El Roller Derby, un esport que creix a casa nostra

El va importar David Pàmies des dels EUA i fa poc es va jugar el Mundial a Barcelona

Esports

El Roller Derby, un esport que creix a casa nostra
El Roller Derby, un esport que creix a casa nostra | Víctor León

Molts dels que es van acostar el cap de setmana al torneig Pink Massacre i van veure la pista del Riera Seca plena de patinadors lluitant entre ells, cascs i proteccions, no van poder evitar que els vingués la imatge de la pel·lícula Rollerball (Norman Jewison, 1975) amb James Caan. "No té res a veure, el contacte està molt regulat i hi ha vuit àrbitres que controlen el bon funcionament del joc", explica el martorellenc Sito Ruíz, jugador dels Barcelona Rocknrollaz Roller Derby i de la selecció espanyola

"Jo havia jugat tota la vida a hoquei i un amic, en Rubén Rubio" –també de Martorelles i integrant del combinat estatal– "em va dir ho provés. La veritat és que és molt emocionant començar de zero, en un esport sense tradició en el país, i anar creixent", comenta Ruíz.

El Roller Derby és un esport americà, bàsicament femení, que a Europa està començant a colpejar amb força. A Espanya el va portar David Pàmies, d'Elx, fa tres anys. Actualment hi ha només tres equips masculins en tot l'estat –Barcelona, Tenerife i Madrid– "però de cara a la propera temporada és possible que també n'hi hagi un a Vigo", diu el jugador, fet que contrasta amb països com França, on tenen més de 30 equips. Pàmies també va ser qui va portar el Mundial a Barcelona, que es va celebrar a les instal·lacions de l'INEFC. "Pot semblar estrany que en un país gairebé sense equips, s'hi organitzi el Mundial, però també és una manera de promocionar l'esport i, la veritat, és que va venir molta gent". El combinat espanyol va quedar 12a de 24 equips, una posició que "ens fa molt contents i més, comptant que gairebé no juguem partits perquè no hi ha lliga". Tant els equips com els tornejos en que participen són autofinançats, per aquests motiu "estem molt agraïts a la Federació Catalana de Patinatge que es comenci a involucrar en aquest esport, de fet, la pista de Riera Seca ens la van cedir ells".

L'altre problema que tenen és de jugadors, ja que "costa molt trobar-ne, però animem a tothom qui vulgui venir a probar, que no tingui popr i s'acosti als entrenaments".

Les noies també juguen al Riera Seca

L'equip femení del Roller Derby Badalona s'enfrontarà diumenge (11 h Riera Seca) a les Sicarias del Cierzo, un equip de Saragossa amb qui van fer el partit d'anada a la seva pista fa un any. Han escollit el pavelló molletà perquè és  una pista que s'adapta a les necessitats d'aquest esport.

 

Edicions locals