El 40% dels usuaris de la recepta esportiva continuen fent exercici de forma regular

L'Ajuntament de Mollet i els CAP fan balanç del primer any del projecte per promoure l'esport com a hàbit saludable

Societat, Esports

L'alcalde i la regidora amb representants del sector sanitari
L'alcalde i la regidora amb representants del sector sanitari

Mollet del VallèsLaura Ortiz

En el primer any de posada en marxa del projecte recepta esportiva a Mollet, els metges dels ambulatoris de la ciutat han prescrit exercici físic a poc més d'un centenar de persones, la majoria dones. D'aquests un 40% segueixen fent activitat física de forma regular i un 25% no ha pogut continuar per problemes de salut.

Aquest dilluns, l'alcalde de Mollet i la regidora de Salut, juntament amb representants de l'àmbit sanitari han presentat els primers resultats del projecte, pioner a Catalunya, impulsat per l'Ajuntament en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat. Segons la directora dels equips d’Atenció Primària de Mollet de l’Institut Català de la Salut (ICS), Carme Pereira, el 40% d'usuaris dels CAP als quals se'ls va prescriure exercici continuen fent esport. "Els pacients visiten la coordinadora esportiva que es troba cada dilluns a un dels CAP de la ciutat i ella els inscriu o els assessora sobre quines activitats poden fer a Mollet", diu Pereira, qui destaca les caminades i activitats del programa Mou-te! "Solen ser persones –més dones que homes– amb risc cardiovascular, amb sedentarisme, a qui receptem que facin exercici moderat", explica Pereira, qui també ha parlat dels beneficis "no només físics de fer aquesta activitat sinó també mentals, ja que ajuden les persones a socialitzar-se".

Per la seva banda, la sotsdirectora regional de Barcelona de la Secretaria de Salut Pública del departament de Salut, Cristina Pérez, ha felicitat l'Ajuntament pel projecte perquè "s'ha passat de la teoria a la pràctica" i ha assegurat que el Departament està molt interessat en saber com s'implanta aquesta experiència a nivell pràctic. "És una nova manera de fer salut, des de l'esport; i amb una feina transversal i intersectorial entre administracions com els ajuntaments i la Generalitat", ha destacat. En aquest sentit, el director executiu del Sector Sanitari del Vallès Oriental del CatSalut, Joan Parellada, ha expressat el desig que la recepta esportiva de Mollet “vagi arrelant al territori”.

L’alcalde Josep Monràs ha comentat que aquestes xifres “són uns percentatges rellevants” perquè demostren que gràcies a la recepta esportiva “moltes persones han conegut els beneficis de fer esport”. Monràs ha destacat que aquest projecte “demostra que quan les administracions es donen la mà són més potents” i ha posat en valor la col·laboració de la Generalitat i l'Ajuntamentde Mollet, que, en aquest cas, hi destina recursos materials, personals i econòmics. "Posem les instal·lacions esportives de la ciutat, el tècnic d'esports que visita els ambulatoris i recursos econòmics ja que es cobreixen les quotes d'aquelles persones a qui han receptat alguna activitat que no poden pagar", ha indicat l'alcalde. El consistori ha recordat que la recepta esportiva “és un projecte pioner a Catalunya però que no s’ha acabat”, i que potser imitaran altres ajuntaments de l’entorn.

Dia Mundial de l’Activitat Física

En el marc de la roda de premsa de balanç de la recepta esportiva, Carme Pereira, ha presentat els actes del Dia Mundial de l'Activitat Física i que consistiran en una classe de pilates al parc de Can Mulà (17 d'abril, de 18 a 19.30 h); una xerrada sobre salut i esport a La Marineta, amb el títol L'activitat física, un camí cap a la salut i el benestar (18 d'abril), i una Màster Class de Zumba a la plaça Catalunya (22 d'abril, a les 11 h).

L'alcalde Monràs també ha avançat que els tècnics del departament d'Esports de l'Ajuntament estan treballant per fer més difusió dels recursos i espais que tenen els veïns de Mollet per fer esport a la ciutat.

Edicions locals