Victòria Camps (ACNUR): 'Els refugiats sembla que ja no hi són'

La xerrada ve tenir lloc en el marc de la commemoració del Dia de la Ciutat a Mollet

Societat

Què ha passat amb els refugiats? Amb aquesta pregunta la presidenta del Comitè Català de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Victòria Camps, volia provocar els assistents a la conferència que dimecres es va fer a l’Ajuntament organitzada pel Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura (CED) en el marc de la commemoració del Dia de la Ciutat.

Camps va fer una anàlisi etica i política sobre els refugiats a Europa, “una qüestió candent que sembla que ho ha deixat de ser. Sembla que ja no hi siguin”, deia. Segons Camps, aquest és un tema que no pot deixar de ser prioritari a Europa, ara i en el futur, ja que “cada vegada hi haurà més refugiats, sigui per les guerres, pel canvi climàtic... La població del futur serà nòmada i és un debat que s’haurà de mantenir”, opinava la responsable de l’ACNUR.

En la ponència, Camps plantejava dues qüestions: qui ha de tenir dret d’asil i què s’ha de fer amb els camps de refugiats. Sobre la primera, Camps explicava que actualment el dret d’asil es regeix per la convenció de Ginebra de després de la Segona Guerra Mundial, i tot i que “ara els refugiats són diferents, també són persones que necessiten ser protegides, sigui quina sigui la causa que els obliga a desplaçar-se”, deia Camps en referència a les migracions per qüestions ecnòmiques. 

Sobre els camps de refugiats, Camps considera que han de ser espais temporals i que “s’ha de treballar per donar-los les condicions necessàries perquè siguin repatriats”, argumentava.

En la ponència, Camps, catedràtica de Filosofia moral i Política a la Universitat Autònoma de Barcelona, també va fer una crítica als mitjans de comunicació, ja que, segons deia, “coneixem les grans tragèdies perquè donen morbo i el llenguatge que es fa servir provoca la por i el rebuig”.

Camps considera que s’ha de fer un debat “realista” pel que fa a la política sobre els refugiats i la immigració a Europa basada en tres eixos: contribuir a fer que no es perpetuin els conflictes als països d’origen; combatre de manera més contundent les màfies, i fer que els drets s’internacionalitzin amb una justícia distributiva internacional real. 

Edicions locals