Siniestro Total, tòtem del punk rock estatal, tanca la festa a Can Mulà

La mítica banda de vigo porta la gira del seu últim disc 'El mundo da vueltas' al parc de Can Mulà

Cultura

Caldrà esperar a l’última nit de festa major per assaborir el plat fort del programa, el concert de Siniestro Total. Parlar de la banda de Vigo és evocar una llegenda viva del punk de l’Estat. Amb ells va esclatar La Movida i el punk rock va fer-se major d’edat. La formació acumula una carrera impossible de resumir, i, tot i que ja han passat 35 anys des que van publicar la primera maqueta i que els membres de la banda han anat canviant, encara manté l’energia dels orígens. O això és el que molts –nostàlgics de l’època o no– esperen veure a Can Mulà.

La banda es troba immersa en la gira del seu darrer treball,  El Mundo Da Vueltas, publicat a finals de l’any passat. A Catalunya, van actuar el passat mes de juny a la sala Luz de Gas de Barcelona, i ara hi tornen però a Mollet, com a caps de cartell de les nits al parc i sense haver de pagar entrada.

‘El Mundo Da Vueltas’
Amb l’esperit i la llibertat artística de sempre, però adaptats a la realitat de la indústria cultural, Siniestro Total ha publicat un disc amb vuit cançons i disponible en format físic només en vinil de 10 polzades, del qual se n’han fet 600 úniques tirades a tot l’Estat. És, gairebé, una peça de col·leccionista que, per sort dels fans, també es pot escoltar per Internet. Ha estat editat pel segell Trilobite Records i gravat, gairebé de manera artesanal, a l’estudi Casa de Tolos, a Mañufe, Galícia, sota la producció de Joe Hardy. La portada, de disseny apocalítptic com les lletres d’algunes cançons del disc, és obra de Depende Durante. Pel que fa a la composició, la banda ha comptat amb la col·laboració d’un vell amic, l’actor i músic Luis Tosar, a qui els gallecs han dedicat un dels temes i l’han batejat amb el seu nom.

Herois del punk rock
Siniestro Total va néixer a la ciutat de Vigo el 1981 de la mà de Julián Hernández, Alberto Torrado, Miguel Costas i Germán Coppini, companys dels anys d’institut. Actualment, només Hernández es manté al capdavant de la formació, acompanyat de les incorporacions més recents de Javier Soto, Óscar G. Avendaño, Ángel González i Jorge Beltrán. De fet, va ser ell qui ja a l’època de l’institut va començar a moure els fils del que acabaria sent una de les bandes de punk rock més representatives de l’Estat. Els primers anys van ser els més prolífics, amb un disc publicat per any des del 1982 fins a principis dels anys noranta. Destaquen els àlbums com Menos mal que nos queda Portugal o Bailaré sobre tu tumba. A partir d’aqui, Siniestro Total tomba cap estils com el heavy (Policlínico miserable o Made in Japan) i el blues (Historia del blues). A la darrera etapa, però, s’acosten de nou al punk dels primers anys amb pinzellades de grunge.

Concert Siniestro Total 'El Mundo da Vueltas'
Dia i hora: Dimarts 22 (0.30 h)
Lloc: Parc de Can Mulà

Edicions locals