La grip fa augmentar les urgències i els ingressos a l’Hospital de Mollet

S’han atès 250 urgències més respecte el mateix període de l’any passat, un 30% de les quals greus

Societat

L’epidèmia de grip d’enguany, que des de finals d’any ha provocat un increment de les urgències i els ingressos a l’Hospital de Mollet. Segons dades del centre, l’augment d’atencions a Urgències es va començar a detectar a partir del 26 de desembre. Des d’aleshores i fins al 9 de gener, es van atendre 250 urgències més respecte el mateix període de l’any passat, un 30% de les quals van ser de nivell greu.

“Enguany l’epidèmia està sent més ràpida i més mòrbida que anys anteriors”, explica Xènia Acebes, directora assistencial de l’Hospital de Mollet, qui afegeix que la cobertura insuficient de la vacuna explicaria l’increment d’incidència i la gravetat dels casos. De fet, el centre molletà ha experimentat també un increment important d'ingressos respecte l'any anterior.

Davant la situació d’epidèmia, enguany, a diferència d’altres anys, s’ha comptat amb un pla de contingència territorial aprovat pel CatSalut que regula totes les mesures per fer front a la grip. En el cas de Mollet, segons Acebes, des de l’11 de desembre es van obrir més llits per fer front als possibles ingressos i actualment la Fundació Sanitària Mollet disposa d’un 30% més de llits que en situacions de normalitat. Per disposar-ne, s’han disminuït al màxim el nombre d’ingressos programats quirúrgics i mèdics que requerien de llit. A més, s'han reforçat els serveis amb més dotació de professionals infermers, serveis mèdics i personal de suport.

Queixes de Canviem Mollet
Per la seva part, Canviem Mollet ha denunciat en un comunicat que l’epidèmia ha provocat el “caos” a Urgències amb “menors desatesos durant diverses hores a la sala d’espera i gent gran en lliteres a passadissos i magatzems de l’Hospital sense rebre la visita del metge d’Urgències”. Una situació que atribueixen a una “manca de previsió” i a les retallades a la sanitat pública.

Per la seva part, Acebes assegura que l’Hospital té capacitat per respondre a l’episodi epidèmic i ha volgut agrair als usuaris “la seva paciència i comprensió perquè saben que els professionals estem treballant per atendre’ls de la millor manera possible”, diu Acebes qui agraeix "l'esforç i dedicació dels professionals".
Segons les autoritats sanitàries, l’epidèmia es troba en nivells moderats i es preveu que entre les properes 2 i 3 setmanes el nivell d’incidència pugui augmentar.

Acebes recomana que no es visitin familiars a l’Hospital si es detecten símptomes de grip ni portar nens petits i persones fràgils a visitar persones ingressades. La doctora també recorda que els pacients poden acudir als seus ambulatoris i trucar al telèfon 061 CatSalut responper fer qualsevol consulta abans d’acudir a les Urgències de l’Hospital.

Edicions locals