Per primera vegada, la bandera republicana onejarà a Mollet en un acte institucional

Serà en la commemoració de la Segona República, el 14 d'abril

Política

Per primera vegada, la bandera republicana onejarà a Mollet en un acte institucional
Per primera vegada, la bandera republicana onejarà a Mollet en un acte institucional

El ple ordinari de Mollet celebrat dijous va aprovar una moció per tal que la bandera republicana onegi a Mollet el pròxim 14 d'abril, dia que commemora la proclamació de la Segona República.

El regidor de Canviem José Francisco Sancho va insistir en la "necessitat d'avançar cap a una república federal plurinacional" i en el fet que, "per primera vegada, la bandera republicana onejarà de forma significativa als carrers de Mollet en aquest dia". Des de la fi de la Segona República, mai abans cap acte institucional a la ciutat havia vist onejar la bandera tricolor.

Tanmateix, la bandera no es podrà situar a la plaça Prat de la Riba, com així es pretenia fer, perquè coincideix amb la mostra de Titelles, i es farà un acte d'hissada de la bandera a la plaça de la República.

A banda d'aquest punt, amb el qual es pretén fer un "reconeixement als que van lluitar i van donar la seva vida per la llibertat i la democràcia d'Espanya", la moció també insta el govern de l'Estat a iniciar negociacions per elaborar una nova Constitució republicana amb participació social i a aplicar la llei de memòria històrica perquè "els cadàvers a les cunetes tinguin una dignificació per a les seves famílies i per a la societat".

La creació d'una comissió mixta institucional-ciutadana per fer "un reconeixement públic a totes les persones que van lluitar per les llibertats del nostre país durant la dictadura" també és inclosa en la moció que va ser aprovada amb els vots a favor del PSC i Canviem Mollet, les abstencions d’Ara Mollet–ERC–MES, Ciutadans i PDeCAT, i el vot contrari del PP.

Els dos partits que es van abstenir la van considerar de proposta "sota mínims" que, en paraules del regidor Manuel Ferran Sostres (Ara Mollet), "té unes mancances importants i obvia els fets i l'activitat política i social que ha viscut Catalunya" en els darrers mesos, com el referèndum de l'1 d'octubre "amb una pregunta molt clara i uns resultats encara més clars". "Per majoria, la ciutadania va manifestar a les urnes la voluntat de que Catalunya esdevinguès una república independent de l'estat espanyol", va afegir Sostres.

La regidora del Partit Popular, Susana Calvo, va criticar que la moció "només porta rancor i malestar".

 

Altres mocions

També es van aprovar altres mocions, algunes d'elles per unanimitat com el suport a la vaga del sector de la neteja dels edificis i locals de Catalunya, celebrar activitats en el marc europeu del patrimoni cultural 2018, donar més informació a la ciutadania sobre aspectes legals o donar suport a la Festa de Sant Jordi com a patrimoni cultural inmaterial de la humanitat.

També es va aprovar una proposta sobre el finançament de l'Estat a les escoles bressol, amb els vots a favor de PSC, Canviem Mollet, Ara Mollet–ERC–MES i PDeCAT, l’abtencio de Ciutadans i el vot contrari del PP. Joan Daví (PDeCAT) va assegurar que "si demanem el finançament a la Generalitat, és just demanar-ho també a l'Estat". Calvo (PP), per la seva banda, va dir que "l'Estat no té cap obligació de finançar les escoles bressol, perquè no és educació obligatòria".

Edicions locals