El documental sobre el referèndum de l'1-O a Mollet, aquest dijous al Mercat Vell

L'audiovisual, que recull imatges i testimonis dels fets produïts a la ciutat l'octubre passat, és obra de la realitzadora Mariona Rabasa

Política

Octubre. El referèndum que va canviar un poble. Aquest és el títol del documental que aquest dijous s’estrena a Mollet i que recull, en 45 minuts, un resum dels fet que es van produir a la ciutat entre el 24 de setembre i el 27 d’octubre del 2017, des de dies abans del referèndum fins després de la declaració de la república al Parlament el 27 d’octubre, amb especial èmfasi en la jornada de l’1 d’octubre.

El documental, produït per la secció local d'ERC, està realitzat per Mariona Rabasa, llicenciada en Comunicació Audiovisual i amb experiència en diversos mitjans de comunicació i en una ONG de cooperació internacional. Rabasa va decidir recollir en imatges la celebració del referèndum perquè “era una jornada històrica i, per tant, estava totalment justificat que tot el que passava estigués documentat i registrat”, diu. De fet, Mollet és l’únic municipi de la comarca que ha elaborat un documental complet sobre l’1 d’octubre.

“Inicialment només volia recollir la celebració del referèndum, però finalment també vaig incorporar-hi els fets posteriors, com la vaga del 3 d’octubre, l’empresonament dels Jordis el dia 17 i la proclamació de la república el 27”, diu la realitzadora, qui també assegura que “el documental no és partidista, sinó un recull obert i transversal que inclou una quinzena de testimonis de diferents partits i entitats i de persones que s’hi van implicar de diferent manera”.

Un dia per recordar
Sobre la celebració del referèndum, Rabasa apunta que “a Mollet es va viure com a tots els pobles de la comarca, però amb la peculiaritat que s’hi va implicar gent més diversa i transversal que en altres municipis”, assegura; “aquell dia es va generar una unitat fortíssima entre persones de diferents ideologies, un fet inèdit a la ciutat que s’ha consolidat”, assegura.

En aquest sentit, el documental també explica el context en què es va forjar l’1 d’octubre, com es van ocupar les escoles, com es va desenvolupar la jornada de l’1-O en els cinc col·legis electorals de la ciutat i com posteriorment es va crear el comitè de defensa de la república.

A la projecció del documental al Mercat Vell aquest dijous (19 h) hi assistirà Francesc Riera, membre de l'Associació Catalana pels Drets Civils i cunyat d'Oriol Junqueras.​ En l'acte es posaran a la venda al preu de 5 euros fins a 250 còpies del documental en DVD, i els guanys seran per a l’Associació Catalana pels Drets Civils per donar suport econòmic a les famílies dels represaliats pel govern espanyol. Està previst que les pròximes setmanes també es faci una projecció del documental a la Sala Cooperativa de Parets i que es pengi a les xarxes socials.
 

Edicions locals