La justícia europea reprova el sistema espanyol de cotitzacions arran de la denúncia d’una veïna de Mollet

El sistema de càlcul de prestacions d’atur és perjudicial per a les dones perquè és el col·lectiu que fa més jornades a temps parcial vertical

Societat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar la setmana passada que el sistema per calcular la durada de la prestació d’atur dels treballadors a temps parcial vertical –que treballen certs dies de la setmana, mes o any– és contrari a la legislació comunitària perquè discrimina les dones.

La resolució parteix de la demanda d’una veïna de Mollet que l’any 2013 va iniciar un litigi contra el Servei Públic d'Ocupació Estatal per haver-li reconegut una durada inferior a la que ella considerava que li corresponia en la prestació de l’atur.

Segons explica l’advocat que porta el cas, Abilio Calvo, la veïna va treballar en el sector de la neteja durant gairebé 13 anys de manera ininterrompuda, entre 1999 i 2013. Ho va fer amb una jornada vertical, de dues hores i mitja diàries durant tres dies a la setmana. “En quedar a l'atur, va sol·licitar una prestació d’atur i el Servei Públic d'Ocupació Estatal li concedir una prestació per a 420 dies en lloc dels 720 als quals ella considerava que tenia dret”, explica.

El Servei d'Ocupació va establir aquesta durada basant-se en una llei que només té en compte els dies efectivament treballats i no els anys de cotització en el cas de treball a temps parcial, malgrat que la durada de la prestació es determina pels dies de cotització durant els sis anys anteriors.

L'afectada va presentar una demanda contra aquesta decisió al jutjat número 33 Barcelona, que l’octubre del 2014 va deixar el cas vist per a sentència “perquè el jutge volia que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea aclarís si la legislació espanyola era contrària a la directiva sobre la igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de seguretat social”, diu Calvo.

Tres anys més tard, el tribunal europeu ha conclòs que la llei espanyola no coincideix amb la normativa europea, ja que exclou els dies no treballats del càlcul de dies cotitzats pel que fa a treball a temps parcial vertical, de manera que es redueix la durada de la prestació d’atur. Això suposa, segons el TJUE, una discriminació, ja que "la majoria dels treballadors a temps parcial vertical –entre el 70% i el 80%– són dones que resulten perjudicades per aquesta legislació”.

Ara, amb el dictamen del TJUE que reprova el sistema espanyol sobre la taula, el titular del jutjat número 33 de Barcelona haurà de dictar sentència sobre el cas de la veïna molletana.
 

Edicions locals