L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental es proposa crear i impulsar 30 cooperatives a la comarca enguany

La presentació va tenir lloc a la Masia de Carrencà de Martorelles amb representants de les entitats impulsores

Economia

Sergio Carrillo

Dimecres va presentar-se en un acte a la Masia de Carrencà de Martorelles, coincidint amb un consell d'alcaldes de la comarca, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, un projecte emmarcat en el programa AraCoop de la Direcció General d'Economia Social del Departament de Treball. 

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental s'afegeix als 14 ateneus que ja funcionen arreu de Catalunya i s'ha marcat com a objectius per al primer any atendre i assessorar un mínim de 1.000 persones –en la difusió, creació o gestió d’empreses d’economia social–; aconseguir la inserció laboral d’un mínim del 3% d'aquests usuaris i acompanyar en la creació i impuls d’almenys 30 cooperatives noves a la comarca.

En l'acte de presentació, la coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, Montse Lamata, va explicar que l’assessorament, l’acompanyament i la formació són també tres eines bàsiques de l’Ateneu Cooperatiu, així com “la sensibilització i difusió (de les empreses d’economia social i el mateix Ateneu) amb tallers per a tot tipus de públics”, la consolidació del teixit de l'economia social “amb la generació de noves empreses” i la creació “d’espais de trobada on tots aquests nous emprenedors puguin compartir quins reptes i necessitats tenen i com entre tots podem generar projectes des de la intercooperació”.

Josep Vidal, director general d’Economia Social, va afegir que l’aposta de la Generalitat pel cooperativisme ve donada per les xifres obtingudes en els anys de crisi. "L'economia social, i especialment l'economia cooperativa, ha estat molt més capaç de resistir la crisi que no les empreses ordinàries". Com que aquestes empreses són “governades pels propis treballadors i estan molt vinculades al territori”, abans de tancar o de deslocalitzar els negocis, “els treballadors, que formen part de la comunitat, busquen alternatives i altres maneres de donar-li continuïtat", apuntava Vidal.

Lamata, a més, remarcava que els eixos d'actuació de l’Ateneu se centraran en la diagnosi de les necessitats dels territoris i la creació de nous projectes. Però també es vol treballar amb els més petits “per promoure els valors de l’economia social en els alumnes de les escoles”.

L’Ateneu Cooperatiu és resultat d’un conveni signat entre la Generalitat, el Consell Comarcal i les cooperatives Facto Assessors, Doble Via, Espai Assessor, Som Contrapunt i Escola Sant Gervasi, amb l’objectiu de fomentar el cooperativisme i l’economia social, per tal “de generar ocupació i crear empreses cooperatives a la comarca”, explicava l'alcalde de Martorelles i conseller comarcal de Promoció Econòmica i Estudis, Marc Candela.
 

Edicions locals