El Gran Recapte espera recollir més de 70 tones d’aliments al Baix Vallès

El Banc dels Aliments ha habilitat 39 punts de recollida durant divendres i dissabte

Societat

Els quatre grans bancs d’aliments que hi ha a Catalunya han tornat a organitzar, com cada any abans de Nadal, una nova edició del Gran Recapte d’aliments, una acció solidària en què centenars de voluntaris recolliran aliments a les portes dels supermercats i les botigues d’alimentació per donar resposta a la precarietat alimentària de moltes persones.

L’edició d’aquest any, la novena de la campanya, tindrà lloc aquest divendres i dissabte en 39 establiments del Baix Vallès, on es recolliran especialment aliments nutritius de llarga durada, com oli, llet i conserves de peix i de verdures.

Al recapte de Mollet hi participaran 16 supermercats de les cadenes Bon Preu, Condis, Lidl, Mercadona, Dia, Tantinyà, Sorli-Discau, Caprabo, Bon Àrea, Aldi i Consum, amb el suport dels voluntaris i la col·laboració de l’Ajuntament i Càritas. També hi haurà cinc punts de recollida a Parets, cinc a Montornès, quatre a la Llagosta, quatre a Montmeló, dos a Sant Fost i tres a Martorelles.

Segons Ramon Mora, responsable del Banc dels Aliments del Vallès Oriental, un 20% de la població de Catalunya viu en situació de pobresa, i en aquest sentit apunta que “és important la generositat i el compromís tant dels voluntaris com de les persones i els establiments que col·laboren amb la campanya per ajudar a pal·liar aquesta situació i lluitar contra la pobresa alimentària”.

El voluntariat, clau
Una de les peces clau en l’organització de la campanya són els voluntaris, que fan torns de tres o quatre hores durant els dies de recapte als punts de recollida que hagin triat per “estimular i informar els clients dels establiments comercials” i ajudar-los a omplir les anomenades banyeres d’aliments.

En aquest cas es calcula que al Baix Vallès calen uns 400 voluntaris, dels quals dimarts encara en faltaven a l’entorn de 130 per completar els torns en alguns municipis, especialment a Mollet. 

Un cop recollits els aliments, un total de 28 entitats de la comarca rebran un volum d’aliments proporcionat al nombre de beneficiaris que atenen, 2.709 al Baix Vallès i 10.772 al conjunt de la comarca –unes 500 menys que les ateses l’any passat–. Mora apuntava que “el total de beneficiaris ha baixat una mica l’últim any per la millora econòmica general i per la marxa de molts emigrants als seus països d’origen”.

En el cas del Baix Vallès seran sobretot les seccions locals de Càritas les encarregades de gestionar i distribuir aquests aliments, tot i que a la Llagosta serà l’associació de voluntaris REMS i l’església evangèlica El Far. A Martorelles, en canvi, la distribució d’aliments a les famílies més necessitades depèn directament de l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament.

2.709 beneficiaris
És el nombre de famílies del Baix Vallès que es beneficiaran aquest any de la recollida d’aliments del Gran Recapte. Concretament, els beneficiaris comptabilitzats pel Banc dels Aliments és de 1.005 a Mollet, 346 a Parets, 465 a Montornès, 394 a la Llagosta, 298 a Montmeló, 138 a Sant Fost i 63 a Martorelles. 
 

Edicions locals