L'Ajuntament de Mollet no cedirà locals per al referèndum de l'1-O

Del Baix Vallès només Martorelles ha confirmat que cedirà locals; la resta es mantenen a l'expectativa

Política

Els ajuntaments baixvallesans, com els de la resta de Catalunya, prenen posicions de cara a la convocatòria de referèndum d’autodeterminació de l’1-O. Els consistoris han de decidir si col·laboren en la cessió dels locals electorals habituals per dur a terme el referèndum.

En una carta adreçada a tots els alcaldes, la Generalitat els comunica que es "comptarà amb els locals que s'utilitzen habitualment als municipis com a centres de votació i que van ser emprats en les eleccions al Parlament de 27 de setembre de 2015", i en aquest sentit insten els alcaldes a confirmar en un termini de 48 hores la disponibilitat o no d’aquests espais electorals.

Igualment, els secretaris i interventors dels ajuntaments han rebut una carta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en què insta els ajuntaments a no participar en la convocatòria i recordant-los que el Tribunal Constitucional “ha prohibit expressament la continuació del denominat procés constituent a Catalunya i de qualsevol acte preparatori del referèndum”.

Davant d’això, els ajuntaments estan definint les seves posicions. En el cas del Baix Vallès, Martorelles és l’únic que de moment ja s’ha posicionat clarament a favor de la celebració del referèndum, i de fet el seu alcalde, Marc Candela, ha signat el decret en què es compromet a cedir els locals electorals.

A Mollet, el govern municipal ha decidit que no cedirà cap espai municipal. L’alcalde, Josep Monràs, ha assegurat que el consistori no col·laborarà amb un referèndum que estigui “fora de la legalitat”. “Tots els alcaldes hem rebut una notificació en què se’ns informa que el referèndum queda suspès pel TC i que, per tant, des de l’administració no es pot cedir ni facilitar res de cara a aquest referèndum”, diu. “No és una qüestió de voluntat –ha insistit–, sinó de compliment de la legalitat”.

A la Llagosta la posició és la mateixa, mentre que la resta d’ajuntaments encara no s’han posicionat. A Montornès, el govern municipal està estudiant amb els serveis jurídics i tècnics les implicacions que pot tenir la convocatòria, ja que no vol comprometre els empleats públics del municipi. Fonts de l’Ajuntament han confirmat que fins ara s’han mantingut a l’espera de veure com evolucionen els fets.

Un cas semblant és el de Montmeló, Parets, Sant Fost i Santa Maria. Cap d’aquests governs municipals no ha decidit encara quin grau de col·laboració tindrà amb la convocatòria del referèndum. La majoria asseguren que basaran la seva decisió en els informes de legalitat que preparen els seus serveis jurídics. 
 

Edicions locals