Josep Rull presenta a Parets el tercer carril de la C-17 i la renovació d'accessos

Montmeló enllaçarà amb la C-17, l'AP-7 i la C-33 i Parets tindrà una passera per a vianants per sobre l'autovia

Societat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat aquest dilluns, juntament amb els alcaldes de Parets, Montmeló, Lliçà de Vall, Lliçà d’Amunt i Granollers, diversos projectes per ampliar l’autovia C-17 i reordenar-ne els accessos entre Parets i Granollers. Aquestes mesures, consensuades amb el territori, milloraran la capacitat i l’accessibilitat de la carretera, i suposaran una inversió aproximada de 35 milions d’euros.

Segons explicava David Prat, subdirector general de Programació i Execució del Departament de Territori, per aquest tram circulen diàriament 92.000 vehicles, una elevada intensitat de trànsit que s’afegeix a la densitat de polígons industrials i de població que hi ha en aquest territori. A més, el departament estima que els propers 10 anys el trànsit augmentarà fins als 100.000 vehicles diaris arran dels importants creixements urbanístics que es preveuen.

 

Davant d’això i dels nombrosos col·lapses que es produeixen en les hores punta, a més de la dificultat d’accedir i sortir de la via amb seguretat, Territori ha presentat diversos projectes de millora que executarà entre els anys 2018 i 2019.

 

D’una banda es preveu una nova connexió de la C-17 amb l’AP-7 a l’altura de Parets que descongestioni l’únic accés actual de l’autovia amb l’autopista –situat al costat de l’Escola de Policia de Mollet–, de manera que els vehicles es podran incorporar a l’AP-7 cap al sud uns quilòmetres abans que ara. La intervenció es farà en sentit oest, cap a Sabadell, amb un nou ramal d’accés a Parets que implicarà habilitar un tercer carril en un tram del tronc de l’AP-7 en sentit Barcelona. Aquesta actuació se situa en gran part sobre l’AP-7, de titularitat estatal, i en bona mesura aprofitarà el viaducte existent sobre la C-17 per fer un canvi de la distribució dels carrils. Caldrà eixamplar el viaducte en un tram d’uns 200 metres de longitud.

 

Tercer carril

Per guanyar capacitat i seguretat en el tram de la C-17 entre Parets i Granollers es construirà un tercer carril en els dos sentits de la marxa i es reordenaran els accessos. La nova intervenció es farà en un tram de dos quilòmetres entre l’enllaç de la C-35 i la ronda sud de Granollers, on els accessos actuals es redirigiran a través de calçades laterals a la C-17 per millorar la capacitat de connexió de l’autovia amb les zones industrials. D’altra banda, el tram que ja disposa actualment d’un tercer carril –des del punt on s’uneix el trànsit de la C-17 amb el de les autopistes AP-7 i C-33 fins a l’enllaç de la C-35, carretera d’accés al Circuit de Barcelona-Catalunya– quedarà lliure d’accessos. També es remodelarà l’actual enllaç entre la C-35 i la C-17 i es construirà una passera per sobre l’autovia per a vianants i bicicletes. Sergi Mingote, alcalde de Parets, indicava que “hem aconseguit dimensionar les noves rotondes amb un doble carril i millorar els accessos”, i alhora rebutjava que la carretera Interpolar, dissenyada fa anys, pugui acabar passant per Parets.

 

Una altra actuació prevista és la millora de la connectivitat a les zones industrials del Coll de la Manya (Granollers) i de Can Montcau (Lliçà d'Amunt) mitjançant la construcció d’un nou enllaç a l’altura del quilòmetre 19,8 de la C-17, un nus que també servirà per enllaçar la Ronda Sud de Granollers amb la carretera BV-1432 de Lliçà d’Amunt a través d’un nou pas inferior de la C-17. Així mateix, es formaran dos carrils de trenat per a facilitar els moviments entre aquest nou enllaç i la C-17.

 

Accessos a Montmeló

Finalment, Territori també actuarà per millorar l’accessibilitat a Montmeló. D’una banda amb la rotonda a la C-35 que escurçarà la connexió actual entre el municipi i la C-17, i d’una altra amb un ramal d’accés directe a l’AP-7 i la C-33 tant en sentit Barcelona com Girona. Antoni Guil, alcalde de Montmeló, apuntava que la intervenció serà “molt positiva” per al municipi, i assegurava que “desofegar aquests colls d’ampolla serà també una millora per a la qualitat de l’aire”.

 

Les pròximes setmanes se sotmetrà a informació pública el projecte de millora de servei de la C-17 i després de l’estiu es licitaran els projectes constructius perquè les actuacions es puguin anar desenvolupant progressivament a partir del 2018. El conseller Rull assenyalava que les feines es duran a terme “de manera esglaonada i consensuada amb el territori per no generar una situació de congestió en una via amb un trànsit ja molt dens”, i assegurava que la taxa de retorn d’aquestes millores seran molt elevades. “Invertirem 35 milions però calculem que se’n generaran 242”, deia Rull.

 

Edicions locals