Les jornades del CEM recordaran l'època daurada de la moto a Mollet

El Centre d'Estudis Molletans dedicarà les seves jornades anuals, el 20 i 21 d'octubre, al sector de les dues rodes a la ciutat

Societat

Rememorar el moment daurat de la moto a Mollet i prendre consciència de l’impacte econòmic, social i familiar que va tenir aquest sector a la ciutat entre els anys 50 i 70 del segle passat. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat el Centre d’Estudis Molletans (CEM) per a l’edició d’enguany de les seves jornades anuals, que se celebraran el 20 i 21 d’octubre.

“Durant molts anys molta gent de la ciutat ha estat vinculada directament o indirecta al món de la bicicleta i la moto”, indicava Josep Monràs en la presentació de les jornades, aquest dimarts. Per això, perquè “cal mantenir viva i activa la memòria i el patrimoni, també el patrimoni immaterial amb el qual hi ha vinculades moltes històries viscudes”, deia Monràs, el CEM s’ha proposat “reconèixer l’esforç de tanta gent que durant molts anys ha treballat en aquest sector, un dels més importants de la ciutat de Mollet”, exposava Jordi Bertran, director del CEM. Per la seva banda, Glòria Isern, del Museu Isern de la Moto, es mostrava satisfeta de poder “compartir amb la ciutat la passió que sentim pel món de la moto”.

La moto, protagonista de les jornades
En aquesta edició, la 20a de les jornades del CEM, el programa d’actes s’allargarà durant diversos mesos. El tret de sortida serà aquest divendres a la tarda (17 h) amb la inauguració, a la Marineta i coincidint amb la celebració de la Fira d’Artesans –que centrarà la decoració dels carrers en el món de la moto–, de l’exposició De la bici a la moto a Mollet. La indústria de les dues rodes, una mostra que, entre d’altres, recorda la incidència de la marca Ducson en el sector. L’exposició es podrà veure al centre cultural fins al 21 d’octubre, tot i que aquest divendres (20 h) i dissabte (12 i 17 h) hi haurà visites guiades a càrrec de Glòria Isern, del Museu Isern de la Moto, i el testimoni de Josep Isern, Toni Palau i Ramon Farré, del mateix museu, i Joan Castellón, treballador de Ducson.

D’altra banda, del 29 de setembre al 31 d’octubre diversos comerços de la ciutat oferiran als seus aparadors imatges relacionades amb el món de la moto, amb el títol Mollet a dues rodes, un segle de fotografies.

Pel que fa a les jornades, el 20 i 21 d’octubre, la primera jornada se centrarà en la història de la indústria de la moto a la ciutat. La historiadora Iris Martos farà recuperarà l’evolució del sector –De la reparació de bicicletes a la indústria de la moto–, mentre que l’arqueòloga Aina Muñoz parlarà de Mollet com a capital de la indústria auxiliar de la moto. També diversos joves estudiants, historiadors i aficionats al món de les dues rodes presentaran la seva recerca sobre el tema i posaran en valor la incidència que en el seu moment va tenir la firma Ducson, una marca 100% molletana.

La segona jornada serà la d’homenatge als protagonistes de l’època. comptarà amb la conferència La indústria de les dues rodes a Catalunya, una visió històrica, a càrrec de Francisco Herreros i Joan Carles Orengo, periodistes especialitzats en història del motociclisme, i amb la taula rodona i tertúlia Mollet al podi: pilots i màquines, que comptarà amb la participació de nombrosos pilots destacats dels anys 60 i 70, com Salvador Cañellas, Guendalino, Cesarín, Benjamí Grau, Pere Pi i Freddy Sanjuán entre d’altres. La jornada acabarà amb una visita guiada al Museu Isern de la Moto a càrrec de Josep i Glòria Isern.

Més activitats relacionades
Altres activitats vinculades a les jornades del CEM i al món de la moto seran una visita al Museu de la Moto de Barcelona, el 30 de setembre; tres sessions de cinefòrum, amb la projecció de les pel·lícules Diaris de motocicleta (22 d’octubre), Burt Munro: un somni, una llegenda (19 de novembre), i Caro diario (3 de desembre); un cicle de xerrades a l’Ateneu Gran sobre el món de la moto a Mollet (del 19 de febrer al 12 de març) o la presentació d’un monogràfic sobre el tema a la revista Notes al gener, entre d’altres.
 

Edicions locals