Mollet disposarà d'un centre comarcal per atendre els joves addictes a les pantalles

A la ciutat hi haurà un dels primers centres de la comarca especialitzats en aquest tipus d'addiccions

Societat

David Ricard, Ana Mª Díaz i Yolanda Moragues a la presentació.
David Ricard, Ana Mª Díaz i Yolanda Moragues a la presentació.

Sergio Carrillo

El Vallès Oriental disposarà d'un centre de prevenció i intervenció en drogodependències, gràcies a la tasca conjunta de la Diputació de Barcelona amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Mollet. El servei anomenat Spott, que estarà disponible a la masia Can Lledó de Mollet cada divendres de 9 h a 14 h a partir del 27 d'abril, serà un dels pocs de la comarca especialitzats en l'atenció a les addiccions dels joves a les pantalles.

Una psicòloga i una treballadora social donaran atenció i suport per reduir o aturar les addiccions a les substàncies i a les pantalles, acompanyant i atenent els adolescents perquè abandonin aquestes conductes i assessorant les famílies per reforçar les seves capacitats educatives.

La cap del Servei de Suport de Programes Socials de la Diputació de Barcelona, Yolanda Moragues, va explicar dimecres en la presentació d'Spott Vallès Oriental que "cada cop s'incrementen les demandes de gent que sol·licita suport per l'addicció a les pantalles". Moragues també creu que "està creixent la sensibilització i la necessitat de contrarestar com a pare o com a mare la percepció que l'adolescent té que allò que fa és normal". A més, va destacar que a les addiccions més comunes -mòbil, xarxes socials o videojocs- darrerament s'han afegit "les apostes en línia".

Per altra banda, pel que fa al tractament, va afegir que hi ha una diferència ben gran amb l'addicció a substàncies, i és que les pantalles no desapareixeran: "una persona pot fumar haixix i decidir que l'haixix desapareix de la seva vida; però les pantalles no deixaran d'aparèixer, i els adolescents seguiran tenint mòbil i utilitzant les pantalles de l'escola". Per aquest motiu, des d'Spott cerquen "l'encaix entre l'ús quotidià i la situació problemàtica".

Mollet, seu del Vallès Oriental

Spott Vallès Oriental és un espai descentralitzat del servei d'Spott -amb seu central a Barcelona-. L'elecció de Mollet com a ciutat on situar Spott era per "omplir un buit" que hi havia a la comarca, segons va explicar el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, David Ricart, a la roda de premsa de presentació del servei. Ricart va recordar que a la comarca ja hi ha en funcionament cinc plans municipals o mancomunats: Pla de prevenció de drogues i promoció de la salut C-17 (l'Ametlla, el Figaró-Montmany, les Franqueses, la Garriga i Tagamanent), Pla de drogues de la Vall del Tenes (Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt i Lliçà de Vall), Pla integral sobre addiccions del Baix Montseny El Tritó (Breda, Cànoves i Samalús, Campins, Fogars de Montclús, Gualba, Llinars del Vallès, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Vallgorguina i Vilalba Sasserra), Pla de prevenció de drogues, pantalles i riscos de mancomunitat del Galzeran (Martorelles, Sant Fost, Santa Maria de Martorelles, Montornès, la Llagosta, Vilanova i Vallromanes), i els municipis de Canovelles i Granollers que, amb personal tècnic propi, ja estan treballant en aquest àmbit. Cap d'aquests serveis, però, cobria Mollet.

La regidora de Serveis Socials i Salut Pública, Ana María Díaz, va assegurar que "integrar aquest nou centre serà un pas important per atendre ja no només als menors de Mollet, sinó també als de tota la comarca”.

 

 

 

 

 

Edicions locals