a la Farinera, però primer han de desprecintar”, diu taxatiu Balghauch.

En aquest sentit, Jordi Talarn (PDeCAT) apunta que l’Ajuntament estaria disposat a negociar unes condicions avantatjoses de pagament del solar, fins i tot amb algun tipus de carència, però opina que la possibilitat d’una indemnització “és complicada perquè ho hauria de determinar un jutge”, diu.

Edicions locals