Bons temps per a la cervesa artesana (I)

Els últims anys s'ha començat a crear un teixit social al voltant d'un sector a l'alça

Economia

Edu Illa, d'Illa Cervesers
Edu Illa, d'Illa Cervesers

La il·lusió per crear unes cerveses originals, úniques i de qualitat va empènyer Edu Illa i tres socis més, dos dels quals els seus germans, de Santa Maria de Martorelles –Illa Cervesers– a treure al mercat l'any passat una marca pròpia de cerveses, Hobac, després d'un temps com a elaboradors no professionals.

Des que les primeres cerveses van sortir al mercat, al juliol, ja n'han produït uns 5.000 litres de nou estils diferents. "El començament sempre és difícil, perquè la gent encara no coneix prou la cervesa artesana", explica Illa, qui recorda com històricament els grans productors industrials han anat comprant petites empreses locals i artesanes, i les han anat tancat. "Havia mort la tradició de fer cervesa artesana, però ara sembla que reneix i tenim camp per córrer", assegura.

El procés d’elaboració d’una cervesa artesana passa per diferents etapes: el maltejat –procés de tractament del gra perquè se’n pugui extreure el sucre que més tard fermentarà i es transformarà en alcohol gràcies als llevats–; la maceració, la cocció, la fermentació, el filtrat i l’envasat.

Sobre les cerveses Hobac, Illa explica que "fins ara hem fet estils bàsics, balancejats, els que més agraden a la gent, però la idea és tendir a fer-ne de més obscures i maltoses", lluny de les cerveses "planes, monosabor i sense caràcter" que tenen les propostes industrials.

Igualment, diu Illa, "fem cerveses amb alta fermentació, les ale, que són les que més s'adapten al nostre clima". Justament aquest lligam amb l'entorn és un altre dels valors que destaca el màxim responsable de la firma de Santa Maria de Martorelles. "Es diu que la qualitat de l'aigua és més bona, que té un gust diferent, cosa que dóna un caràcter especial a la nostra cervesa", diu Illa, qui també assegura que “mirem d'utilitzar al màxim matèria primera de proximitat".

Ara com ara les cerveses Hobac es comercialitzen en una quinzena d’establiments del Baix Vallès, a més de Barcelona.
 

Edicions locals