Els delictes a Mollet es redueixen un 2,6%

Els cossos policials detecten un increment dels furts de telèfons mòbils

Societat

Mossos i Policia Municipal fan tasques conjuntes
Mossos i Policia Municipal fan tasques conjuntes

Mollet del VallèsLaura Ortiz

El nombre de delictes a Mollet va baixar el 2017 un 2,6% respecte l'any anterior. Aquesta és una de les dades que s'ha tractat aquest dilluns en la celebració de la Junta Local de Seguretat, integrada per l'alcalde i el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i representants de la Delegació del Govern a Catalunya, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil i  Policia Municipal de Mollet.

Segons les dades facilitades, els robatoris a domicilis amb força han baixat un 8,5% i en empreses un 26%. En aquest sentit, segons la cap de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra de Mollet, Sílvia Catà, una de les prioritats dels cossos policials aquest 2018 és la prevenció de robatoris a interior de domicili perquè "malgrat ser una tipologia de delicte que ha baixat genera molta inseguretat entre els ciutadans", assegura. La tasca antiterrorista "perquè encara estem en un nivell 4" i el treball conjunt amb la Policia Municipal per treballar qüestions d'incivisme i inseguretat en espais públics són les altres dues prioritats de la tasca policial a la ciutat per a aquest 2018.

La davallada de fets delictius a la ciutat ha anat acompanyada d'un augment de l'índex de resolució de casos i d'un increment del nombre de detencions, que ha augmentat un 9%.

Increment de furts de mòbils

Per contra una de les tipologies de delictes que ha augmentat són els furts al carrer, amb un repunt de robatoris violents per endur-se telèfons mòbils. Segons Catà, el modus operandi consisteix en què dos o tres joves intimiden o violenten una tercera persona per prendre-li el mòbil. "Estem treballant per resoldre aquests fets que han augmentat, tot i que hi ha una part que són simulacions de delicte perquè hi ha gent que denuncia un fet violent o per cobrar de l'assegurança o perquè amb un furt l'assegurança no els cobreix", indica Catà.

Actuacions proactives

Per la seva part, l'alcalde, Josep Monràs, ha destacat la feina conjunta dels cossos policials i la tasca de prevenció. "El 60% de serveis de Policia i Mossos que operen a la ciutat són planificats, no són serveis reactius quan està passant un delicte sinó que hi ha una correcta planificació i aquesta coordinació ha fet que baixin els delictes", assegura Monràs.

En aquest sentit, Catà, que es va incorporar com a cap de l'ABP de Mossos a principis d'aquest any, assegura que la relació entre cossos és "molt bona. La coordinació és excel·lent", diu Catà. Policia Municipal i Mossos d'Esquadra es reuneixen cada 15 dies o tres setmanes per "avalauar dispositius realitzats i preparar operatius conjunts per a la prevenció de robatoris a interior de domicili", indica Catà, que avança que també es faran dispositius conjunts en matèria d'incivisme a l'espai públic. "Jo aposto perquè la presència policial es vegi al carrer amb cotxe i a peu, les dades delinqüencials ens diuen cap a on hem de dirigir el patrullatge però només la relació amb les persones ens permetran afinar més cap a on hem d'adreçar els nostres esforços", diu la inspectora.

Altres dades del balanç han estat la reducció del 14% d'accidents a la ciutat, la tasca de sensibilització de trànsit a més de 4.000 infants, l'increment del nombre de denúncies per civisme a la Policia (relacionades amb gossos i escombraries i deixalles a la via pública) i la pujada de serveis de mediació comunitària per "evitar que els conflictes vagin a més", apunta Monràs.

Sobre els primers mesos de les noves dependències de la comissaria de la Policia Muncipal de Mollet a Can Pantiquet, l'alcalde considera que l'"operativitat de les instal·lacions és bona" i opina que el trasllat a un espai menys cèntric –abans la comissaria estava a Jaume I– no ha suposat un problema per als usuaris. "No en tenim massa d'usuaris que vinguin a la comissaria és més una relació amb les patrulles, o es fan denúncies a la comissaria de Mossos", diu.

Per la seva part, el sotsdelegat del govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, també ha valorat la coordinació entre cossos i ha destacat  les actuacions de la Policia Nacional en relació amb "delinqüents estrangers, alguns dels quals han estat expulsat" i de la Guàrdia Civil pel que fa al control d'armes i a inspeccions alimentàries. "Es fan reunions contínues de tots els cossos però també amb altres organismes com la Inspecció de Treball o amb la tressoreria de la Seguretat Social per perseguir el frau a la seguretat social", ha dit Ablanedo.

Edicions locals