Jordi Turull no supera el primer ple d'investidura

L'abstenció de la CUP ha fet que el paretà no aconsegueixi la majoria absoluta necessària

Política

Jordi Turull no supera el primer ple d'investidura
Jordi Turull no supera el primer ple d'investidura | ACN

Parets del Vallès

El paretà Jordi Turull ha estat a les portes, aquest dijous, de convertir-se en el 131è president de la Generalitat de Catalunya. L'abstenció del grup parlamentari de la CUP en el ple d'investidura ha fet que, en primera volta, Turull no hagi aconseguit la majoria absoluta necessària per ser nomenat president.

El ple d'investidura havia estat convocat d'urgència pel president del Parlament, Roger Torrent, després de saber-se que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena podria decretar aquest mateix divendres l'ingrés a la presó tant de Turull com de Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Marta Rovira.

El president de la cambra iniciava així dimecres al vespre una ronda de trucades als líders dels grups parlamentaris per traslladar-los la data del ple d'investidura.

D'aquesta ronda no en va sortir cap altre candidat a la presidència que no fos Turull, una candidatura que arribava després que Jordi Sànchez –i prèviament Carles Puigdemont– renunciés dimarts a ser candidat. El mateix Puigdemont va avalar la candidatura de Turull. "Serà un gran president per revertir els efectes del 155, per fer respectar el resultat del 21-D i per garantir la legitimitat de les institucions nacionals catalanes. És un home honest i treballador. Cap maniobra de l'Estat podrà esquerdar la seva dignitat", deia Puigdemont.

Al seu torn, Jordi Turull apuntava: "és un honor immens. Si el Ple del Parlament em dóna la seva confiança, treballaré sense descans pel progrés i protecció dels 7,5 milions de catalans, els seus drets, la seva llibertat i el seus mandats democràtics. Amb diàleg amb tothom i per a tothom".

En el seu discurs inicial d'investidura, en el ple del Parlament de dijous, Turull va oferir diàleg a l'Estat i va enviar un missatge de "tranquil·litat, confiança i seguretat" a la ciutadania. Alhora, va demanar als diputats que siguin "dignes" de la victòria "a les urnes", tot i que no va fer cap referència a la república.

La candidatura de Turull no ha aconseguit en la primera votació la majoria absoluta necessària per esdevenir president (64 sí, 65 no i 4 abstencions de la CUP), de manera que el ple d'investidura es reprendrà dissabte amb una segona votació que podria donar la presidència al paretà si comptés amb la majoria simple dels vots.

Edicions locals